Slobodan Šijan, Ko to tamo peva <a href="http://goo.gl/1StEiV" target="_blank">goo.gl/1StEiV</a>

Slobodan Šijan, Ko to tamo peva goo.gl/1StEiV

Daj pet karata. Ko se još ne seća lika srpskog seljaka Alekse Simića (Miće Tomića) iz „Ko to tamo peva“ koji iz inata, da bi pokazao kako ima i može, umesto jedne traži pet karata. Na to je asocirala reakcija premijera Vučića kada je, na kritike opozicije što dva meseca posle prvog Vlada predlaže i drugi rebalans budžeta, odgovorio da se nada da će Srbija dogodine imati četiri-pet rebalansa.

Naravno, verovatno se radi o figurativnom preterivanju, ali se iz reči premijera Vučića može naslutiti da on ipak nije do kraja shvatio značaj i smisao Zakona o budžetu. Naime, ako se taj zakon, kao i svaki drugi, svaki čas menja, onda to zbilja dovodi u sumnju kompetentnost onih koji ga prave. To, takođe, sa jedne strane, izaziva nestabilnost pravnog poretka, posebno privrednog ambijenta, a sa druge kod građana stvara nepoverenje, tj. nevericu da država zna šta hoće. Što onda dodatno pojačava nestabilnost sistema. Da ne govorimo o tome da bi i Vlada i Skupština trebalo da se bave još koječim osim češljanjem knjige državnih prihoda i rashoda.

Možda premijeru Vučiću, kao i mnogima drugima uostalom, Srbija zaista liči na taj stari razdrndani autobus, ali ne želi valjda time i da nam poruči da se za njenim upravljačem nalazi neki „simpatičan mladić“, kako je Berčeka, u filmu, nazvao Boro Stjepanović.

Peščanik.net, 23.12.2014.

Srodni linkovi:

Dejan Ilić – Dimne bombe u parlamentu

Miša Brkić – Rebalans rebalansiranog rebalansa


The following two tabs change content below.
Mijat Lakićević, rođen 1953. u Zaječaru, završio Pravni fakultet u Beogradu 1975, od 1977. novinar Ekonomske politike (EP). 90-ih saradnik mesečnika Demokratija danas (ur. Zoran Gavrilović). Kada je sredinom 90-ih poništena privatizacija EP, sa delom redakcije stupa u štrajk. Krajem 1998. svi dobijaju otkaz. 1999. sa kolegama osniva Ekonomist magazin (EM), gde je direktor i zam. gl. i odg. ur, a od 2001. gl. i odg. ur. 2003. priređuje knjigu „Prelom 72“ o padu srpskih liberala 1972. 2006. priređuje knjigu „Kolumna Karikatura“ sa kolumnama Vladimira Gligorova i karikaturama Coraxa. Zbog sukoba sa novom upravom 2008. napušta EM (to čine i Vladimir Gligorov, Predrag Koraksić, Srđan Bogosavljević…), prelazi u Blic, gde pokreće dodatak Novac. Krajem 2009. prelazi u NIN na mesto ur. ekonomske rubrike. U aprilu 2011. daje otkaz i sa grupom kolega osniva nedeljnik Novi magazin, gde je zam. gl. ur. Dobitnik nagrade Zlatno pero Kluba privrednih novinara. Bio je član IO NUNS-a. Sa Mišom Brkićem ur. TV serije od 12 debata „Kad kažete…“. Novije knjige: 2011. „Ispred vremena“ o nedeljniku EP i reformskoj deceniji u SFRJ (1963-73); 2013. sa Dimitrijem Boarovim „Kako smo izgubili (Našu) Borbu“; 2020. „Desimir Tošić: Između ekstrema“; 2022. „Zoran Đinđić: prosvet(l)itelj“.

Latest posts by Mijat Lakićević (see all)