narandže na stolu
Foto: Predrag Trokicić

Najstrašnija stvar koja se poslednjih dana dogodila u Jerusalimu nisu pogromi nad Palestincima. Jeziviji od samih napada su novi napadači. Falangama Lahave, miliciji potekloj iz navijačke grupe La Familija, i mladima Givata1 sada su se pridružili i ultraortodoksni Jevreji.

U komšiluk je stigao novi siledžija. Divljaci u štreimelima2 imaju ogromnu elektoralnu snagu. Ultraortodoksni Jevreji će omogućiti sjajnu budućnost radikalnih desničara kao što su Becalel Smotrič i Itamar Ben Gvir. Bez njihove podrške njih dvojica bi bili kurioziteti sa margine. Zahvaljujući ultraortodoksnoj zajednici njihove partije će moći da prerastu u izraelsku verziju Alternative za Nemačku i Šveđana za demokratiju.

Smeđe košulje će zameniti bele. Ovo je opasna pojava, jer je ultraortodoksna zajednica brojna. Takođe i deprimira jer je nekada većina pripadnika ove zajednice bila sasvim drugačija. Poštovao sam ih jer sam znao da su i sami bili žrtve progona i izopštenja.

Onda je 90-ih učinjen prvobitni greh: uspostavljanje ogromnih ultraortodoksnih naselja na okupiranim teritorijama. Ono što je naivno počelo kao rešenje stambenih problema i visokih cena stanova preraslo je u nacionalni ekstremizam. Ljudi koji su sebe pre nekoliko generacija smatrali ne-cionistima i belim golubovima, sa vođama kao što su rabini Elazar Šah i Ovadija Josef, zastrašujuće brzo su se radikalizovali. Gde su oni dani kada su besneli samo zbog nepoštovanja šabata. Gde su rabini koji su govorili „treba da damo deo Izraela, jer odricanje zbog mira nije odricanje“, kako je govorio rabin Elazar Šah.

Ultraortodoksna zajednica se radikalizovala promenom mesta stanovanja. Oni su dokaz da je nemoguće doseliti se na palestinsku zemlju i tamo živeti, a ne mrzeti njene prave vlasnike. Sagradili su svoje kuće na palestinskoj zemlji i uklopili se u sistem aparthejda. Sada mrze Arape i podržavaju radikalnu desnicu. Put do učešća u pogromima je bio veoma kratak.

Na poslednjim izborima pripadnici ultraortodoksne zajednice su se izjasnili za ovaj preokret. Ultradesničarska partija Religiozni cionizam je postala treća partija u njihovoj zajednici. U Jerusalimu je osvojila 9 odsto, u Beitar Ilitu 10, čak 6 puta više nego vladajući Likud. Većinu njenih ultraortodoksnih birača čine mladi ljudi. Uskoro možemo očekivati radikalnog desničara kao predsednika vlade. Neke ankete pokazuju da je polovini izraelskih birača Naftali Benet već prihvatljiv i privlačan.

Tačno je da je samo nekoliko stotina njih učestvovalo u pogromima, ali rabini nisu učinili ništa da ih spreče jer možda već znaju da je kasno i da je duh pušten iz boce. Sada će te brojke nastaviti da rastu. Mladi iz ortodoksne zajednice će promeniti izbornu igru.

Slike koje nam poslednjih dana stižu iz Jerusalima su strašne. Mediji uzalud pokušavaju da očuvaju balans u prikazivanju stvarnosti okupacije. Ministar policije je naravno osudio samo palestinsko nasilje.

Masovni napadi na Palestince u Jerusalimu su uvod u izraelski neonacizam. Marševi zastrašivanja, tuče, paljevine, pljačke i pozivi na ubijanje – tako to izgleda. Neka nas bog sačuva od njegovih ultraortodoksnih vesnika koji su se pridružili krvavom piru.

Haaretz, 25.04.2021.

Prevela sa hebrejskog Alma Ferhat

Peščanik.net, 27.04.2021.

IZRAEL

________________

  1. U pitanju su izraelske desničarske grupe: Udruženje protiv asimilacije Jevreja, navijači kluba Beitar Jerušalajim i mladi desničari sa okupiranih teritorija.
  2. Krznene šubare koje nose članovi hasidske zajednice.