IZVODI IZ ŠTAMPE 10.07-16.07.08.

Deca i žene ne čine ni pet odsto žrtava. Da je obrnuto, onda bi muslimani mogli govoriti o genocidu (u Srebrenici).
Milivoj Ivanišević, istraživač, Kurir, 11.07.08.

Odbornici SO Bratunac doneli su na vanrednoj sednici odluku da organizacionom odboru za obeležavanje 11. jula 1995. godine iz Srebrenice zabrane da danas u Kravici održi manifestaciju tokom koje je bilo planirano polaganje cveća, učenje fatihe i javni čas istorije.
Glas javnosti, 15.07.08.

Tužilac Dermot Grum je kazao da su ruke optuženih Milana i Sredoja Lukić “krvave”, jer su sa drugim pripadnicima paravojne formacije zvane “Beli orlovi”, “Četnički osvetnici” ili “Obrenovačka grupa”, bili vinovnici najtežih zlodela tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Kao primer zločina za koje su odgovorni on je izdvojio okrutno ubistvo 140 muslimanskih žena i dece koji su “živi spaljeni” 14. i 27. juna 1992. u dve kuće u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac u Višegradu.
Beta, 10.07.08.

Na Crnom vrhu pronađena je grobnica sa preko 400 leševa, sa ženom koja je zagrlila svoje dijete. Vlasnik njive se bunio što kopaju, pita ko će mu platiti štetu, a nije se bunio kada su ubijeni zakopavani.
Selim Bešlagić, ratni gradonačelnik Tuzle, Danas, 12-13.07.08.

Post-Miloševićeva vlast u Srbiji krije optužene (za genocid u Srebrenici) duže nego što ih je krio sam Milošević.
Haris Silajdžić, predsednik Predsjedništva BiH, Danas, 12-13.07.08.

Proizvedena je i “zamrznuta” slika o tome da su Srbi jedini krivci i najveći zločinci. Kao da smo mi, tek potkraj dvadesetog veka, izmislili i patentirali običaj da se u ratu ubija.
Đorđo Sladoje, pesnik, Politika, 11.07.08.

Ideja da se kabinet u kome je radio Zoran Đinđić pretvori memorijalnu sobu brzo je potisnuta, jer je bilo važnijih poslova. Nakon promene vlasti 2004. godine, u taj kabinet se uselio Velja Ilić, bez ikakvog opravdanja. Naime, u Nemanjinoj 11 ne sede ministri, tamo sede predsednici Vlade, potpredsednici i njihove službe, tako da je to bio prvi akt pokazivanja moći u stilu – evo, sad ću ja da uđem u Zoranov kabinet. A, verovatno je na istom tragu i ovo što će uraditi Dačić.
Zoran Živković, bivši premijer, Blic, 10.07.08.

Dačić u Đinđićevom kabinetu! Odzvanja podjednako loše kao prasak pampura s flaše šampanjca otvorene u danu ubistva premijera Zorana Đinđića.
Vojislav Tufegdžić, kolumnista, Blic, 11.07.08.

Uopšte ne razumem to pomirenje. Mi se nismo svađali da bismo se mirili. Za svađu je potrebno dvoje, a za Aušvic je potreban jedan, plus zla namera. Dakle, kako mogu da se pomire streljački vod i stroj ispred zida?
Nenad Čanak, lider LSV, Blic, 13.07.08.

Dobro i Zlo se niti mire, niti mešaju; kao ulje i voda: ne može i ne može. Takvi su pokušaji protivprirodni i shodno tome grešni. To odmah i bez greške zasmrdi na “jedinstvo” koje se danas zove i “sabornost”.
Miloš Vasić, uvodničar, Danas, 14.07.08.

Tadić poručuje Srbima da zaborave na “državne principe”, stave belo keče i integrišu se u kosovsko “multietničko” društvo. Jer, ionako ćemo se svi naći u EU kad na vrbi rodi grožđe. A možda im i Palma organizuje prevoz na žurku u Končarevo, u pratnji Kfora, sa sve predsednikom.
Vjekoslav Radović, uvodničar, Kurir, 10.07.08.

Potpredsednik Skupštine zajednice opština KiM Marko Jakšić izjavio je da bi Srbija i srpski narod priznali nezavisnost Kosova ako bi prihvatili da koriste sredstva odobrena na donatorskoj konferenciji za Kosovo.
Beta, 13.07.08.

Čini se da će nova vlada govoriti (o Kosovu) kao DSS, a raditi kao LDP.
Čedomir Antić, istoričar, Politika, 16.07.08.

Mi smo tim lažnim srbovanjem sve slabiji u odbrani Kosova. Donosimo silne rezolucije, a bitku izgubismo.
Velimir Ilić, lider NS, Press, 12.07.08.

Da smo znali da Tadić voli Seku Aleksić, mogli smo lako da se dogovorimo za koaliciju. Dobri smo sa Sekom. Čudio sam se što ne voli Cecu, al’ sad mi je jasno – pa zato što voli Seku.
Miroslav Markićević, funkcioner NS, Glas javnosti, 10.07.08.

Primenjeno tumačenje pravoslavlja evanđeliste D. M. Palme, posebna vrsta estradno-kretenskog vida hrišćanstva, raširenog u Srbiji pod nazivom turbo-pravoslavlje, oduševilo je sve prisutne, a posebno predsednika Tadića.
Dragoljub Petrović, uvodničar, Kurir, 13.07.08.

Možda ključni detalj u promeni trendova jeste autiranje Cece, a uvođenje Seke. Ceca je naravno podsećanje na onu prošlost koje bi se trebalo otresti, dok je multikulturna i gej frendli Seka ne samo aktuelnija zvezda nego zapravo ključni estradni trendseter na ovim prostorima pa je sasvim prirodno da ona pozdravi novu vladu i da peva preobraćenom Palmi. Seka je naime 15. juna na bosanskoj televiziji Hajat definisala ključni obrt na ovim prostorima: više nije trendi biti Srbin! Konačno smo shvatili da je to sramota i da jedino što se od nas očekuje ubuduće je da se stidimo i izvinjavamo za to što smo ili da poput Seke tražimo neki novi identitet. Seka i Palma su zaista simbol za nove trendove u srpskoj politici: ona se od kempa kreće ka čistom trešu.
Miša Đurković iz Centra za konzervativne studije, Politika, 10.07.08.

Smeta mi što se Egzit održava u vreme petrovskog posta, bilo bi dobro da je malo kasnije… Urbano sam vaspitana, pa volim Egzit, ali sam pre svega Srpkinja, pa volim Guču.
Aleksandra Janković, članica NS, Kurir, 10.07.08.

Mislim i da smo mi, od postanka novih država (na području bivše SFRJ), svi prešli na nekakvo tinjanje. A važno je da čovek u svom životu ima nešto zbog čega izgara, zbog čega je “zagrižen”.
Dragan Todorović, novinar, Politika, 10.07.08.

Imaćemo čemu da se radujemo jer će nekim našim komšijama, pre svega Makedoncima, Hrvatima i još nekima crći krava.
Iz horoskopa Srbije, Press, 13.07.08.

Profesionalac iz saluna kod nas je država. Za njen teritorijalni integritet i ustavni poredak treba da pogineš pevajući Bože pravde, a ona zarađuje na beznađu, očaju svojih podanika!
Ljubomir Živkov, kolumnista,Vreme, 10.07.08.

Od kada se 2. maja 2004. dobrovoljno predao srpskoj policiji, bivši vođa “crvenih beretki” Milorad Ulemek Legija napisao je sedam knjiga.
Kurir, 12.07.08.

U ministarstvu prosvete je kao šef kabineta ministra osvanuo i čuveni Dragutin Brčin, ne po dobru čuven Miloševićev ministar za informisanje i čovek koji je od profesionalnog dnevnika “Borba” napravio “Brčinku”.
Ranko Pivljanin, kolumnista,Blic, 13.07.08.

Prava desnica se ovde tek rađa.
Miša Đurković, analitičar, Kurir, 10.07.08.

Šta starac Fočo (Jovan Krkobabić) od stotinu ljeta može da uradi za Srbiju? Može li uopšte da izdrži “ubrzani tempo ka Evropi”, ima li snage da satima sedi na sednicama. Novinari su mu već izbrojali da je samo tokom skupštinskog zasedanja, na kome je ustoličen u potpredsednika, napustio salu čak 26 puta. Imao čovek “potrebu”.
Ljiljana Knežević, uvodničarka,Press, 11.07.08.

Da smo hteli – bili bismo u vladi i uzeli neka ministarstva.
Velimir Ilić, lider NS, Glas javnosti, 10.07.08.

Na zasedanju Glavnog odbora SPS Dačić, Obradović i Škundrić govorili su o toj obavljenoj trgovini kao o pomirenju.
Mihailo Marković, akademik, Kurir, 10.07.08.

Sa dosta sete ćerka velikog pisca, koga Bošnjaci “svojataju” kao svog najboljeg pisca, pa su odskora ustanovili nagradu koja nosi Mešino ime i dodeljuje se u njegovoj rodnoj Tuzli (iako već četvrt veka postoji nagrada sa njegovim imenom koju dodeljuju “Večernje novosti”) konstatovala je da u Srbiji nema nijednog obeležja (spomenik, ploča, bista) iako se njen otac izjašnjavao kao srpski pisac.
Tanjug, 11.07.08.

Miloš Preković (44) iz sela Misači kod Aranđelovca ima dve različite vizitkarte – na jednoj piše da imate posla sa vlasnikom, valjda jedinim u Srbiji – Samostalne koljačke radnje sa “milozvučnim” nazivom “Poslednji trzaj”, a na drugoj da je pred vama – “prvi srpski doktor za pečenje”. Naravno, da bi na vizitki bilo sve usklađeno, posetnica je ukrašena i fotografijom Miloša Prekovića s nožem u zubima!
Glas javnosti, 16.07.08.

Slađana Milošević i ja smo duhovni brat i sestra, zato što zajedno imamo mnogo godina.
Nebojša Bakarec, funkcioner DSS, Kurir, 12.07.08.

Zapravo, poraz (u vatepolu) ne bi ni boleo crnogorske Srbe da im nije priselo uzvikivanje slogana: “E viva, e viva Montenegro!”. Mnoge taj uzvik, s razlogom ili ne, neprijatno podseća na 12. jul 1941. godine i italijansku okupaciju Crne Gore.
Milan Vujović, uvodničar, Politika, 15.07.08.

Peščanik.net, 15.07.2008.