Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Karlos Tavares, glavni izvršni direktor Grupe Stelantis, nastale početkom godine spajanjem grupacija Fijat Krajsler (FCA) i Pežo-Sitroen-Opel (PCA), upravo je akcionarima novoformirane kompanije ali i svetskoj javnosti predstavio petogodišnji investicioni plan te grupe, prema kojem će Stelantis do 2025. godine u elektrifikaciju automobila i izradu softvera da investira svih 30 milijardi evra. Stelantis, prema Tavaresovim rečima, planira da do 2030. više od 70 odsto ponude te kompanije na evropskim tržištima čine tzv. LEV vozila, odnosno hibridna i električna putnička i laka teretna vozila. Više od 40 odsto ponude Stelantisa na tržištu SAD do 2030. činiće takođe hibridna i električna vozila.

Grupa Stelantis, u okviru koje posluje 14 brendova, među kojima su Fijat, Pežo, Krajsler, Sitroen, Opel, Abart, Alfa Romeo, Maserati, Lančija, Dodž, Džip i drugi, i koja ima fabriku i u Srbiji, odnosno Kragujevcu (Fijat Krajsler automobili Srbija) planira značajno povećanje profitabilnosti, smanjenje troškova za 5 milijardi evra godišnje, unifikaciju proizvodnih platformi, a sve sa namerom da postane lider na tržištu hibridnih i električnih vozila.

„Naše putovanje ka elektrifikaciji je verovatno kamen temeljac dok počinjemo da otkrivamo budućnost kompanije Stelantis samo 6 meseci posle njenog nastanka, i sada je cela kompanija maksimalno angažovana kako bi se premašila očekivanja svih korisnika i ubrzala naša uloga u definisanju kretanja na svetskom tržištu“, rekao je, između ostalog, krajem pretprošle nedelje Karlos Tavares, predstavljajući petogodišnji globalni investicioni plan Stelantisa koji je, sa projektovanom proizvodnjom od oko 8,7 miliona putničkih, komercijalnih i lakih teretnih vozila, četvrti po veličini proizvođač automobila na svetu.

Gde je u predstavljenom investicionom planu Stelantisa kragujevački Fijat Krajsler? Našem portalu nedavno je u krugovima bliskim generalnoj menadžerki FCA Srbija Silviji Verneti, koja je od pre nekoliko meseci i član borda direktora Stelantisa, rečeno da Stelantis najpre planira da promoviše globalni plan na nivou cele kompanije, što je upravo i učinjeno, nakon čega treba da usledi predstavljanje planova za brendove i pojedinačne fabrike rasute širom sveta. Kako je sezona godišnjih odmora, a Fijat tradicionalno svoje zaposlene na tronedeljni kolektivni odmor šalje u avgustu, planove za brendove i fabrike Stelantisa ne treba očekivati pre jeseni ili čak kraja godine, kada bi trebalo da bude poznata i sudbina kragujevačke fabrike automobila i zaposlenih u njoj.

Ono što onespokojava jeste činjenica da proizvodnja u kragujevačkoj fabrici dramatično pada iz godine u godinu, te je sa 127.000 automobila koliko ih je iz pogona izašlo 2013. spala na prošlogodišnjih oko 20.000 vozila. Lane je u FCA Srbija bilo tek nešto više od 60 radnih dana, dok će ih ove godine, kako se najavljuje, biti dva puta manje, što znači da će sa proizvodnih i montažnih traka sići tek nekih 12.000 do 15.000 gotovih vozila, što je sramotnih 5 odsto projektovanih potencijala fabrike u Kragujevcu. Situacija u kragujevačkoj fabrici automobila je, jednostavno rečeno – tužna. Tim pre što se i dalje radi o jednoj od najmodernijih fabrika automobila na svetu, u kojoj rade relativno mladi, solidno obučeni i za svetske standarde – bedno plaćeni radnici. U takvim okolnostima, iz fabrike beže svi oni koji imaju gde da pobegnu, te je broj zaposlenih sa oko 3.500 koliko ih je bilo 2012, kad je u FCA početkom jula te godine startovala proizvodnja modela 500L, sada spao na pola od toga. Istovremeno, i menadžment FCA Srbija pokušava da što više kragujevačkih automobildžija otera na rad u Stelantisovu (Pežo-Sitroen) fabriku u Slovačkoj.

Onespokojava, nadalje, i to što je Fijat koji je po dolasku, mnogi kažu povratku u Srbiju i Kragujevac, bio maksimalno korektan, sada u potpunosti okrenuo „ćurak naopačke“. Fijat je u Kragujevcu izgradio svoju najmoderniju fabriku, u koju je ugradio zaista vrhunsku proizvodnu opremu (japanske prese Komacu, italijanske robote Komau, nemačka postrojenja za bojenje i lakiranje vozila…), da bi sredinom 2012. U Kragujevcu počeo proizvodnju svog u to vreme najnovijeg modela (500L)…

Država Srbija, koja je suvlasnik fabrike FCA Srbija (ima u njoj 33 odsto kapitala), prema kompaniji u kojoj ima tako značajan udeo, ponaša se nemarno, posebno od uspostavljanja apsolutne radikalsko-naprednjačke vlasti u Srbiji. Država, doduše, zbog socijalnog mira u Šumadiji, ispunjava onaj deo obaveza prema Fijatu koji se odnosi na subvencionisanje proizvodnje, neplaćanje poreza i doprinosa, ali nije i ne ispunjava nijednu infrastrukturnu obavezu prema italijanskom partneru. Četvrokolovozna saobraćajnica koja treba da poveže Kragujevac sa Koridorom 10 nije gotova ni dve decenije od početka gradnje, a trebalo je, prema ugovoru sa Fijatom, da bude završena do početka proizvodnje prvog novog Fijatovog modela u Kragujevcu (u julu 2012).

Izgradnja barem jedne od dve predviđene obilaznice oko Kragujevca, što je takođe ugovorna obaveza prema Fijatu koja je trebalo da bude ispunjena do početka proizvodnje prvog novog Fijatovog modela, još nije ni počela, Po svemu sudeći, nikada i neće. Država nije elektrificirala ni prugu Lapovo-Kragujevac-Kraljevo, kojom kompozicije sa gotovim Fijatovim vozilima putuju do Luke Bar. Kompozicije sa Fijatovim vozilima i dalje idu dvema železničkim prugama koje prolaze kroz sam centar Kragujevca, čijim ulicama, bolje reći sokacima projektovanim krajem 19. veka za ondašnju varoš, svakodnevno tutnje na desetine, neretko i više od stotinu šlepera koji dovoze robu i materijal i odvoze gotove proizvode iz nekadašnjeg fabričkog kruga Zastave u kojem su, pored Fijata, Zastava oružje, Zastava kovačnica i još oko 20 firmi.

Vlada Srbija, kad je u pitanju budućnost fabrike automobila u Kragujevcu koja je, ma šta o tome mislili predsednik države Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić – okosnica domaće automobilske industrije i, pored Dačije u Rumuniji i Škode u Češkoj, jedina kompletna fabrika automobila u jugoistočnoj i centralnoj Evropi, i bukvalno je spavala od početka proizvodnje prvog novog Fijatovog modela u šumadijskoj prestonici. Jednostavno, nije je zanimalo šta se u Kragujevcu događa. Aleksandar Vučić je u kragujevačku fabriku automobila, u čiju je izgradnju i opremanje investirano blizu 1,5 milijardi evra, te je to najveća industrijska investicija u Srbiji u poslednjih gotovo pola veka, došao samo jednom, u maju 2017, i to da bi promovisao sebe. Tog dana kad je došao, u FCA Srbija je, u prisustvu predstavnika top menadžmenta FCA, svetskoj javnosti predstavljan redizajnirani model 500L. Vučić se slikao pored redizajniranog „velikog fiće“ i menadžera Fijata. Više nije došao nikada, niti je reagovao na apele za pomoć Fijatovih radnika.

Premijerka Brnabić se kragujevačkim Fijatom bavila, takođe 2017, odnosno u julu te godine, kada je nekoliko hiljada nezadovoljnih Fijatovih radnika izašlo na ulice. Uz pomoć više no kooperativnog rukovodstva fabričkog Samostalnog sindikata štrajk je praktično ugušen, a u javnosti se stekao utisak da je vlast u Srbiji tada intervenisala više u strahu da se pobuni fijatovaca ne bi pridružili i ostali šumadijski trudbenici, Zastavini oružari, pre svih, nego što ju je zanimala budućnost fabrike automobila.

Otuda više nikoga, reklo bi se, ne čudi što i menadžment Fijat Krajslera ne konstatuje Vladu i zakone države Srbije. Pobunjeni radnici Fijat Krajsler plastika koji štrajkuju od sredine februara, upravo su obavestili javnost da poslovodstvo Fijat Krajsler automobila ignoriše dogovor sa ministarkom rada Darijom Kisić Tepavčević, prema kojem je nesporazum između pobunjenih plastičara i poslodavca trebalo da bude rešen posredovanjem nadležne državne agencije. Fijat Krajsler, koji je minulih meseci bezobzirno kršio zakonom propisana prava radnika, što ranijih godina nije činio, uporno poslednjih dana odboja da sedne za pregovarački sto sa štrajkačima. Da li ovakav stav menadžmenta Fijat Krajslera ne predstavlja samo ignorisanje svojih radnika i Vlade Srbije već dugoročnije nagoveštava nešto zlokobnije, videće se verovatno krajem godine kad bi, kako se očekuje, trebalo da počne predstavljanje planova za brendove i fabrike Stelantisa. Koje će Vlada Srbije, sudeći prema apsolutnom odsustvu bilo kakve reakcije na predstavljanje novog investicionog plana Stelantisa, najverovatnije da dočeka spavajući i čobanske pesme pevajući.

Peščanik.net, 21.07.2021.

FIJAT