jelka na dečijem igralištu
Foto: Predrag Trokicić

Jeste, pesma kaže – Deda Mraz je mrtav pijan, Deda Mraz je švorc. Ali, ovo je jedna druga pesma. Mnogo tužnija. U ovoj pesmi Deda Mraz je zaista ubijen, mrtav. Ubio ga je Vučić svojom idiotskom odlukom da kao lažni Deda Mraz deli deci novac. Što bi moglo da znači da barem nije švorc. Ali, ne znači. Ne samo da je moralno švorc, nego da nije bez prebijene pare ne bi morao da pribegava ovako jadnim merama kao što je podmićivanje dece. Pokušajmo to da razumemo tako što ćemo zamisliti sledeće situacije.

Ispred srednje škole stoji osoba, sačekuje decu i daje im po 100 evra. Pitanje za čitaoca: šta biste uradili?

1) Pozvali policiju i prijavili osobu.

2) Opomenuli decu da ne razgovaraju s nepoznatom osobom i ništa od nje ne uzimaju.

3) Obavestili direktora škole.

4) Prišli i pitali: je l ima 100 evra i za mene?

Ista situacija, osoba deli deci po 100 evra. Šta biste pomislili, šta ta osoba zaista radi?

1) Iskusno navlači decu na drogu, tako što im daje novac za prvi put.

2) Iskusno navlači decu na kockanje, tako što im daje novac za prvi put.

3) Ne zna šta će s parama, pa ih deli uokolo. (Potpitanje: zašto baš srednjoškolcima, a ne recimo beskućnicima?)

4) Reč je o istraživanju koliko su deca lakoma na novac.

Ista situacija, osoba deli deci po 100 evra. Šta biste pomislili, zašto baš deli evre, a ne recimo dinare?

1) Osoba radi u inostranstvu i prima tamo platu u evrima.

2) Osoba je strani plaćenik: u Srbiji je na zadatku da korumpira domaću decu.

3) Osoba sumnja u dinare, pa koristi samo evre: veruje da evri u ušima i šakama dece bolje zvuče i izgledaju od dinara.

4) Mami decu da napuste zemlju tako što hoće da im omili evre.

Ista situacija, osoba deli deci po 100 evra ispred škole. Ali, sada je ta osoba direktor škole. Šta biste pomislili, zašto daje novac deci?

1) U školi se dogodio veliki skandal sa direktorom u središtu intrige: direktor potkupljuje decu da o tome ne pričaju van škole.

2) Direktor je u sukobu s nastavnicima, pa hoće decu da privuče na svoju stranu i tako pritisne nastavnike.

3) Roditelji traže smenu direktora škole, pa on potkupljuje decu da pričaju lepo o njemu kod kuće.

4) Direktor je izgubio razum.

Ista situacija, osoba (može i direktor) deli deci po 100 evra. Vi ste roditelj neke od te dece. Deca vam pokazuju šta su dobila ispred škole. Šta ćete uraditi?

1) Odmah ćete im uzeti novac i bezi ikakvih pitanja odneti da vratite onome koji im je to dao.

2) Uspaničeno ćete pitati – a šta si ti dao/dala?

3) Prijavićete policiji / školskoj inspekciji.

4) Kupićete deci patike za taj novac. (Posle će se ispostaviti da je novac delio vaš poslodavac, pa vam je plata mala jer on novac troši tako što ga deli uokolo, a vi ne možete deci da kupite ni obuću za svoju platu. Ali, kasno je, 100 evra je već potrošeno.)

Ista situacija, osoba deli deci ispred škole po 100 evra. Ali sad je ta osoba predsednik države. Šta ćete pomisliti o predsedniku, a šta o državi?

1) Zašto predsednik deli novac u evrima, ako se u njegovoj državi koriste dinari?

2) Čiji novac deli predsednik?

3) Zašto se novac daje deci a ne roditeljima/starateljima kao za decu odgovornim osobama?

4) Predsednik je u nekakvom svojstvu socijalnog radnika / Deda Mraza procenio da su roditelji/staratelji nekompetentni da brinu o svojoj deci, pa je on uzeo da se stara o njima, onako kako se stara i o svojoj deci. (Potpitanje: hoće li i predsednikova deca dobiti po 100 evra? U vezi s tim: šta je za predsednikovu decu 100 evra?)

Ne vredi, mršti se čitalac, ne može se o odluci da se deci podeli po 100 evra ništa suvislo reći. Analogne situacije i pitanja se mogu ređati u nedogled i nijedno ne dobacije ni blizu besmisla odluke o podmićivanju dece. Toliko je imbecilna. Nema nijednog osnova da se iz skupa svih žitelja Srbije izdvoji grupa onih što su između 16 i 29 godina. To se ne može objasniti ni pojmiti. To je s one strane razuma. Malo drugačije bi bilo da je reč o punoletnim osobama do 29 godina. Te osobe odgovaraju same za sebe. Pa neka same o sebi i brinu kada ih neko iskušava. Ali, kako je povučena granica nadole do 16 godina? Zbog lične karte i otvaranja računa? Pa kakav je to kriterijum? Da li deca bez lične karte i računa ne zaslužuju da budu tretirana kao njihovi malo stariji drugari? Zar nije moglo da se kaže da svi roditelji/staratelji s decom do 18 godina, za svako dete dobijaju po 100 evra? Ako se time htelo obuhvatiti i one žitelje Srbije koji su do sada (zato što su maloletni) ispadali iz obuhvata (helikopterskog) razbacivanja novca, zar to ne bi bilo najispravnije? Zar je deci ispod 16 godina manje potrebno nego onim starijima od 16?

Nadalje, zašto 29, a ne 30? 31? 32? Isusovskih 33? I još, ti što su sad između 20 i 29 već su bili obuhvaćeni ranijim merama. Zašto se sada baš oni posebno izdvajaju i samo oni dobijaju još jednom pomoć? Ne vredi, pamet staje pred ovakvim odlukama. Besmisao vrišti iz njih. Uz besmisao, diskriminacija, nepravda – sve omiljene kategorije novoradikala.

Ali, dogodilo se. Novac će biti podeljen baš na takav način. I zato, pitanje za čitaoca – predsednik je odlučio da sačekuje vašu decu ispred škole i deli im po 100 evra. Šta ćete uraditi?

1) Kao osoba odgovorna za njih, zabraniti im da uzmu novac.

2) Podeliti novac sa decom, pod uslovom da vam deca prijave da su uzela novac.

3) Uzeti novac od dece i potrošiti ga kako vi mislite da je najbolje.

4) Spakovati sebe i decu i otići tamo gde može da se zaradi dovoljno evra pa niko nikome ne mora da ih poklanja, a pogotovo ne predsednici država i pogotovo ne deci.

Čak ni Dickensov Skrooge nije bio izgubljen slučaj. Duh Božića na kraju je i od okorelog Skroogea napravio bolju osobu. Naš Skrooge je nepopravljiv. I ne samo što je on nepopravljiv, nego kvari i sve oko sebe. Jeste, baš tako, on razjeda moralno tkivo zajednice i mi sad gledamo kako zajednica truli. Naravno, kao njeni članovi, i mi s njom. I naša deca s nama.

Peščanik.net, 31.12.2021.


The following two tabs change content below.
Dejan Ilić (1965, Zemun), urednik izdavačke kuće FABRIKA KNJIGA i časopisa REČ. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Programu za studije roda i kulture na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i doktorirao na istom univerzitetu na Odseku za rodne studije. Objavio je zbirke eseja „Osam i po ogleda iz razumevanja“ (2008), „Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer“ (2011), „Škola za 'petparačke' priče: predlozi za drugačiji kurikulum“ (2016), „Dva lica patriotizma“ (2016), „Fantastična škola“ (2020) i „Srbija u kontinuitetu“ (2020).

Latest posts by Dejan Ilić (see all)