IZVODI IZ ŠTAMPE 30.06-09.07.08.

Duško Kovačević napiše da prebijeni treba da moli Đuru da mu oprosti što ga je tukao, pa taj crni humor preraste u stvarnost. On izmisli Topaloviće, pa i oni postanu stvarni. Zamolio sam Duška da više ne piše, jer postaje opasno.
Vuk Drašković, lider SPO, Večernje novosti, 04.07.08.

Istorije srpskog pozorišta prikrivaju činjenicu da Beograđani nisu išli da gledaju istorijske drame. Oni su najviše išli da gledaju komade s pevanjem i pucanjem: operete i vodvilje. Bilo mi je interesantno da vidim taj napor elite da ukalupi građane i smesti ih po svaku cenu u istorijsku nacionalnu dramu, i njen neuspeh u tome. Bio je to sukob između zamišljene i stvarne nacije.
Dubravka Stojanović, istoričarka, Politika, 30.06.08.

Ne konstruišu stari, nego novi srpski antikomunisti teoriju zavere i martirologiju u kojoj se kao novi sveci javljaju kvislinzi. Kako izgleda, manje je na delu generacijska osveta Titovih pionira, a više prenaglašena osveta njegovih lakeja.
Todor Kuljić, sociolog, Politika, 04.07.08.

Premijer Cvetković je u ekspozeu revidirao ciljeve monetarne politike NBS.
Vladimir Gligorov, ekonomista, Blic, 08.07.08. 

Primopredaja vlasti izvršena je juče u Novom Pazaru, ali dosadašnji gradonačelnik, novi ministar bez portfelja u Vladi Srbije, Sulejman Ugljanin nije dočekao Mirsada Đerleka. Novi prvi čovek grada ušao je u poluprazan kabinet. Umesto raskošnog nameštaja koji je krasio gradonačelnički kabinet, “sačekali” su ga samo sto i stolica.
Danas
, 09.07.08.

Ako Srbija ne sme da pokaže zube SAD, onda sigurno može Sloveniji zbog svog ponosa i dostojanstva.
Marko Jakšić, kosovski političar, Kurir, 08.07.08.

Umesno je upitati se: da li je Haški tribunal osnovan da bi pravda, makar i spora, ostala dostižna ili da bi održao stereotip, stvoren na početku raspada Jugoslavije, o lošim (Srbima) i dobrim momcima (svi ostali) na Balkanu?
Boro Marić, uvodničar, Politika, 03.07.08.

Za Hag je zločinac svaki Srbin koji se slikao kako drži pušku u ruci.
Dragan Marković Palma, lider JS, Press, 04.07.08.

Manjača je bila logor za zarobljenike gde je stradao samo jedan čovek i to od bolesti.
Radomir Smiljanić, pisac, Glas javnosti, 30.06.08.

Predsednik Zakonodavnog odbora Vlatko Ratković zaključio je da amandman SRS, u kome je za Haški tribunal upotrebljen termin “Haški kazamat”, nije pravno moguć, jer je “neprecizan i pravno i terminološki”.
Glas javnosti
, 03.07.08.

Osećao sam se sigurno iako me je čuvao hrvatski specijalac.
Artemije, vladika SPC, Kurir, 02.07.08.

Poslanici SRS tražili su da se Ministarstvo rada i socijalne politike bavi i zaštitom spomenika otadžbinskih ratova i NATO bombardovanja.
Blic
, 05.07.08.

Internet je jedno od sredstava kojima se vrši kontrola i nadzor i zato se trudim da ga koristim u što manjoj meri, samo koliko je nužno. Koristim papir, olovku i telefon.
Dragan Todorović, poslanik SRS, Danas, 03.07.08.

Mirko Cvetković nije bio problematičan. Mahom je ćutao na sednicama.
Velimir Ilić, lider NS, Večernje novosti, 01.07.08.

U optužnicama piše da sam puštao kamione (sa cigaretama) za tri bande, ali ne piše da sam uzimao svoj deo. To je nemoguće, zašto bih puštao kamione a da ne uzmem svoj deo? Mene tužilac pravi imbecilom, a ja ipak nisam debil.
Mihalj Kertes, optuženik, Danas, 01.07.08. 

Uostalom, zar Boris, Ivica, Vuk, Čanak, Mlađa, Krkobabići, Palma i družina nisu od svojih birača napravili majmune? A to je pola Srbije. Drugu polovinu će da “dorade” i disciplinuju Solana, Manter i Vordsvort. Malo štapom, malo šargarepom u vidu majmunskih prava i šengenskih viza.
Vjekoslav Radović, kolumnista, Glas javnosti, 08.07.08.

Poslanik radikala Dragan Todorović naglašava da bi on “neke od ministara poslao kod veterinara”!?!
Press
, 09.07.08.

Sećam se da je moj tata jednom rekao da treba uvesti kazne na sudu za umetnike koji u svojim delima tvrde da je život besmislen.
Ivana Žigon, glumica, Glas javnosti, 08.07.08.

Pogledajte Ruse. Tek je njima komunizam naneo mnoga zla, ali 9. maja ispred Medvedeva i Putina su paradirale jedinice koje su imale na zastavama srp i čekić (ratne zastave). Možete li zamisliti da je ispred Koštunice marširala jedinica za ratnom zastavom Prve proleterske brigade? Srbija kao da se i dalje ponosi pobedom nad Hitlerom, ali kao da se stidi glavnih pobednika.
Iz redakcijskog uvodnika, Danas, 08.07.08.

Srpska situacija u ratu 1941-1945. može se posmatrati kao srpska egzistencijalna dijalektika u kojoj tri člana (Nedić, Mihailović i Ljotić) vode politiku odgovornosti prema narodu (da bi se izbegle strašne nemačke represalije), dok četvrti član – srpski rusofil (partizani) igra ulogu “slobodnog strelca”, rukovođen revolucionarnom devizom “cilj opravdava sva sredstva”.
Veselin Đuretić, istoričar, Glas javnosti, 07.07.08.

Đinđić i Milošević bi, da kojim slučajem ustanu iz groba i vide šta se dešava, razjurili svoje saradnike.
Šandor Pal, predsednik DZVM, Kurir, 09.07.08.

Nesloga jeste najveće srpsko prokletstvo i svaki pokušaj grupisanja snaga trebalo bi da pozdravi svako “ko je Srbin i srpskoga roda”. Ali ne i Boris Tadić, koji na Vidovdan “nije doš‘o na boj na Kosovo”. Da li je time na sebe navukao kletvu ispisanu na spomeniku na Gazimestanu: “Od ruke mu ništa ne rodilo/rujno vino ni pšenica bela/rđom kap’o dok mu je kolena”?
Vjekoslav Radović, kolumnista, Kurir, 03.07.08.

Ako je Tadić nalickani lepotan, kao što ga protivnici predstavljaju, šta li su i kakvi su tek oni koje on, evo već godinama, neprestano nadigrava i pobeđuje?
Đorđe Vukadinović, analitičar, Politika, 08.07.08.

Igrom slučaja, ili zahvaljujući nečijoj kombinatorici, lideru socijalista Ivici Dačiću pripao je bivši kabinet ubijenog premijera Zorana Đinđića.
Blic
, 09.07.08.

Suludo je da Dačić bude ministar policije, a da za to glasaju oni koji su bili s prednje strane Miloševićevih eskadrona smrti.
Nenad Čanak, lider LSV, Kurir, 09.07.08.

U hipotetičkoj pobuni naroda protiv (ove) vlasti, izvesno je da bi se Ivica (Dačić, kandidat za ministra policije) teško snašao, naprosto ne bi mogao da zna koji su “naši” a koji “njihovi”, jer bi svi bili na sve strane.
Ljubodrag Stojadinović, kolumnista, Politika, 30.06.08.

Ako Demokratska stranka preuzme BIA i dovede je u red, Dačiću će biti još teže. Naime, u slučaju Slavka Ćuruvije jasno je da je Luka Pejović, ubica, ispuzao ispod Jovicinog i Frenkijevog kamena. A kome su Jovica i Frenki bili direktno potčinjeni? Slobi.
Miloš Vasić, kolumnista, Danas, 30.06.08.

Dragan Šormaz (DSS) novu vladu je krstio vladom “Cvetković-Daček”.
Politika
, 01.07.08.

Legalizam – doveden do apsurda od političke elite na zalasku, zloupotrebljavan i ranije kao pribežište političkog oportuniteta – počinje ne od skora da se u narodu shvata kao veštačka i gnjila konstrukcija, maltene kao argumentacijsko dno sadašnjeg srbijanskog miljea. Zoran R. Tomić, uvodničar, Danas, 30.06.08.

Nije Ivica Dačić novi Milošević, nego je od Koštunice napravljen Miloševićev naslednik. Nataša Mićić, funkcionerka LDP, Dnevnik, 30.06.08.

DSS i NS su kao nebo i zemlja… NS je prizemna narodnjačka partija, što znači – Ceca, Arkan i turbo folk. Za nju se vezuju sumnje da se bavi kriminalom. Upravo to nam je Velja doneo u miraz.
Nebojša Bakarec, funkcioner DSS, Kurir, 02.07.08.

“Narodnjaci” su pokazali zavidan napor da se približe radikalima, usvajajući njihovu frazu do mere da je ponekad i radikalima bilo neprijatno.
Iz redakcijskog uvodnika, Danas, 30.06.08. 

Globalizacija kao svetski trend označena je i kao protivnik individualnog ili specifičnog identiteta, a možemo je definisati pomalo zaboravljenom nemačkom rečju “glajhšaltovanje” – uravnilovka, uniformnost. Njima smetaju populacione grupe s izraženim genius specificus-om. To su tokom poslednjih petnaestak godina osetili Srbi koji imaju obiteljsku slavu (i krste se sa tri prsta), bioekonomičnu ćirilicu, kuću na putu i razrokost, jer bolje vide prošlost nego budućnost.
Petar Bokun, psihijatar, Politika, 01.07.08.

Nekada siromašni rumunski gradić Žombolj, koji se nalazi neposredno uz srpsku granicu, izgleda da je postao destinacija snova za mnoge nezaposlene Srbe iz Kikinde i Nove Crnje. I dok su svojevremeno stanovnici ove regije, idući trbuhom za kruhom, bežali na srpsku stranu granice, posle dolaska velikih stranih firmi, pretežno nemačkih, u ovaj gradić od 12 hiljada stanovnika, situacija se potpuno preokrenula.
Politika
, 01.07.08.

Građani Srbije bili su u prošloj godini, posle Turaka, najmnogobrojniji na listi stranaca koji su uzeli nemačko državljanstvo.
Blic
, 04.07.08.

Kod nas je sve moguće: i to da Arkanov naslednik bude najveći pristalica Evrope. Koliko je to iskreno, to je sasvim druga stvar. Koliko je to danas nama potrebno – je treća stvar.
Ljubiša Rajić, profesor BU, Dnevnik, 02.07.08.

Srbija na priču o Kosovu mora gledati kao na vreme pre i posle 17. februara, isto kao što se gleda na vreme pre i posle Isusa Hrista.
Vojislav Koštunica, pravnik, Glas javnosti, 02.07.08.

Višak patriotizma je kao i višak alkohola u krvi. Iluzija snage se povećava, a osećaj za realnost sužava.
Mirko Tepavac, publicista, Republika, jul 2008.

Skupštinu zajednice srpskih opština u Pokrajini su inicirali predstavnici DSS… Ta skupština će poslužiti samo kao odskočna daska za podrivanje buduće vlade Srbije u njenom nastojanju da što pre uđe u EU.
Oliver Ivanović, funkcioner G17 plus, Glas javnosti, 30.06.08.

Skupština zajednice srpskih opština na Kosovu će biti i savest celokupne države i celokupnog srpstva.
Marko Jakšić, kosovski političar, FoNet, 30.06.08.

Peščanik.net, 08.07.2008.