IZVODI IZ ŠTAMPE 14-20.08.08.

Događaji u Osetiji Rusiju su doveli na zapadno stanovište, pa sada ona tvrdi da niko nema pravo da natera Osetiju i Abhaziju da ostanu u Gruziji. A činjenicu da je vojno intervenišući u korist Osetije bombardovala i samu Gruziju, opravdava time da je i NATO 1999, priskačući u pomoć Albancima na Kosovu, bombardovao ciljeve po Srbiji. Takva je sudbina principa kod velikih, a sudbina dela naše teritorije zavisi upravo od njih.
Vuk Drašković, lider SPO, Glas javnosti, 18.08.08. 

Vrlo je verovatno da će Južna Osetija i Abhazija, na iskustvu krajiške tragedije, i posle bezočnog otimanja Kosova, uspeti da, uz pomoć Rusije, ostvare ono što Krajini nije pošlo za rukom. Gledajući stvari iz sadašnje perspektive, nenadoknadiva je šteta što se ruski mirovni kontingent povukao sa Kosova i Metohije.
Vjekoslav Radović, kolumnista, Kurir, 14.08.08. 

Potpuno je jasno da Rusija neće interese na Kavkazu podrediti interesima na Balkanu, a u slučaju da Moskva prizna nezavisnost Južne Osetije (i Abhazije) moraće i da se odrekne podrške Srbiji. Neće moći da istovremeno podržava nezavisnost novih država na Kavkazu, a da se protivi nezavisnosti nove države u nastajanju na Balkanu. Srbija će tako ostati bez podrške Rusije, a Zapad će ćutanje Beograda koristiti kao kontraargument u našim naporima da osporimo nezavisnost Kosova. Što bi naš narod rekao – kud god da se okreneš, dupe ti je pozadi.
Srđan Radulović, komentator, Blic, 16.08.08.

Oprobana skupina levorukih Srba, grupa građana koji imaju dve leve ruke, dva mala mozga i druge duplirane organe, a u takve spadaju pojedini mediji, političari, i ostalo društvo u završnom stadijumu prvenstva sveta u bacanju bumeranga, prosto je likovalo nad jezivim prizorima iz Gruzije. Starica stoji ispred razrušene kuće, mladić drži mrtvog brata u naručju, a ovde preko Trga Republike idu radikalke i nose transparent: „Ne dam Osetiju“. Da nije tužno, bilo bi, jelte, smešno.
Dragoljub Petrović, uvodničar, Glas javnosti, 15.08.08.

Rusi nikada neće ratovati protiv Gruzina, kao što Rusi nikada neće ratovati protiv Srba.
Aleksandar Konuzin, ambasador Rusije u Srbiji, Dnevnik, 15.08.08.

Narod Južne Osetije, drevni narod sa starom pravoslavnom tradicijom, ispunjen je izuzetno toplim osećanjima prema bratskom srpskom narodu. Naši zajednički koreni potiču još od skitsko-sarmatsko-slovenskih vremena, pa i ranije.
Eduard Kokojti, predsednik Južne Osetije, Glas javnosti, 14.08.08.

Čudi malo taj odnos Rusije prema Srbiji: zašto baš čovek zadužen za vanredne situacije (Sergej Šojgu) da bude zadužen i za Srbiju. Doduše, Šojgu je i predsednik međudržavnog komiteta za saradnju, ali to još više zbunjuje: zašto na čelu tog tela nije ministar trgovine ili energetike. I ministar sporta bi bolje zvučalo.
Mijat Lakićević, uvodničar, Blic, 17.08.08.

Najavljena, pa odložena poseta ministra za vanredne situacije Ruske Federacije Sergeja Šojgua nije trebalo da ima bilo kakve veze sa gasnim ugovorom sa Rusima, kako se javno tvrdilo, već s tim što je Srbija prodavala oružje zakletom neprijatelju „baćuški“ – Gruziji.
Glas javnosti
, 15.08.08.

Preskakanje parlamentarnih klupa ima korena u narodnom običaju kada su takozvane krstonoše preskakale bolesnike na raskrsnicama puteva da bi ozdravili. Jedan od uvaženijih poslanika, mislim da se zove Aligrudić, uveo je i skoro patentirao ovaj obred.
Dragomir Marinković, Beograđanin, Danas, 15.08.08.

Topčider je bio takva šumetina da Turčin nije smeo ni da pogleda u tom pravcu, a kamoli da ode. Knez Miloš je zato baš u njemu napravio svoj dvor, dok je ženu poslao, kao taoca, Paši pod zidine. To je bila cena slobode. Zoran Đukanović, profesor BU, Blic, 19.08.08.

U matičnu redakciju mi je stiglo pismo čitaoca u kojem priznaje da nije platio račun za struju, pa su došli da mu je iseku, ali je ukazao na okolnost da su došla tri izvršioca tog relativno jednostavnog posla, „valjda za svaku žicu po jedan“, piše čitalac, pa se s pravom pita da li bi mu, da ih nije toliko, račun za struju bio manji, a on sposobniji da ga plati.
Dragoljub Žarković, uvodničar, Blic, 18.08.08.

Gde li je ta beda radnog naroda kada prosečan zaposleni može danas za svoju platu da kupi tri puta više nego pre samo sedam godina, onda kada su tekli med i mleko?
Boško Mijatović, analitičar, Politika, 20.08.08.

Čak i kada Rimljani dođu, kada se pojave kao osvajači, grčki ih mit uvuče u sebe. Na žalost, meni se učinilo da kosovski mit nije mit preobražaja, već je to jedan okamenjeni mit, sasvim gubitnički, koji nas iznova tragično zavodi svojom glorifikacijom nacionalnog poraza.
Saša Jelenković, pesnik, Politika, 16.08.08.

Ivo Sanader je uspostavio i odličan lični odnos sa Vojislavom Koštunicom. Njih dvojica su se sjajno razumeli.
Goran Svilanović, diplomata, NIN, 14.08.08.

Nuđeno mi je i ministarsko mesto, pa sam odbio. Bilo bi suludo da pristanem na upravni odbor. To mi niko nije ni nudio.
Velimir Ilić, lider NS, Glas javnosti, 19.08.08.

Ako uopšte ima idealnog Srbina, taj se zove Milorad Čavić!
Dragan J. Vučićević, uvodničar, Press, 16.08.08. 

Čavić i Đoković nisu srpski sportisti, već su se školovali i obučavali u inostranstvu.
Borislav Pelević, kik-bokser, Kurir, 16.08.08.

Ministar policije (Ivica Dačić) je izjavio da on o nekim stvarima (Haškom sudu, hapšenju Karadžića i još ponečem) misli jedno a radi drugo jer ga, navodno, na to obavezuje Ustav.
Nikola Božilović, kolumnista, Danas, 14.08.08.

Radovan Karadžić spada u tip ljudi koji žude za publicitetom, ali i moći. Ni jedno ni drugo nije u skladu sa principima alternativne medicine. Pošto zbog skrivanja nije više mogao da vodi političke mitinge, Karadžić je obilazio tribine o alternativnoj medicini i propovedao da je lekar bioenergetičar. Usudio se čak i da “leči” obolele. Političku manipulaciju zamenio je manipulacijom bolesnicima.
Vuk Stambolović, lekar, Vreme, 14.08.08.

Najveću korist od hapšenja i izručenja Radovana Karadžića izvukli su ugostitelji, prodavci suvenira, turističke agencije i fabrika (vina) “Rubin”.
Press, 17.08.08.

U torbi (Radovana Karadžića) su bili i stetoskop, naočare za vid sa futrolom, primerak dnevnih novina, tablete „ibuprofen”, nes kafa, lampa za akupunkturu, visak, četkica za zube, ali i prospekt „Bikini sezona bez celulita”!
Press
, 14.08.08.

Politikolog Goran Budžak kaže da se sad masa ne može pokrenuti zbog godišnjih odmora, atmosferskih prilika, ali malo kasnije, kad prođe polazak dece u školu, krenu zahtevi onih koji su na budžetu i vidi se šta će biti sa obećanjima za penzionere, može da se okupi energija za masovan protest.
Glas javnosti
, 14.08.08

Kako su radili, za mnoge ministre iz DSS bilo bi bolje da su stalno bili na godišnjem odmoru.
Dragan Šutanovac, ministar, Press, 14.08.08.

Da je crnogorski lobi u Srbiji izuzetno jak, na svojoj koži najbolje je osetio bivši premijer Vojislav Koštunica, jer su ga saveti istaknutih Crnogoraca, od kojih su neki bili njegovi najbliži saradnici, koštali položaja. Pored Vojina Lazarevića, rođenog Kotoranina i finansijera DSS, koji je u kumovskim vezama s Aleksandrom Nikitovićem, bivšim Koštuničinim šefom kabineta, u tom lobiju jedan od najuticajnijih je akademik Matija Bećković.
Kurir
, 20.08.08.

Može se očekivati da će DSS početi polako da se utapa u SRS. SRS od početka deluje kao zmija – stegne, davi i proguta.
Srećko Mihailović, sociolog, Večernje novosti, 14.08.08.

Pa socijalisti su i u prošlosti, baš kao i danas, bili bliži anarhistima i svetskoj mafiji nego idejama Socijalističke internacionale. S druge strane, u DS-u je samo neko zadužen za opsene mogao da smisli to glupo opravdanje prema kojem, eto, SPS hoće da uđe u Internacionalu.
Zoran Živković, eks premijer, Dnevnik, 20.08.08.

Mesni pop nije ‘teo osvešta priredbu, jerbo kupina nije pravoslavna.
Dragan Todorović, novinar, Vreme, 14.08.08.

Posle dinastičkog prevrata Aleksandra Karađorđevića i osionog Tome Vučića Perišića, tog srpskog patrijarhalnog silnika, Sterija, rodonačelnik moderne srpske kulture, napadan je i vređan kao vojvođanski Švaba.
Petar Zec, reditelj, Politika, 15.08.08.

Srpska nacionalna tragedija pretvorena je u hašku tragikomediju.
Brana Crnčević, kolumnista, Glas javnosti, 18.08.08.

Funkcioneri Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta i Petar Jojić posetili su pre nekoliko nedelja Milorada Ulemeka Legiju u Centralnom zatvoru u Beogradu… Radikali su dobili dozvolu da posete Legiju da bi se s njim dogovorili o odbrani Vojislava Šešelja pred Haškim sudom.
Blic
, 20.08.08.

O sadašnjoj optužnici, Karadžić će imati priliku da se izjasni 29. avgusta. “Tačno na dan kada je NATO, pre 13 godina, odlučio da bombarduje Republiku Srpsku”, podseća Milivoje Ivanišević, član pravnog tima koji pomaže prvom predsedniku Republike Srpske u pripremi odbrane. “Ne znam da li je to slučajno, i ko je odabrao taj datum. Karadžić je tražio samo da to ne bude 28. na Veliku gospojinu”.
Večernje novosti
, 20.08.08.

Porodica (Radovana Karadžića) bi mogla da zaštiti njegov lik i iz toga ostvari ogroman profit.
Cvijetin Milivojević, ekspert za marketing, Press, 17.08.08.

Omiljeno pivo mi je „hajneken“ jer ima petokraku.
Aleksandar Vulin, socijalista, Kurir, 20.08.08. 

Peščanik.net, 20.08.2008.