IZVODI IZ ŠTAMPE 17.07-23.07.08.

Srbija sada mora da se suoči sa činjenicom da se, u kolektivnom mentalnom smislu, ponašala kao lisica koja se uhvati u gvožđe, odgrize sebi nogu i pobegne. Srbija je sebi odgrizla tri noge i ostala u gvožđu. I sada je sa ovom vladom odgrizla i četvrtu, oslobodila se gvožđa, ali nema više nogu da bilo kuda krene.
Nenad Čanak, lider LSV, Politika, 17.07.08.

Saša Vukadinović, dakle, nasleđuje od Rada Bulatovića izvestan broj mačkova u džaku, praznih džakova i džakova punih beskorisnih papira. Sigurno je da neće dobiti snimak razgovora Jočića, Bulatovića i Stojkovića sa Legijom u noći predaje, kao ni bilo šta drugo što bi mu rasvetlilo ulogu Agencije u izbornim kampanjama DSS od 2004. do maja 2008. O Radetovim igrama oko haških optuženika dobiće manje nego što je pročitao kod Karle del Ponte.
Miloš Vasić, uvodničar, Danas, 21.07.08.

Nudi nam se “političko pomirenje” između politike koja je ubijala i onih koji su bili njene žrtve. Nudi nam se zaborav i oproštaj Zla, kao lek od Zla.
Vuk Drašković, lider SPO, Blic, 20.07.08.

Pa sami Dačić rek’o da su oni toliko dobili od demokrata da bi to samo lud mog’o da odbije.
Dragan Todorović, novinar, Vreme, 17.07.08.

Kako mi želimo da cela Vojvodina napreduje, za ostvarenje tog cilja jedan član Izvršnog veća iz redova SPS-a mislim da nije prevelika žrtva.
Bojan Pajtić, predsednik vojvođanske vlade, Dnevnik, 22.07.08.

Odmah posle izbora smo rekli DS-u da razumemo njihovu potrebu da prave vladu sa SPS-om, ako SPS u toj vladi ne bude mnogo smetao. Ako su mogli sa Koštunicom kojeg smo nazvali novi Milošević, zašto to ne bi mogli i sa Dačićem koji je Milošević u pokušaju. Nažalost, SPS je dobio previše da bi bio u poziciji da ne smeta.
Čedomir Jovanović, lider LDP, Blic, 20.07.08.

Na srpskoj političkoj pozornici se ponovo odvijaju scene u vidu farse sa novim glumcima u starim ulogama i ofucanim kostimima i sa političkom mantrom: političke partnerske sabornosti, jednoumlja i jednoglasnosti. Ulogu glavnih glumaca ponovo imaju mali partijski fireri koji su preko noći okrenuli ćurak naopakao, porušili osnovne političke i programske principe svojih stranaka, poleteli u zagrljaj onima koje su do juče gledali preko mušice sa rukom na okidaču.
Jovica Trkulja, analitičar, Dnevnik, 22.07.08.

Fašizam, međutim, nikada ne sedi u “salonu”, njegova snaga je i danas kao i nekada u “pivnici”.
Olivera Milosavljević, istoričarka, Beton, 22.07.08.

Prvi stanar muzejskog zdanja postao je Slobodan Milošević zbog čega su zgrade pretrpele ponovno preuređenje. Zaposleni u Muzeju (istorije Jugoslavije) tvrde da je porodica Milošević deo muzejskih predmeta koristila kao pokućstvo. Kolekciju vrednih slika naših najpoznatijih slikara u rezidenciji Mire Marković zamenile su po zidovima pokačene uramljene stranice kalendara.
Blic
, 17.07.08.

Kao što postoji već tradicionalna veza između sportista i politike, koja im služi za očuvanje visokih društveno ekonomskih pozicija, dobijanju diplomatskih pasoša i slično, sve je primetnija veza između fudbalskih zvezda i crkve. Neko ipak treba da očisti dušu i ispovedi bogohuljenje, sve prevare, manipulacije, razvrat, srebroljublje. I sva ktitorstva, finansiranje crkvenih projekata i razne vrste donatorstva su samo moderan vid indulgencija koje sveštenstvo ili samoprozvana “božja administracija” oberučke prihvata i odobrava.
Ivan Ergić, fudbaler, Politika, 21.07.08.

Jedna od tema razgovora dvojice ministara (Sergej Lavrov i Vuk Jeremić) bila je i mogućnost uvođenja bezviznog režima za Srbe. “Mi ćemo razmotriti tu mogućnost”, rekao je Lavrov istakavši da Rusija veoma ceni činjenicu da je Srbija jednostrano odlučila da ukine vize za ruske građane.
Politika
, 18.07.08.

Zenice, beonjače, trepavice su mu (Aleksandar Vučić) vrlo važna stvar u životu, što je očigledan dokaz da je promašio profesiju. Trebalo je da postane oftalmolog. Onda bi i on svakog mogao da pogleda u oči. Ovako gleda samo u Tomine oči. Te ovaj izgleda  kao da je hipnotisan, a Vučić kao da je hirotonisan u čin episkopa za vodovod, kanalizaciju i virovitičko-ogulinsku eparhiju.
Dragoljub Petrović, kolumnista, Kurir, 20.07.08.

“Šešelj rijaliti šou” svake noći okuplja više gledalaca nego “Veliki brat”, “Menjam ženu”, “48 sati – svadba”.
Nebojša Jevrić, kolumnista, Kurir, 18.07.08.

Zašto Balkanac voli buku? Sjetih se nekog isječka iz, mislim da je knjiga “Bosonogo djetinjstvo” od Branka Ćopića, ili nešto slično, gdje je neki dječak, da bi došao do škole, morao da prođe dijelom puta kroz neku vrlo gustu i mračnu šumu. Onda bi dječak, kada bi zašao u šumu, da bi odagnao strah, pjevao koliko ga grlo nosi. Tako je. Iz straha se pravi buka. U buci je čovjek nekako zaštićen od druge eventualne buke. Od buke sopstvenih duhova koji ga gone.
Rambo Amadeus, muzičar, Politika, 21.07.08.

Pazare ponešto i Albanci u srpskom delu grada (Kosovska Mitrovica), uglavnom gorivo. Tamo košta 75–80 dinara jer je Vlada Srbije ukinula plaćanje akciza na Kosmetu gde žive Srbi.”.
Politika, 22.07.08.

Tako će “Kosovari” (izmišljeni naziv stanovnika KiM, koji se odnosi samo na Šiptare, prim. P. P.)…
P. Pašić, novinar, Glas javnosti, 19.07.08.

Tražimo od nadležnog tužilaštva da hitno pokrene krivični postupak i privede pravdi Koštunicu, Bulatovića i druge koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem pomagali u skrivanju haških optuženika.
Iz saopštenja DHSS, Danas, 23.07.08.

MUP mora hitno da legitimiše oba konja pred Narodnom skupštinom, jer od nečeg se početi mora u potrazi za dva preostala begunca.
Nenad Čanak, lider LSV, Dnevnik, 23.07.08.

Politički analitičar Slobodan Antonić povezao je hapšenje Radovana Karadžića i sa izborom vlasti u Beogradu. On veruje da ovaj potez državnih službi pokazuje da u Beogradu neće biti novih izbora.
Večernje novosti
, 23.07.08.

Sinoć se u Sarajevu pokazala kao potpuno tačna teza profesora dr Nenada Kecmanovića da je “etnička distanca” među mladima u BiH veća nego među njihovim očevima, majkama, stričevima, ujacima… Jer, većina onih koji su sinoć slavili Karadžićevo hapšenje na sarajevskim ulicama bili su tinejdžeri ili oni koji su tek iskoračili iz tog uzrasta.
Politika
, 23.07.08.

Munje i gromovi sevali su juče u poslepodnevnim satima iznad sela Petnjica i mesta Lokvina iznad reke Baštice, gde se nalazi, pre više od pola veka napuštena, kuća Radovana Vukova Karadžića. Ovako nevreme se poodavno ne pamti na ovom području. Nebo kao da je palo na zemlju u danu kada je ovaj kraj iznenadila vest da je u Beogradu uhapšen Radovan Karadžić.
Politika
, 23.07.08.

U torbi koju je Karadžić nosio sa sobom bile su i kupaće gaćice s obzirom na to da je, prema rečima Vujačića, krenuo u Vrdnik na odmor.
Politika
, 23.07.08.

Na Kosovu, drugi mobilni operater koristi +386, slovenački pozivni broj. Kada telefonirate preko njega, poziv se fizički prenosi preko kabla sa optičkim vlaknom koji prolazi kroz severnu Mitrovicu i Srbiju i onda dalje. I tako, za svaki međunarodni poziv iz takozvane “lažne države” Srbija zaradi. E, to je već realnost.
Tim Džuda, novinar, Biznis&finansije, jul-avgust 2008.

Kneževina Srbija je dala kredit turskoj državi u iznosu od pet miliona zlatnih dinara da izgradi telegrafsku liniju od Niša do Carigrada. Znači, mi smo kao vazalna država dali kredit svom suverenu da bismo mogli da naplaćujemo tranzitnu taksu.
Milorad Jovanović, kustos PTT muzeja, Biznis&finansije, jul-avgust 2008.

Maskirani pljačkaši upali su u veliku kinesku robnu kuću. Pod okriljem noći, vešto izbegavaju kamere i obezbeđenje, uzimaju vredne predmete, novac. Mnogo novca. Odjednom, ugledaju posudu sa vodom. Ništa im više nije važno. Bacaju ukradeni plen i počinju da se bore za ovaj mali, beznačajan predmet. Žestoku tuču prekida duh! Duh iz boce! Pojavljuje se Valter! Onakav kakvog ga zna 11,5 milijardi Kineza i “Srba zajedno”, koliko je ukupno Kineza videlo film “Valter brani Sarajevo”. Po zamisli Velimira – Bate Živojinovića ovako, ili slično, će izgledaće spot koji će uskoro početi da se snima za reklamu “valter” vode za kinesko tržište.
Večernje novosti
, 22.07.08.

Indikativno je da su oni koji su slavili Karadžićevo hapšenje na sarajevskim ulicama, bar prema snimcima “Hajata”, nosili više turskih zastava nego Bosne i Hercegovine.
Politika
, 23.07.08.

Posle dugotrajnog i krvavog “razdruživanja iz suživota”, posle “besmislenih ratova koje je lično poveo”, u plićaku srpskog jezika pluta dodatni talog novoustašizama, a jezičko koleno Srba s onu stranu Drine, na različitim lingvističkim nivoima, na planu melodije, recimo, zapljusnuli su “šehitizmi” i druge kvarne reči.
Miroslav Toholj, uvodničar, Glas javnosti, 19.07.08.

Crna Gora, srpska Sparta, evo, odskora niti je srpska, niti je Sparta.
Slobodan Remetić, lingvista, Glas javnosti, 22.07.08.

Svojevremeno sam napisao ako Srbija izabere psihologa za predsednika, biće zrela za psihijatra. E, sad smo u toj fazi.
Vjekoslav Radović, uvodničar, Glas javnosti, 22.07.08.

Ako budemo gradili, nastojaćemo da bude lepo ali staro.
Emir Kusturica, reditelj, Politika, 17.07.08.

Vidite da se gospodin Antić (Aleksandar, odbornik SPS) ponaša kao da je pao sa Marsa, a svi znamo da nije.
Nebojša Bakarec, odbornik DSS, Kurir, 19.07.08.

Nije to (pretnje Ivici Dačiću) kao kad prete meni ili Vojislavu Koštunici, dođu nam u dvorište, a ne preko telefona.
Velimir Ilić, lider NS, Glas javnosti, 21.07.08.

Predsednik Srbije Boris Tadić dočekao je ekipu novinara “Vremena” gologlav, ali simbolički rečeno, on je čovek sa nekoliko šešira.
Vreme
, 17.07.08.

Direktor BIA će biti zavisan od “žutih”. Čak i na televiziji se pojavio u plavom odelu sa žutom kravatom.
Dragan Šormaz, funkcioner DSS, Kurir, 19.07.08.

Upalite TV i uživate u prenosu izbora za Mis univerzum, a onda vidite devojku sa lentom “Kosovo”. Za vreme EP u fudbalu gledali smo zastave Kosova i Albanije, koje su bile okačene na tribinama na gotovo svakoj utakmici. Kosovari pokušavaju i da dovedu fudbalere Brazila u Prištinu, a nedavno su učestvovali na svetskom prvenstvu u takmičenju robota!… Dangubimo. Nažalost, biće uskoro Zvezda – Priština na “Marakani”.
Rajko Nedić, uvodničar, Press, 19.07.08.

Koordinator Vlade Srbije za opštinu Kosovska Vitina Zoran Krčmarević optužio je bivšeg ministra za KiM Slobodana Samardžića da je “nelegalno preusmeravao sredstva za opštinu Vitina preko žiro-računa drugih opština”. “Za šest meseci koliko sam bio koordinator opštine Kosovska Vitina, dok je Samardžić bio ministar, nijednom nisam imao uvida u sredstva koja je Republika izdvajala za tu opštinu, niti sam za to vreme primao platu”. Prema njegovim rečima, sredstva su usmeravana na račune opština u kojima su koordinatori bili iz DSS-a, čiji je Samardžić potpredsednik.
Beta
, 22.07.08.

Peščanik.net, 22.07.2008.