Prvo, inicijalna mitraljeska kapisla za svaku svetu zemlju jeste postojanje štrajkača, rešenih da istraju da gladuju do sledećeg obroka. Uzgred, slučaj mitraljesca Filareta ušao je u Ginisovu knjigu rekorda, jer je to prvi štrajkač glađu u istoriji koji je za vreme štrajka dobio dve kile.

Drugo, nije dovoljno samo to da štrajkač gladuje. Uslov svih uslova jeste da štrajkač bude u mantiji ispod koje nema ništa. Podsetiću vas da smo pre šest meseci imali tragičan slučaj štrajkača glađu u Nišu, koji su umrli, a njihovi zahtevi nisu usvojeni, niti je ta teritorija ispred skupštine opštine proglašena svetom zemljom. To je još jedan dokaz da svako može da štrajkuje glađu, ali da samo preosvećeni dobijaju šansu da svoje livadsko ognjište pretvore u svetu zemlju.

Treće, kada imamo crkvenog štrajkača, sledeći korak je teritorija. Teritorija mora biti livada, njiva, kamenjar, uglavnom ravan teren, kako bi se nakon dobijanja crkveno-tehnološkog standarda na svetoj zemlji mogla izgraditi crkva ili manastir na oko pola miliona kvadrata sa striptiz barom, kladionicom, restoranom, bazenom, kako to već ide. Gradski ambijenti nisu zgodni za štrajkače. Da je Filaret štrajkovao ispred skupštine Srbije, gde bismo izgradili crkvu. Ne možeš u gradu, potreban ti je prostor. Veličinu teritorije buduće svete zemlje obeležava štrajkač slobodnim zapišavanjem. Tamo gde mu padne poslednja kap, tamo su granice svete zemlje.

Četvrto, bez pomoći bližnjih, drugova, prijatelja, saradnika, štrajkač je osuđen na kosmičku usamljenost. Tabloidi su tvrdili da Filaret vidi žuto i roze, ali povratio se iz mrtvih gladnih kada mu je stigao prvo onaj Naumov, a docnije sveti Velja Ilić, nosilac svih alkoholnih ordena iz Guče, što je pokazalo da štrajkač mora biti tetošen, o njemu se mora voditi računa. O njemu treba da brine premijer, ministar inostranih poslova Vuk Jeremić i naravno, neizbežni Rasim Ljajić. Rasim ima tri funkcije – ministar za socijalnu politiku, onda je predstavnik onog kongresnog biroa i za saradnju sa Hagom. I on je našao vremena da pita Hag šta da radi sa Filaretom, to mi je bilo fascinantno. Uglavnom, okružen pažnjom Pahomija, Ilariona i ostalih, Filaret je dane proveo u rahatluku. Upravo to drugarstvo, prijateljstvo što mlađih pionira monaha, to je dakle onaj duh koji nas vodi prema svetoj zemlji.

Nećemo dugo, imamo petu tačku: odluka o proglašenju svete zemlje. Tu odluku donosi samostalno ministar infrastrukture, jer je reč o kapitalnim crkvenim investicijama. Ustavom Srbije u odeljku O svetoj zemlji piše da crkveni štrajkač nema pravo na žalbu, jer ministar zna šta je dobro za štrajkača, za premijera, za državu i za crkvu.

Šesto, gradnja počinje odmah. Budući da je u pitanju sveta zemlja, sekularni dokumenti tipa građevinska dozvola, prostorni plan, urbanistički projekti nemaju veze, ovo je sveta zemlja. Nacrt budućeg hrama na svetoj zemlji daje od oka ministar direktno iz glave.

Sedmo, u aneksu proglašenja svete zemlje postoji mogućnost koncesije. Ministar ima ustavno pravo da iznajmi crkvu na svetoj zemlji i štrajkača zaposli kao svodnika. Ministar takođe ima pravo da od crkve napravi javnu kuću. Dokumenti o koncesiji, bez nekoliko aneksa, biće objavljeni na čuvenom sajtu www.svetazemlja.pizdavammaterina.com.

Osmo, sveta zemlja je srpska zemlja.

Deveto, srpska zemlja je Ilićeva zemlja, Ilićeva zemlja je zemlja u kojoj je sveti Koštunica na vlasti sa 11 odsto glasova.

I deseto, štrajkaču sleduje orden u obliku svetog mitraljeza i sve to uz poklič – Srbija.

 
Peščanik.net, 13.09.2007.