Grafit: Besni pastuv
Foto: Slavica Miletić

Politika nam izgleda kao Čoveče ne ljuti se samo što su, baš suprotno, svi nešto ljuti. Neki su ljuti s pravom i to godinama, neki samo glume da su ljuti prigodno o godišnjicama. Vlast je, dakako, najviše ljuta, a i najbolje glumi da je ljuta.

I oni koji figuriraju na političkoj sceni se kreću kao figure u Čoveče ne ljuti se, samo gledaju da izbace druge iz igre i uvale sebe u kućicu. Pri tom se uopšte ne igraju. Jeste, igraju se našim sudbinama ali se ta igra ne računa. Ako i igraju neku društvenu igru onda je to Monopol. Daju nam neke listiće i kažu da su to pare i da ćemo ih imati još od toga što je njihov drugar oteo banju, sagradio hotel, otvorio rudnik… a posle ćemo dobiti i glasački listić.

I boje su kao u Čoveče ne ljuti se, računajući i one koji su premazani svim bojama. Evo, nedavno smo dobili zelene, odavno imamo žute, još odavnije crvene. Naravno da ovi nisu crveni zato što su revolucionarni niti što se crvene od stida za sve šta su nam priredili i šta nam još uvek rade.

A plave figure? Plave su vlast. Ne samo jer pred svake izbore (što znači neprekidno) izjavljuje da sve daje za radničko plavu (naravno mnooogo manje nego što daje za crveno-belu) već ponajviše zato što nas toliko gnjavi da smo na kraju skroz pomodreli od njih.

Naravno da među figurama svake boje ima i tuđih figura – onih koje su pojeli tokom igre. Logično da ih je najviše kod plavih. Plavi imaju sve crvene figure i jednih i drugih socijalista, a sad se trude da prisvoje i zelene ili makar da mi u to poverujemo.

Ali su joj najkoloritnije žute figure jer, znate kako se kaže – svaka SNS vlast ima nekog svog Žutog Preletačevića. Dobro, nekoliko svojih žutih preletačevića. Dobro, više nego nekoliko svojih žutih preletačevića.

Čemu im žuti preletačevići služe? Pa, najvažnije je da služe. Dok su onda bili na vlasti nismo ni znali koliko su slugerajski nastrojeni. Aha, niste mislili na to služenje, dobro onda. Evo baš ovih dana služe da vlast prikaže sebe kao samokritičnu stranku. Jeste, i do sada je vlast samo kritikovala ali sada će da kritikuje samo žute, takozvane mangupe u svojim redovima koji joj, nasuprot Lenjinovom predviđanju, neće doći glave. Predsednik Srbije je, kao i pred svake izbore, najavio obračun sa svojima ali je iz predostrožnosti dodao kako on zna da ima „ubačenih elemenata“ u svakom partijskom odboru. Nije rekao ni ko ih je ubacio (da nije on?) ni zašto, ali, sudeći po izveštajima državnih organa, bivši žuti su krivi i za sumnjive javne nabavke u Beogradu i za javne nabavke i tajne honorare u Službenom glasniku i za plagijat doktorata koji će ministru finansija biti poništen (doktorat, ne plagijat).

Aman, hoće li najzad neko da primeti koliko je ova vlast duševna – eto, dala je žutim lopovima priliku da rade pošteno, a oni joj ruše ugled. Baš pred izbore.

Peščanik.net, 20.09.2021.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)