Slobodan Šijan, Ko to tamo peva <a href="http://goo.gl/1StEiV" target="_blank">goo.gl/1StEiV</a>

Slobodan Šijan, Ko to tamo peva goo.gl/1StEiV

Daj pet karata. Ko se još ne seća lika srpskog seljaka Alekse Simića (Miće Tomića) iz „Ko to tamo peva“ koji iz inata, da bi pokazao kako ima i može, umesto jedne traži pet karata. Na to je asocirala reakcija premijera Vučića kada je, na kritike opozicije što dva meseca posle prvog Vlada predlaže i drugi rebalans budžeta, odgovorio da se nada da će Srbija dogodine imati četiri-pet rebalansa.

Naravno, verovatno se radi o figurativnom preterivanju, ali se iz reči premijera Vučića može naslutiti da on ipak nije do kraja shvatio značaj i smisao Zakona o budžetu. Naime, ako se taj zakon, kao i svaki drugi, svaki čas menja, onda to zbilja dovodi u sumnju kompetentnost onih koji ga prave. To, takođe, sa jedne strane, izaziva nestabilnost pravnog poretka, posebno privrednog ambijenta, a sa druge kod građana stvara nepoverenje, tj. nevericu da država zna šta hoće. Što onda dodatno pojačava nestabilnost sistema. Da ne govorimo o tome da bi i Vlada i Skupština trebalo da se bave još koječim osim češljanjem knjige državnih prihoda i rashoda.

Možda premijeru Vučiću, kao i mnogima drugima uostalom, Srbija zaista liči na taj stari razdrndani autobus, ali ne želi valjda time i da nam poruči da se za njenim upravljačem nalazi neki „simpatičan mladić“, kako je Berčeka, u filmu, nazvao Boro Stjepanović.

Peščanik.net, 23.12.2014.

Srodni linkovi:

Dejan Ilić – Dimne bombe u parlamentu

Miša Brkić – Rebalans rebalansiranog rebalansa


The following two tabs change content below.
Mijat Lakićević, rođen 1953. u Zaječaru, završio pravni fakultet u Beogradu 1975, od 1977. novinar Ekonomske politike. Devedesetih i stalni saradnik mesečnika Demokratija danas. Godine 1998. dobija otkaz u Ekonomskoj politici; 1999. je među pokretačima Ekonomist magazina, gde je direktor i zamenik gl. i odg. urednika, a od 2001. gl. i odg. urednik; 2008. napušta EM sa Vladimirom Gligorovim, Predragom Koraksićem... Prelazi u Blic, gde je gl. ur. ekonomskog dodatka Novac. Krajem 2009. prelazi u NIN na mesto urednika ekonomske rubrike. Godine 2011. je među osnivačima nedeljnika Novi magazin, gde je i danas zamenik gl. urednika. Pisao za brojne novine u Jugoslaviji i Srbiji. Zajedno sa Mišom Brkićem urednik serije od 12 TV debata pod zajedničkim nazivom „Kad kažete…“ Fonda za otvoreno društvo, u Medija centru NUNS-a, prikazivanih na TV Studio B. Godine 2011. objavio knjigu Ispred vremena, o nedeljniku Ekonomska politika i reformskoj deceniji u SFR Jugoslaviji (1963-1973). Sa Dimitrijem Boarovim 2013. napisao knjigu Kako smo izgubili (Našu) Borbu. Jedan od autora izložbe "Polet: Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969-1980". Član Izvršnog odbora NUNS-a.

Latest posts by Mijat Lakićević (see all)