IZVODI IZ ŠTAMPE 21-27.08.08.

Dakle, dobro je što zvanično nismo podržali nikoga (čitaj – što nismo podržali Rusiju), ali, opet, ne bi bilo dobro ni da se ta naša ćutnja shvati kao da Rusiju podržavamo nezvanično.
Đorđe Vukadinović, analitičar, Glas javnosti, 22.08.08.

Gruzija je pokazala da je neodrživa čak i u svojim de fakto granicama.
Dmitrij Rogozin, ambasador Rusije pri NATO, Večernje novosti, 22.08.08.

Bili smo na pragu rata na severu Kosova kada smo osvajali železnice, sudove. Da je Koštunica kontrolisao i vojsku u tom trenutku, mi bismo sada gledali Južnu Osetiju na Kosovu.
Rada Trajković, kosovska političarka, Blic, 24.08.08.

Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, objašnjavajući razloge ruske intervencije u Južnoj Osetiji napisao je u autorskom tekstu za “Volstrit žurnal” da mirovnjaci nisu mogli da gledaju kako se pred njihovim očima čine akti genocida, kao što se to desilo u bosanskom gradu Srebrenici 1995. godine! Na ovaj način Lavrov je direktno ukazao da su u toj bosanskoj varošici muslimani uništavani i da je počinjen genocid, što država Srbija ne priznaje i protiv čega se bori u Haškom tribunalu, opovrgavajući navode hrvatske i bosanske tužbe. Da li je moguće da se iskusnom diplomati ovakva procena omakla ili su njegove reči ipak dobro promišljene?… Potpredsednica NS Dubravka Filipovski kaže da je Sergej Lavrov sigurno mislio na holandske mirovne snage, odnosno Kfor, koje su bile u Srebrenici, a iz nepoznatih razloga nisu ništa učinile.
Kurir
, 22.08.08.

Sada je sve isto samo što nema Tuđmana nego Sakašvilija.
Mile Novaković, bivši zamenik komandanta Vojske RSK, Pečat, 21.08.08.

Rogozin: Sakašvili nije Gavrilo Princip.
24 sata, 27.08.08.

Rusija je priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, a Srbija je ostala bez najjačeg saveznika u nastojanju da ospori nezavisnost Kosova. I ne samo to, Rusija je, praktično, ovim činom priznala i nezavisnost Kosova.
Srđan Radulović, uvodničar, Blic, 27.08.08.

Brutalna realnost prikazana je provokativnim plakatima ruskog umetnika Andreja Budajeva (45). U galeriji „Macola“ u Drvengradu, izložio je svoje plakate na kojima su u prvom planu dobro poznati vladari života i smrti: Buš, Rajsova, Kušner, Ahtisari, Solana, Olbrajtova, Tači… Gola Kondoliza na sofi sa Bušom, odraz Olbrajtove u čarobnom ogledalu iz bajke („ogledalce, ogledalce, kaži mi ko je najlepši na svetu…“), evropski lideri u nacističkim uniformama, skup „milosrdnih anđela“, političara, sa jedne strane. Sa druge, Maradona, Mihalkov, Čaves, Kastro, Bouvi, Kusturica… Svoje mesto dobile su i ličnosti, u najmanju ruku nejasnog istorijskog statusa, Radovan Karadžić, Slobodan Milošević, Ratko Mladić. “Lideri ‘haj-tek’ paganizma se časte i maste, svete i ubijaju. Svet više ne funkcioniše bez trojstva: kapitalizam, profit, rat”, naglasio je Kusturica.
Večernje novosti
, 22.08.08.

Kuriozitet je da se od više stotina registrovanih stranaka u Srbiji samo jedna – DSS juče izjasnila povodom poteza Medvedeva (priznavanje nezavisnosti gruzijskih oblasti).
Glas javnosti
, 27.08.08.

Prisustvujemo času anatomije na lešu DSS za koji je obaveštena javnost oduvek verovala da je hibridna tvorevina nastala na nedovršenosti demokratskog i radikalskog pravca rešavanja srpskih tegoba i koja je svoju snagu crpla iz te nedovršenosti.
Dragoljub Žarković, uvodničar, Politika, 22.08.08.

Predsednik Koštunica ne ide na modne revije, pa ga zbog toga verovatno neki ne viđaju u javnosti, a zato ga i pre vremena šalju u penziju… Koštunica će se, kao i uvek, pojavljivati u javnosti kada to državni i politički razlozi nalažu.
Slobodan Vuksanović, funkcioner DSS, Večernje novosti, 26.08.08.

… Ovakva vrsta licemerja nije specijalnost samo Koštuničine siročadi. Radikali na način neukusan do skarednosti eksploatišu tragičnu smrt Rajka Panića, kao što su činili svaki put kad im nije išlo kako treba: od male Milice, preko Vlajka Stojiljkovića, pa do onog momka koji je izgoreo u američkoj ambasadi. Rekao bi čovek da Aleksandru Vučiću nikad dosta mrtvih Srba; izgleda da mu je drugih argumenata ponestalo.
Miloš Vasić, kolumnista, Danas, 25.08.08.

Ne želim da mi deca žive u lepom LDP-u već u normalnoj Srbiji.
Čedomir Jovanović, lider LDP, Politika, 22.08.08.

Svi se kunu u bolju budućnost, ali do nje ne možemo sve dok nam smeta ona druga polovina naroda. I osvojićemo tu budućnost čim eliminišemo tu drugu polovinu naroda, ako treba i silom.
Dragomir Acović, predsednik Krunskog saveta, Press, 24.08.08.

Iako (Velimir) Ilić negira da će ponovo biti ministar, ipak, kaže, još mu to nisu ponudili.
Glas javnosti, 23.08.08.

Publicista Ljiljana Bulatović predlog da Ahtisari dobije Nobelovu nagradu za mir smatra pobedom gej lobija.
Glas javnosti
, 23.08.08. 

Ne bi, možda, bilo loše da srpska vlada, pored svih ostalih konsultanata, u svoje timove uključi i savetnike iz Sudana. U svojoj tranziciji, Sudan je do sada postigao velike uspehe. „Islamska privatizacija“ je koncept koji je šef islamske Lige i manipulator u pozadini vlasti Hasan el Turabi sprovodio u Sudanu, a ona podrazumeva da u operacijama ne bude nikakve korupcije i da privrednici redovno ispunjavaju svoj „zećat“ – novčani iznos samilosti i milosrđa muslimana koji oni uplaćuju institucijama uzajamne pomoći. Turabija na Zapadu optužuju ne samo za inspirisanje, nego i podstrekavanje islamističkih “zavera”. Ne bi Beograd bio prvi koji bi išao u Kartum po proročanstvo, budući da je i sam Mojsije, kako kaže Biblija, išao tamo po savet mudraca. Tora kaže da se on tamo i oženio jednom Sudankom, koja je, usput, bila i izuzetno lepa.
Dragan Bisenić, uvodničar, Ekonomist, 25.08.08.

Najviše strahujem što vlada Hašima Tačija plaća multietničnost kosovskog društva izdvajajući, po receptu Slobodana Miloševića, na račune lojalnih Srba milione evra.
Fatmir Šeholi, kosovski Albanac, Blic, 24.08.08.

Jedni drugima otimamo parče hleba. Koliko do juče posao smo tražili kod Albanaca, sada oni rade kod Srba po Gračanici. Srbi imaju pare, a Albanci moć.
Jevta Alesić, kosovski Srbin, Blic, 24.08.08.

Ne znam kako će vlast odbraniti nezavisnost jer se zastava, himna i pasoši ne jedu.
Mirsad Šukri, kosovski Albanac, Blic, 24.08.08.

Vozači iz Srbije prelaze na Kosovo po gorivo.
24 sata
, 27.08.08.

Srbi ne žele da plaćaju dažbine Tačijevoj vladi i nezavisnom Kosovu.
Večernje novosti
, 27.08.08.

Radovan Karadžić (bar po tvrdnjama nadležnih) nije državljanin Srbije, pa bi mu domaći sud bio onaj u Bosni i Hercegovini i pitanje je ne bi li možda u tom nevjerojatnom slučaju čak snivao Hag umjesto Sarajeva.
Tatjana Tagirov, novinarka, Vreme, 21.08.08.

Možda bi bilo bolje da Karadžićevu krivicu ispituje neki bosanski sud, a ne Hag.
Dmitrij Rogozin, ambasador Rusije u NATO, Press, 24.08.08.

Karadžićeve pripreme za samostalnu odbranu podrazumevaju i održavanje unutrašnjeg mira.
Glas javnosti
, 23.08.08.

Zar mislite da bi Radovan Karadžić radio kao nadrilekar da je imao bilo kakve račune.
Svetozar Vujačić, advokat, Press, 26.08.08.

(Slobodan) Antonić, štaviše pretenduje da bude oštar kritičar tog što mu je po vlastitom tvrđenju nerazumljivo.
Milorad Belančić, polemičar, NSPM, avgust 2008.

Misterija oko crnih krugova na njivi koji su se pojavili u hercegovačkoj opštini Čitluk, razrešena je. Meštani su, naime, u blizini polja s „vanzemaljskim krugovima“, pronašli odbačene obruče s drvenih bačvi.
Glas javnosti
, 21.08.08.

Uglavnom sportske, mada i ostale zamlate veruju da je svaki sudija, svaki „Omegin“ sat i svaki foto-finiš deo međunarodne urote protiv Srba u celini. Milorad Čavić je rođen i odrastao u Americi. Tamo je naučio da pliva, skače na glavu i sve stalo potrebno da bi postao šampion. Možda mu je u onoj stotinki i prošlo kroz glavu da bi danas verovatno bio četres’ sedmi na plivačkom maratonu Šabac-Jarak da je nešto slično pokušao u Srbiji.
Dragoljub Petrović, kolumnista, Glas javnosti, 22.08.08.

Ni u Srbiji ne bi “prošla” hrvatska krv. Tačnije, nijedan stranac, odnosno turista, po važećim zakonima Srbije, ne može da bude dobrovoljni davalac krvi – saznaje “Dnevnik” u novosadskom Zavodu za transfuziju krvi, a povodom prošlonedeljnog događaja kada se državljanin Srbije, letujući u Hrvatskoj, odazvao na poziv za davanje krvi, a u šibenskoj bolnici bio odbijen. Taj događaj je gotovo svim medijima zamirisao na nacionalnu netrpeljivost, te se ubrzo začulo kako “Hrvatima ne treba srpska krv”. Međutim, u pozadini odbijanja humanog dela u stvari leži Zakon, prema kojem nijedan stranac, osim ako ima stalnu boravišnu dozvolu, status privremenog boravka u zemlji ili radnu vizu, ne može da dobrovoljno daje krv.
Dnevnik, 26.08.08.

Ne treba puno očekivati od sednice Sinoda SPC. Tamo sede oni isti koji su pod mantiju sakrili i sabrata Pahomija.
Stojan Drčelić, uvodničar, Blic, 26.08.08.

Nije nam lako, prijatelji dragi, kad vidimo gde smo, a izgleda da nismo nigde. Za to je, između ostalog, odgovoran Sveti Sava, koji je rekao da ova zemlja treba da bude istok zapadu, a zapad istoku.
Iz horoskopa Srbije, Press, 24.08.08.

Nismo na nivou tragedije koja nam se dogodila.
Saša Stojanović, slikar, Vreme, 21.08.08.

Izađe Mlađa sa bukliju, prekrsti se, pa se reče: U ime oca i sina/amin bože daj/da mi sunce/nad Srbijom sja, pa nadugačko nastavi na temu Oj narode, nesta mi ovaca/nad Kosovom zvečarka palaca.
Dragan Todorović, novinar, Vreme, 21.08.08. 

Cilj je da Srbija ovako naherena ulevo, čvrsto stane i na desnu nogu. Brod teško plovi nagnut samo na jednu stranu, naročito ako je ta strana – leva.
Milan Parivodić, bivši ministar iz DSS, Večernje novosti, 26.08.08.

Shvatate li da je 300.000 ljudi ugroženo zbog 100 kilograma ribe i 50 kilograma žaba? Neka se biološki minimum… na reci Rzav podeli po principu – pola narodu, pola žabama i problem je rešen.
Slobodan Jolović, predsednik Lučana, Glas javnosti, 23.08.08.

Vladika (Artemije) mora po direktivi Pentagona biti uklonjen.
Iz saopštenja Eparhije raško-prizrenske, 24 sata, 27.08.08.

Povremeno treba da se pogledamo oči u oči sa sudbinom kako bi i njoj bilo neprijatno, da pocrveni kad vidi kako nas život mlati, udara, a mi ipak ostajemo na nogama uspravni.
Eva Ras, uvodničarka, Politika, 21.08.08.

Da muslimani u Srbiji neometano ostvaruju, ne samo sva svoja verska prava, već i politička, dokazuje i to što su se dva Bošnjaka iz međusobno suprotstavljenih partija našla skupa u izvršnoj vlasti.
Milenko Pešić, uvodničar, Politika, 21.08.08.

Peščanik.net, 27.08.2008.