IZVODI IZ ŠTAMPE 22.10-24.10.07.

Sve veći broj Albanki (iz Preševske doline) se porađa u Vranju, kako bi njihova deca imala srpsko državljanstvo i srpska dokumenta, a potom se porodice sele na KiM.
Dragan Lazić, funkcioner vlade Srbije, Nedeljni telegraf, 24.10.07.

Ja sam uvek mislio da je Vinaverov stih „A stvarnost gusta, gnjila, neizlečiva“ jedan od najlepših u našoj poeziji.
Leon Kojen, književni kritičar, Politika, 22.10.07.

I ta priča da je u Srbiji rat peto godišnje doba – jeste igrarija i stilska pirueta samo uslovno. De fakto, to je tačno.
Dušan Kovačević, pisac, Politika, 22.10.07.

Otkada su zbačeni sa nebesa, pali anđeli nasrću na ljude i uče ih grehu.
Ljiljana Habjanović-Đurović, spisateljica, Glas javnosti, 22.10.07.

Ja sam fina gospođa koja ne vrišti čak ni kad na naš najveći praznik, Dan državnosti, doživi orgazam.
Vedrana Rudan, spisateljica, Nedeljni telegraf, 24.10.07.

I političari i pisci manipulišu rečima, pa ako pisac postane političar, onda postaje i dvostruki manipulator.
David Albahari, pisac, Blic, 22.10.07.

Ako je o desnim ekstremistima i Srbiji reč, „njih” je oduvek bilo malo. Bilo ih je malo čak i onda, tridesetih godina dvadesetog veka, kada su svuda u Evropi, uključujući i Francusku, Britaniju ili Skandinaviju, bili u modi – i malo će ih i ostati. Osim ako ih dokoni „antifašisti” – domaći i strani – malčice logistički, finansijski i medijski ne potpomognu, čisto da bi podigli sebi cenu i sami dobili na značaju. I pri tom, kolateralno – ili je to, zapravo, bio glavni cilj? – u ovom osetljivom momentu kosovskih pregovora Srbiju predstave kao zemlju u kojoj se nasilje i fašizam valjaju ulicama, na nekoliko nedelja potisnu kosovsku temu iz fokusa javnosti i povećaju politički pritisak na „kolebljivog” Borisa Tadića i Demokratsku stranku. U suštini, rekao bih da su upravo Kosovo, Tadić i DS bili pr(a)va meta samita novosadskih (anti)fašista – mnogo više i od samog „firera” Davidovića, zlih radikala i mrskog DSS-a.
Đorđe Vukadinović, glavni urednik NSPM, Politika, 23.10.07.

Epoha u kojoj živimo se pobjedom nad komunizmom definira kao posttotalitarizam, postkomunizam i slično, a ne definira se činjenicama naše tragedije, ne definira se rasulom, ratnim zločinom, ne definira se etničkim čišćenjem. Nitko ne kaže da zapravo živimo u epohi rasula, propasti, zločina.
Boris Buden, filozof, Danas, 23.10.07.

Nek je bog s vama.
Dragan Jočić, ministar policije Srbije studentima Kriminalističko-policijske akademije, Dnevnik, 24.10.07.

Ovdje (Crna Gora) normalnost košta, a sumnja se brutalno kažnjava. Jer ništa ovdje nije tako sumnjivo kao sumnja. Jer je ovdje sve normalno, osim normalnosti.
Andrej Nikolaidis, uvodničar, Monitor, 19.10.07.

Poslednji put kada sam bio u Sarajevu otišao sam do moje škole. Iza Druge sarajevske gimnazije nekada je bilo predivno šetalište, park prepun starih kestena kraj kojih smo provodili prve sumrake u detinjstvu i doživljavali prvu zrelost. Toga više nema, to izgleda užasno. I kada pomislite da su ljudi sve to sasekli da bi se grejali, ili da bi u tom parku sahranjivali svoje bližnje, onda vas spopadne jeza.
Egon Savin, reditelj, Večernje novosti, 23.10.07.

Bojim se da mi u zamenu za ruski veto nudimo da Srbija Rusiji bude ono što su zemlje Varšavskog pakta bile Sovjetskom Savezu.
Ljubomir Simović, pisac, Blic, 22. 10. 07.

Ministri treba da se zakunu u crkvu, a ne samo u imovinu.
Dragan Marković-Palma, gradonačelnik, Kurir, 22.10.07.

Šef kluba “Vojvođanski poslanici” Nenad Čanak ocenio je da bi bilo dobro da se članovi Vlade u zakletvi obavežu i vlastitom imovinom, jer, kako je naveo, “sve ostale stvari u koje su se dosad zaklinjali, naročito u protekloj Vladi, pokazale su se kao potpuno bezvredne”. Drugim amandmanom LSV-a predviđeno je da se iz predloga zakletve briše naziv KiM, jer smatraju da isticanje samo jednog dela države stavlja u neravnopravan položaj građane koji žive u drugim delovima Srbije, “u kojima čak ni državni suvernitet nije pod znakom pitanja”.
Dnevnik, 23.10.07.

Ako se već država Srbija svim silama bori da Kosovo ostane u njenom sastavu, zašto se sa druge strane odriče obaveze vraćanja kosovskog duga. Stiče se utisak da Vlada Srbije želi „i jare i pare“, odnosno da Kosovo ostane deo naše teritorije, ali da Beograd nije taj koji treba da vraća dugove.
Mlađen Kovačević, ekonomista, Danas, 23.10.07.

Dokument „trojke“ koji je našim zvaničnicima dostavljen u Briselu, a koji su oni sakrili od javnosti, je jasan znak da se međunarodna zajednica, uključujući i Rusiju, opredelila za nezavisno Kosovo. Ako u jednom dokumentu piše da više neće biti ni fizičkog ni administrativnog prisustva Srbije na Kosovu, ako se navodi da će Srbija i Kosovo odvojenim putevima ići ka evroatlantskim integracijama, da će Kosovo nastupati samostalno u odnosu na međunarodne finansijske institucije, onda je to nezavisnost.
Vladan Batić, lider DHSS, Kurir, 22.10.07.

Kosovski premijer Agim Čeku je rekao da Srbija nudi status Kosova iz prošlosti, dok albanska strana predlaže proces koji se bavi budućnošću Srbije i Kosova.
Dnevnik, 23.10.07.

Niti će Srbi svojim učešćem (na izborima) dati legitimitet kosovskim institucijama, niti će ih svojim bojkotom delegitimisati. Kosovski organi su legitimisani već samom činjenicom da su, recimo, u Njujorškoj deklaraciji predsednik i premijer Srbije i predsednik i premijer Kosova u potpuno istoj ravni. Dakle, kada su tamo za stolom sedeli Tadić i Sejdiju, bilo je isto kao da su sedeli Tadić i Mesić.
Goran Svilanović, funkcioner Pakta za stabilnost, Dnevnik, 24.10.07.

Loša vest: Nema povratka na KiM. Dobra vest: Nema nezavisnosti Pokrajine.
Pravda, 24.10.07.

Premijer Kosova Agim Čeku izjavio je posle jučerašnjih pregovora delegacija Beograda i Prištine da su stavovi dve strane „suviše udaljeni“, dok je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio da se dve strane „kreću ka kompromisu“.
Danas, 23.10.07.

Hrvatska država, kroz suđenja prognanim Srbima, na „civilizovan način“ nastavlja da rešava srpsko pitanje. Započeo Pavelić, nastavio Tuđman, završava Mesić.
Đoko Kesić, uvodničar, Press, 23.10.07.

“Dafiment” plaćao Tuđmanovo oružje! Dafina Milanović tvrdi da je postojala i direktna veza Tuđmana i Miloševića, koji su se direktno dogovarali o računima „Dafiment banke“ i zajedničkim poslovima.
Večernje novosti, 23.10.07.

Zar nije imao ko osim Hrvat Franko Simatović da vodi specijalne jedinice srpske policije za vreme otadžbinskog rata.
Momčilo Selić, pisac, Pravda, 23.10.07.

Oko 200.000 Srba, koji su do juče u Crnoj Gori bili konstitutivan narod, danas su se u ovoj državi probudili kao nacionalna manjina, ocenjuju predstavnici opozicionih prosrpskih stranaka u Crnoj Gori.
Blic, 23.10.07.

SPC se ne pominje ni u Ustavu Srbije, pa nema razloga da se pominje ni u najvišem crnogorskom aktu… Ako je verovati Koštunici da ne mogu da se prave dve albanske države na Balkanu, ne vidimo razloga ni da se prave dve srpske.
Miodrag Vuković, funkcioner DPS, Blic, 23.10.07.

Od danas, puno ime naše države, jednom za vazda, je Crna Gora.
Ranko Krivokapić, predsednik crnogorske skupštine, Blic, 23.10.07.

Ako Kosovo postane nezavisno, Beograd istog trenutka mora da prizna i nezavisnost RS.
Ivica Dačić, lider SPS, Press, 23.10.07.

Portparol DSS Branislav Ristivojević je Lajčakovo ponašanje uporedio sa ponašanjem Martija Ahtisarija, koji je na silu pokušao da nametne određena rešenja za Kosovo i Metohiju. On je ocenio da su dva procesa – Lajčakovo nastojanje da ukine Republiku Srpsku i Ahtisarijevo nametanje rešenja za Kosmet – „potpuno sinhronizovana”.
Politika, 23.10.07.

Ceo koncept visokog predstavnika kao osobe koja ima svu vlast u Bosni zasniva se na dobrovoljnom pristanku onih koji provode njegovu volju na terenu, a to su u prošlosti, na žalost, bili upravo nosioci najviših funkcija u Republici Srpskoj. Oni su te odluke, doduše, provodili uz roptanje i upiranje prstom u visokog predstavnika, ali su ih uvek provodili. Najveći problem je, po meni, uvek bio to što su srpski predstavnici više vodili računa o svom ostanku na funkciji, nego o pravima Republike Srpske po Dejtonskom sporazumu.
Obrad Kesić, analitičar, Politika, 23.10.07.

Miroslav Lajčak (visoki predstavnik sveta za BiH) je u zabludi. Čovek je umislio da je vanzemaljac i misli da može da radi šta hoće.
Milorad Dodik, premijer RS, Glas javnosti, 24.10.07.

Pre četiri meseca vojno medicinsko vozilo odvezlo je Mladića iz jedne zgrade u Ulici 27. marta… BIA odlučuje o daljem kretanju Mladića.
Nataša Kandić, direktorka FHP, Pravda, BETA, 24.10.07.

Akcioni tim za dovršetak saradnje sa Haškim tribunalom odlučio je da će raspisane nagrade biti isplaćene u neto iznosu, odnosno porez će platiti država.
24 sata, 24.10.07.

U raspisanoj nagradi (za Ratka Mladića) ipak je ugrađen i fenomen, poznat kao „sukob interesa”. Teško je zamisliti da bi običan pripadnik građanskog puka mogao da dođe u bliski susret sa nestalim licem za kojim je raspisana nagrada. Pre će biti da takvu pogodnost ima onaj koji se već bavi profesijom gde postoji navika traganja za osobama koje inače nije moguće pronaći. Tako bi policajci i pripadnici BIA mogli honorarno da isprave ono što nisu postigli za radnog vremena.
Ljubodrag Stojadinović, komentator, Politika, 22.10.07.

Posebna dimenzija obnavljanja hajke na Ratka Mladića preko raspisivanja konkursa za denuncijante je pokušaj demotivacije za odbranu zemlje… Što se tiče mogućih denuncijanata, oni moraju da imaju u vidu tragičnu sudbinu porodica onih koji su „svoje predavali drugome“. Zabeležene su u istoriji srpskog naroda, ali ih ima i u usmenom predanju.
Milen Simić, ekspert, Svedok, 23.10.07.

Oko 2.000 članova bliže i dalje rodbine, kumovi, komšije, čak i neki koji su davno umrli ili poginuli za vreme Drugog svetskog rata nalaze se na raznim spiskovima svih policija sveta za progon.
Ljiljana Zelen-Karadžić, supruga, Nedeljni telegraf, 24.10.07.

Pojaviće se ovde neka mumija, neki zombi koji će potvrditi sve, a da neće ni znati šta u njegovoj izjavi piše. A isto će mu neko preko slušalica diktirati kako da odgovara na moja pitanja.
Vojislav Šešelj, optuženik, o svedocima, Večernje novosti, 24.10.07.

Nebojša Pavković je kao princip delovanja VJ uvek isticao humanost i odgovornost, a Vladimir Lazarević je načelo humanosti stavljao ispred vojničke efinkasnosti.
Mirko Starčević, svedok haške odbrane, Glas javnosti, 23.10.07.

U TV duelima Velimir Ilić će pretiti: „Ima da te pregazim k’o valjak asfalt kod Lajkovca“! Kada se bude krstio govoriće: “Ovoga mi asfalta“! Pitaće: A koliko ste vi, Tadiću i Nikoliću, asfaltirali puteva?!“ Oni će mu odgovarati da on koristi državne resurse za ličnu kampanju! A on će njima: „Ma možete svi da mi p….“, a Srbija će aplaudirati! A šta će Vojislav Koštunica da radi?! Pred izbore svi će tražiti od Koštunice da se izjasni koga od kandidata podržava: svog koalicionog, ili svog partnerskog u Vladi. A šta će da kaže Koštunica ukoliko ga tada budu pronašli?
Svetomir Marjanović, uvodničar, Press, 24.10.07.

Sramota me što sedim u Vladi sa čovekom koji tvrdi da novinari seksualno opšte sa njegovim ovcama.
Dragan Đilas, ministar, Press, 22.10.07.

Dugačak život uvek ostavlja kontroverzu jer čovek mnogo radi, pa i greši. Pitanje je da li bi pamtili Cezara da je dugo živeo. Istorija voli stradalnike kao što su Kenedi i Đinđić.
Milan St. Protić, istoričar, Politika, 22.10.07.

Šesnaestogodišnji učenik drugog razreda Poljoprivredne škole u Futogu upao maskiran na čas fizike i uz pretnju pištoljem tražio od profesora da mu upiše dvojku u dnevnik.
Press, 23.10.07.

„Službeni glasnik“ predstavlja monografiju o šljivi: srpski brend koji leči i opija.
Blic, 23.10.07.

Kako novoformirano telo (Savet za promociju Srbije) misli da uđe u ovu „nemoguću misiju” i promeni imidž Srbije ako kuburi sa sopstvenim?
Nebojša Krstić, savetnik predsednika Srbije, Politika, 22.10.07.

Jedini čovek političar koji je obišao Vuka Bojovića je Aleksandar Vučić, ali oni nisu u vlasti. Ponudio je svu pomoć svoje stranke, čak je i kupio ulaznicu za ZOO vrt, što je lep gest.
Sveto Vujačić, advokat, Glas javnosti, 23.10.07.

Kad bi bilo moguće obaviti genetsku analizu srednjevekovnih Srba i uporediti je sa današnjim muslimanima, videlo bi se da je to jedan isti narod.
Nikola Filipović, čitalac, Glas javnosti, 23.10.07.

Peščanik.net, 24.10.2007.