IZVODI IZ ŠTAMPE 18-24.09.08.

Predsednik opštine Štrpce Stanko Jakovljević imao je donedavno četiri plate, od toga tri iz budžeta Srbije uvećane za 200 odsto… četvrtu iz budžeta Kosova kao predsednik multietničke opštine.
Blic
, 21.09.08.

Odluka da se u dnevni red Skupštine UN uvrsti inicijativa Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o zakonitosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova prepala je kosovske Albance!
Kurir
, 19.09.08.

Dramatična je razlika kada Koštunica, Tadić, Jeremić ili Cvetković kažu da je proglašenje nezavisnosti mimo međunarodnog prava, i kada to kaže Međunarodni sud pravde.
Tibor Varadi, pravnik, Politika, 19.09.08.

Oliver Ivanović (državni sekretar u Ministarstvu za KiM) rekao je i da će za nekoliko godina Srbija biti članica EU, a da Kosovo to neće biti.
Politika, 19.09.08.

U proteklih pola godine sve više Rusa odobrava nezavisnost Kosova, rezultati su istraživanja javnog mnjenja koje je sproveo Sveruski centar za istraživanje javnog mnjenja. U martu ove godine samo 15 odsto anketiranih građana se pozitivno izjasnilo o nezavisnosti, dok je takvo mišljenje u septembru imalo 31 odsto ispitanika.
Danas
, 19.09.08.

Rusija se nije uključila u diskusiju (u Komitetu Generalne skupštine UN), ali su njeni predstavnici od početka bili za inicijativu Beograda.
Večernje novosti
, 19.09.08.

Studenti Albanci iz Medveđe, Bujanovca i Preševa plaćaju porez državi Srbiji, u kojoj, opet, ne mogu da se školuju na maternjem jeziku jer nema nijedne visokoškolske ustanove na albanskom.
Riza Halimi, poslanik, Dnevnik, 24.09.08.

Bitno je samo da će Vuk Jeremić imati alibi za Kosovo: ,,Nisam ja kriv – kriv je ‘Dragulj Medine”. Prekomponovane patriote u horu kliču: „Da nije izdat ‘Dragulj Medine’ – ne bi bilo izdato ni Kosovo”. Neki se pitaju: „Kada će izdavanje knjiga prestati da se naziva izdajom?”
Žarko Jokanović, kolumnista, Politika, 19.09.08.

Problem je, izgleda, u klanjanju. Vuk Jeremić se mesecima klanja po celom svetu, svi već misle da je Srbija islamska zemlja, i možeš misliti belaja kad ga usred tog poduhvata neki šef diplomatije dok pućka nargilu s vrata pita: „Dragi gospodine kaurine, da li u vašim knjižarama može da se nabavi knjiga…„. A Jeremić mu brzinom munje pod nos turi saopštenje Vlade Srbije i na tečno – protočnom engleskom kaže: „Bez brige, ja to đubre nisam čitao, ali osuđujem, kao i vi, maj frend“. I nastavi klanjanje.
Dragoljub Petrović, kolumnista, Glas javnosti, 19.09.08.

Čelnici SPS, nakon ulaska u Vladu Srbije, sve češće na državne i javne funkcije postavljaju nekadašnje najtvrdokornije pristalice Slobodana Miloševića.
Blic
, 20.09.08.

Nisam promenio nijedan stav otkad sam napustio SRS, i dalje sanjam veliku Srbiju, i dalje ne bih Hagu izručio Mladića, ali više niko ne sme da kaže da Srbija neće u EU!
Tomislav Nikolić, poslanik, Press, 21.09.08.

Baš me interesuje ko će Nikoliću (Tomislav) sad, posle 18 godina jedne priče, da poveruje u drugu.
Dragan Marković Palma, lider JS, Press, 19.09.08.

Tomislav Nikolić i “Napred Srbijo” najviše liče ne Titovu nesvrstanu Jugoslaviju.
Vesna Pešić, funkcionerka LDP, Blic, 21.09.08.

Perjanice desne Srbije postali su Dragan Todorović i Nataša Jovanović. Da nije tragično, bilo bi smešno.
Miloš Garić, uvodničar, Press, 22.09.08.

Vojsku Srbije zanimaju avioni tipa „orao“ i „galeb“, a činjenica je da ih, praktično, samo njima možemo i prodati. Ili to ili u staro gvožđe.
Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH, Privredni pregled, 18.08.08.

Bosna naoružava Srbiju.
Gazeta, 18.09.08.

Zbog prava na okupljanje minornih desničarskih grupa, Beograđanima ostaje sve manje prava da normalno žive.
24 sata, 23.09.08.

Praktično, poslanici rade za partiju o trošku države.
Đorđe Vuković, izvršni direktor CeSID-a, Blic, 22.09.08.

Sve više likova iz mog života navaljuje da uđe u tu knjigu koja svoj uspeh ima da zahvali i činjenici da je jedna od tri knjige koje je Radovan Karadžić tražio da ponese u Hag.
Momo Kapor, pisac, Večernje novosti, 19.09.08.

Zadatak odbrane dr Karadžića na predstojećem suđenju u Hagu možemo uporediti sa upravljanjem složenim sistemom poput Majkrosofta ili sa pilotiranjem lovca MIG-29.
Srđa Trifković, analitičar, Glas javnosti, 18.09.08.

Pitomci su kao jedan čučnuli i svi su se u čučećem položaju prekrstili, treba pohvaliti majora čija je ovo koreografija, bilo bi mi naravno drago i da je neki pitomac klanjao, ili da se prekrstio kao katolik, ova klasa je međutim čisto pravoslavna, kad se meni kao ateisti i intelektualcu par excellence ježi koža, kako li se tek veseli srce nekome ko je verski zanesenjak i takoreći fanatik!
Ljubomir Živkov, kolumnista, Vreme, 18.09.08.

U dokumentu (izveštaj Helsinškog odbora za ljudska prava za 2007. godinu), napisanom jezikom koji nalikuje nekadašnjem hrvatskosrpskom…
Večernje no
vosti, 23.09.08.

Knjiga (izveštaj Helsinškog odbora za ljudska prava za 2007. godinu) napisana je i nekakvim novim, poluhrvatskim jezikom, koji valjda treba da postane novi književni standard “denacifikovane” Srbije.
Slobodan Antonić, analitičar,Večernje novosti, 24.09.08.

Evo, dočekali smo da se u današnje vreme, usred Srbije i Beograda, pojavi štivo pisano hrvaštinom, pod rukovodstvom bivše istaknute komunistkinje Sonje Biserko.
Momo Kapor, pisac, Večernje novosti, 24.09.08.

Evo, baš sad kad nas EU tako surovo odbija, mi smo sve odlučniji da se ponašamo po evropskim pravilima. Pa šta bude.
Mijat Lakićević, uvodničar, Novac, 20.09.08.

Glavni američki rob u Evropi i prvi izdajnik otpadnik od evropskog duha je Holandija. Preko Holandije se kokain, heroin, lake droge, pornografija i gej ideje ubacuju u Evropu.
Nebojša Jevrić, kolumnista, Kurir, 19.09.08.

Moguće je identifikovati glavne protivnike sporazuma između Srbije i „Gasproma”. To su vođe mađarskog nacionalističkog pokreta u Vojvodini i mađarski i austrijski poslovni džinovi koji iza njih stoje… Snage koje pokušavaju da nametnu svoja strateška rešenja narodu Srbije očito slede antisrpske ciljeve i svaka saradnja sa njima sve više zaudara na državnu izdaju.
Pjotr Iskenderov, kolumnista, Politika, 19.09.08.

Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu je pre nego što je započeo razgovore sa zvaničnim predstavnicima srpske vlade, otišao na noge bivšem premijeru i lideru opozicionog DSS-a Vojislavu Koštunici. Nesvakidašnju situaciju u DSS-u objašnjavaju time da je je reč o „normalnim međunarodnim kontaktima koje Vojislav Koštunica ima sa političarima iz celog sveta“, dok analitičari ocenjuju da bi zbog sastanka Šojgu – Koštunica predsednik Srbije Boris Tadić trebalo da uputi protestnu notu Rusiji.
Alo
, 23.09.08.

Oli Ren, komesar za proširenje EU, ohrabrio nas je da mi jednostrano primenimo SSP. To se ovde, u izvesnim krugovima, doživljava kao izuzetan cinizam. Slobodan Antonić je juče, na istom ovom mestu, to opisao kao put ka gubitku elementarnog samopoštavanja. Ali, rekao bih da je to takođe oblik samozavaravanja o načinu na koji se čuva političko dostojanstvo… Božidar Đelić tačno kaže: prazan džak ne stoji uspravno.
Dragoljub Žarković, kolumnista, Politika, 19.09.08.

Vlada Srbije oglasila se saopštenjem u kojem izražava žaljenje „što su izdavanjem knjige ‘Dragulj Medine’ u Srbiji, zarad komercijalnih interesa, zanemarena i povređena osećanja pripadnika islamske veroispovesti“. Dok se izvršna vlast meša u slobodu izražavanja, nadležna tužilaštva ne postupaju po službenoj dužnosti i ne zabranjuju rasturanje nacističkih knjiga kao što su „Majn Kampf“ i „Slučaj Nacionalni stroj“.
Vladimir Ilić, kolumnista, Danas, 23.09.08.

Patrijaršija SPC je za propagandu protiv crnogorskog jezika do sada isplatila gotovo 25.000 eura.
Stevo Vučinić, predstavnik CPC, Monitor, 19.09.08.

Rusku nezainteresovanost za NATO orijentaciju jedne pravoslavne i jedne većinski pravoslavne balkanske države, ne uživa katolička Hrvatska.
Ruža Ćirković, komentatorka, NIN, 18.09.08.

Srbija treba da hapsi kako bi zadovoljila Evropu, a dok nju hapšenjima zadovoljava, ona sama treba da se samozadovoljava. To nam je direktno poručio Oli Ren.
Pečat
, 19.09.08.

Objašnjavajući finansijsku održivost povećanja broja vojnika (u Srbiji), Ninoslav Krstić, general-potpukovnik, kaže da nije u pitanju velika cifra, jer smo sa sadašnjom od 2,4 odsto, koliko se izdvaja iz nacionalnog dohotka, održavali i vojsku nekadašnje državne zajednice.
Večernje novosti
, 22.09.08.

Previranja u SRS izbacila su u prvi plan Natašu Jovanović, Vjericu Radetu, Gordanu Pop-Lazić, a prvoj borbenoj liniji pridružila se i novi sekretar Elena Božić-Talijan, što bi radikalima uskoro moglo da prilepi etiketu prave ženske stranke!.. Interesantno je to da je većina čeličnih dama trenutno bez jače polovine.
Gazeta
, 23.09.08.

Crnogorska policija je baš odlučila da trenira strogoću, pa je zaplenila 300 peškira namenjenih kraljici popa, specijalno pravljenih da po kvalitetu i gramaži odgovaraju zvezdi. Ni činjenica da je pošiljka bila jasno obeležena nije sprečila carinike u revnosnom obavljanju dužnosti.
Alo, 22.09.08.

Peščanik.net, 24.09.2008.