IZVODI IZ ŠTAMPE 07-13.08.08.

Ovo je pokušaj Južne Osetije da deluje kao u operaciji „Oluja“ u nedelji kada se obeležava godišnjica etničkog čišćenja Krajine 1995. Ovaj obrazac budi zabrinutost da bi isti model mogao da planiraju i Hašim Tači i njegove kriminalne organizacije za „rešavanje“ problema severne Mitrovice.
Džejms Džatras, srpski lobista, Glas javnosti, 11.08.08.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je i Srbija među zemljama koje su, uoči rata u Južnoj Osetiji, vojno pomagale režimu u Gruziji.
Press
, 13.08.08.

A ako stvarno hoćete da ih pravite (paralele), onda bi za mene prva bila u tome što je akcija Gruzije isto toliko besmislena koliko je svojevremeno bila i akcija Srbije kada je vojskom i policijom pokušala da stavi Kosovo pod kontrolu. Dakle, uz grešku u proceni, tu su i uzaludne žrtve. Kao što je bila nemoguća misija Srbije da vojno i policijski stavi Kosovo pod kontrolu – govorim o onome što je radio Milošević – slično i dramatično je ova Gruzije i njenog predsednika Mihaila Sakašvilija. Ne možete vladati narodom koji vas ne želi. Ako na nekoj teritoriji imate homogenu nacionalnu manjinu, ne možete tu teritoriju sačuvati nedemokratskim sredstvima.
Goran Svilanović, bivši šef jugoslovenske diplomatije, Dnevnik, 12.08.08.

Rusi su još jednom pokazali (Gruzija) da su daleko uspešniji u demonstriranju sile nego u sticanju prijatelja i stvaranju savezništava.
Boris Begović, profesor Pravnog fakulteta, Politika, 13.08.08.

Srpski političari u nezgodnoj situaciji – ako podrže ulazak ruskih trupa u Južnu Osetiju, zameriće se EU i SAD, ako ne podrže – Rusiji.
Press
, 12.08.08.

Ali za svakog mrtvog/silovanog/pretučenog civila u Južnoj Osetiji/Gruziji/Bosni/Palestini/Sudanu mora da se nađe krivac. Jer postoji! Da se ne bi desilo da, kao i kod nas, „naše” zločince pravdamo zločinima one druge strane. Nema tu pravdanja.
Đorđe Odavić, kolumnista, Press, 12.08.08.

Gest Borisa Tadića da sa visoko podignuta tri prsta pozdravi srpske olimpijce u Pekingu koji je izazvao pažnju Džordža Buša, otvorio je dilemu da li je predsednik Srbije pogrešio u tumačenju ovog gesta. Naime, Tadić je svom američkom kolegi „stručno“ objasnio da je reč o „svetom trojstvu“, mada ima mišljenja da su se i ustaše na identičan način pozdravljale i polagale zakletve pred svojim poglavnicima tokom NDH!
Kurir
, 11.08.08.

Đorđe Mamula, funkcioner DSS, primetio je da je pozdrav sa tri visoko podignuta prsta svojstven socijaldemokratama.
Kurir
, 12.08.08.

Taj “naš” nacionalistički “pozdrav” počeli su da praktikuju ekstremisti tokom devedesetih na ratištima. On ispoljava nacionalnu gordost, prkos i zastrašivanje onih drugih. Može predstavljati Sveto Trojstvo, ali zapravo, u našoj primeni, on predstavlja pravoslavno srpstvo, tri prsta kojima se pravoslavni Srbi krste. Tokom ratova zloupotrebljavali su ga zločinci koji su ubijali i razarali mnoge gradove i sela i vršili etničko čišćenje sa uzdignuta tri prsta i uzvicima “Ovo je Srbija!” Koriste ga i ekstremisti na sportskim utakmicama koji sa uzdignuta tri prsta uzvikuju “Nož, žica, Srebrenica!”
Rade Vukosav, čitalac, Danas, 13.08.08.

Nikola Tesla je jednog dana razmišljao o Svetom trojstvu i odatle mu je krenula ideja koja je rezultirala trofaznom strujom.
Vuk Drašković, lider SPO, o pozdravu sa tri prsta, Press, 12.08.08.

Mi smo ovde čekali neko objašnjenje gde srpski državni brod plovi i u koju luku želi da stigne. Naravno, bilo je tu krilatica kao „Svi Srbi u jednoj državi“ ili „granice Srbije su gde su srpski grobovi“ i tome slično. To su parole koje su bile konfuzne za Ameriku i koje su drugi, srpski neprijatelji objašnjavali Vašingtonu iz svoje perspektive.
Majkl Đorđević, srpski lobista, Blic, 10.08.08.

Govoreći o pomirenju i o izvinjenjima, Srbi govore o kraju, a Hrvati o početku sukoba 1991–1995. godine.
Vreme
, 07.08.08.

Bivši pripadnik rasformirane Jedinice za specijalne operacije i osumnjičeni za lažno svedočenje na suđenju za ubistvo Ivana Stambolića Boško Jović trenutno radi kao pomoćnik komandira policijske stanice u Bačkoj Palanci.
Danas
, 08.08.08.

Drveni čikica u narodnoj nošnji i sa šajkačom košta (u Guči) 500 dinara, a ima varijanta da u ruci drži srpsku zastavu ili pečenje na ražnju.
Blic, 10.08.08.

Truba je instrument koji izražava sve ono što stvaramo mi graditelji, Velja i ja.
Milutin Mrkonjić, ministar, Glas javnosti, 07.08.08.

Guča je već tri dana centar sveta i Vlada Srbije to ceni i poštuje.
Milutin Mrkonjić, ministar, Glas javnosti, 11.08.08.

Guča će 2010. godine biti poprište – trećeg svetskog trubačkog rata. Taj rat vodiće Rusi i Amerikanci, ali, umešaćemo se, intervenisati i mi Srbi.
Slobodan Jolović, predsednik opštine Lučani, Kurir, 11.08.08.

Podrška biračkog tela Demokratskoj stranci Srbije nastavila je da pada i nakon parlamentarnih izbora i, po poslednjem istraživanju agencije „Strateški marketing“, svela se na svega oko pet odsto. Dok se u stranci, kako sami kažu, bave njenim osnaživanjem i pripremom za opozicioni rad, njeni nekad verni članovi je napuštaju.
Blic
, 12.08.08.

Insinuacije da će se Koštunica povući iz politike su gluposti, jer Koštunica nikada nije bio jači.
Nenad Popović, funkcioner DSS, Večernje novosti, 12.08.08.

DSS će, kao i ostale stranke, morati da se pripremi na to da jednog dana preživi svoje osnivače.
Zoran Stojiljković, profesor FPN, Kurir, 13.08.08.

Ambasadori iz DSS otkulirali potpredsednika svoje stranke Slobodana Samardžića.
Kurir
, 12.08.08.

Koliko mrtvih treba za genocid.
Naslovna strana lista Politika 12.08.08.

Konačno bi trebalo priznati Srbima katolicima i Srbima muslimanima da su Srbi.
Nedeljni telegraf
, 13.08.08.

Zločinstva koja se sad čine moraju biti zaustavljena. Zločinstva poput onih Mlađana Dinkića, koji svojim insistiranjem na razvrgavanju energetskog sporazuma s Rusima, ili pohodom na Telekom ili JAT, komotno može da ponese nadimak „Milosrdni anđeo 2”.
Milorad Vučelić, funkcioner SPS, Dnevnik, 12.08.08.

Mislim da je u mojoj stranci emocija dominantna i to nas je najviše i koštalo.
Aleksandar Jugović, poslanik SPO, Danas, 11.08.08.

Peščanik.net, 13.08.2008.