Nikada javno nisam pozivao na bojkot proizvoda koji dolaze sa okupiranih teritorija. Svako neka čini prema svojoj savesti. Baš kao što se trudim da kupujem plavo-bele izraelske proizvode, tako se trudim da ne kupujem na crno: proizvode koji imaju crnu zastavu koja se vijori iznad njih, zastavu nepravde i krađe. Zakon o bojkotu1 koji je donešen ove nedelje primorava me da menjam smer: od ovog časa ću javno zagovarati da se ne kupuju proizvodi na crno. Da, bojkotovati!

Naslov „Yo brechen!“ se zavijorio nad člankom Zeva Žabotinskog2 objavljenog u Heintu, glasilu njegovog pokreta u Varšavi, 3. novembra 1932. godine. „Da, slomimo ih!“ je bio naslov hebrejskog prevoda koji se pojavio na prvoj strani Hazit Haama 2. decembra 1932. godine, manje od dva meseca pre dolaska Adolfa Hitlera na vlast. Žabotinski je pozvao da se razbije „zahtev za monopolom i vladavinom“ sindikata jevrejskih radnika u tadašnjoj Palestini. Sada je vreme da uputimo još jedan ne manje emotivan poziv: da, razbijmo! Razbijmo zahtev za monopolom i bezgraničnom vlašću desničara i naseljenika u Izraelu.

Radi se o ne manje sudbinskom pozivu od onog poziva koji je uputio Žabotinski. Antidemokratska vladavina naseljenika i desničarskih krugova ugrožava mnogo više državu od pomenutog sindikata protiv kog se Žabotinski borio u državi koja je tek nastajala.

Kradenu robu ne kupujemo i tačka. Bilo je dozvoljeno i potrebno reći to glasno pre nego što je izglasan sramotni zakon o bojkotu i još glasnije sada kada je prošao. Prema novom zakonu novog Izraela, čiji lik se menja zastrašujućom brzinom pred našim očima (i očima sveta) biće zabranjeno da se to kaže. Sada, čak i oni koji nisu uvek čitali ono napisano sitnim slovima na kutijama salata i kesicama pereca iz Barkana, pečurkama iz Tekoe i vinu sa Golana pozvani su da bojkotuju ove proizvode. Sada ovo nisu proizvodi naseljenika, već režima.

Sada pozivamo na bojkot ne samo one koji smatraju naselja štetnim, već i one koji strahuju za karakter države i društva u kojem žive. Bojkotujmo, bojkotujmo i bojkotujmo. Ne samo nepravedne proizvode, već i ovaj nepravedni režim. Ovaj zakon moramo sada bojkotovati. Javni pravobranilac zamuckuje? Onaj deo javnosti kojoj je stalo, ne sme da zamuckuje poput njega. Sa ove tačke gledišta čak možemo pronaći vrednost ovog i sličnih zakona, onih koji su mu prethodili kao i onih koji će tek doći: što ih bude više, veći bes i protest će izazvati. Možda će oni konačno prenuti Izraelce iz trenutne ravnodušnosti u vezi sa onim šta se čini u njihovo ime i ono što je njima učinjeno. Sada nije reč o naseljima, glupaci, reč je o nama. Sada je to već vrlo blizu kuće, a ta kuća gori.

Postoji samo jedna važna odredba zakona o bojkotu: on pokazuje Izraelcima šta je dozvoljeno da kažu, a šta zabranjeno. Tema koja je izazivala najburnije reakcije i kontraverzu u izraelskom društvu dok nije upakovana u tišinu, očaj i gubitak interesa, sada je pretvorena u tabu uz pomoć novog najnezakonitijeg zakona koji je Kneset usvojio do sada.

Tako je uništeno najznačajnije strateško blago koje Izrael ima – njegovo postojanje kao otvorene i demokratske države. Ovo razumeju naši prijatelji u Evropi i Americi, ali u Izraelu to još uvek ne shvataju: cena pelena i dalje više uznemirava više od samih pelena pomoću kojih je Kneset prepovio javni govor u Izraelu.3

Ako se javnost (i vrhovni sud) potčine ovom ukazu, za njim će doći još sličnih koje niko neće ispraviti. Pitajte Danone i Elkine,4 kakvo oružje još kriju po svojim džepovima kojim će nastaviti da pucaju pravo u srce demokratije. Danas je zabranjeno pozivati na bojkot, sutra će biti zabranjeno pozivanje na kraj okupacije. Danas je zabranjeno pozivati na bojkot kupovine Ahva alve. Sutra će biti zabranjeno da se pozove na bratstvo između Arapa i Jevreja.

Čekajte i vidite. Oslabljena izraelski javna reč će se dodatno istanjiti zbog zakona ućutkivanja. Zato je vreme, ovo je možda poslednji poziv: Bojkotujmo. Bojkotujmo one koji bojkotuju izraelsku demokratiju.

Haaretz, 14.07.2011.

Prevela sa hebrejskog Alma Ferhat

Peščanik.net, 16.07.2011.

IZRAEL / PALESTINA

________________

  1. Zakon o bojkotu izglasan ove nedelje u Knesetu dozvoljava građanima i pravnim licima da tuže sve one koji pozivaju na bojkot proizvoda koji dolaze sa okupiranih teritorija ili samog Izraela. Predstavnici izraelske levice smatraju da je ovo gušenje demokratske tekovine u zemlji i ućutkivanje građana. Grupe kao što su Guš Šalom i druge koje pozivaju od 90tih godina na bojkot proizvoda koji se proizvode na okupiranim teritorijama su u utorak uputile peticiju Vrhovnom sudu.
  2. Zev Žabotinski (1880-1940) cionista, novinar, autor i vojnik. Pomogao da se formira Jevrejski bataljon u okviru britanske armije u I svetskom ratu. U rodnoj Odesi je formirao Jevrejsku odbrambenu organizaciju.
  3. Reč je o Kotedž sir protestu započetom preko internet mreže, potrošači protestuju zbog cena prehrambenih proizvoda koje su zbog monopola određenih firmi mnogo veće nego u drugim zemljama. Veliki broj ljudi se priključio akciji i prestao da kupuje  određene proizvode.
  4. Članovi desničarske Likud partije