Zastava EU na pola koplja ispred kuće u Knutsford Cheshire, dan posle referenduma 24. juna 2016, foto: Christopher Furlong / Getty Images

Zastava EU na pola koplja ispred kuće u Knutsford Cheshire, dan posle referenduma 24. juna 2016,
foto: Christopher Furlong / Getty Images

Jürgen Todenhöfer – Prokockana Evropa

Ovo je sudbinski težak trenutak za Evropu. Brexit je dramatično pogrešna odluka i u narednim danima neće padati samo berzanski indeksi. Evropska unija nije samo ekonomska, već i mirovna zajednica država koje su vekovima ratovale. Sada smo zbog desničarskih populista i ksenofoba iz Britanije izgubili važnog učesnika ovog procesa pomirenja. Uskoro će možda još neke zemlje EU slediti ovaj primer.

Deo odgovornosti za ovaj potres svakako snose arogantne i otuđene evropske institucije i posustali lideri EU. Ali glavni krivac je Cameron i njegova neverovatna neodgovornost. Prvo je kočio dalje evropske integracije i donošenje odluka u EU, a onda je olako obećao referendum – da bi se odjednom založio za ostanak Britanije. Ponašao se kao kockar ili zaljubljeni pubertetlija: „volim te, ne volim te“. Ozbiljna zemlja kao što je Britanija zaslužuje bolje vođstvo.

Ta zemlja je još 1922. vladala trećinom planete i bila imperija u kojoj sunce nikada ne zalazi. Onda je sve krenulo nizbrdo i Churchill je 1943. opisao kao “sirotog malog engleskog magarca” između američkog bizona i ruskog medveda. Evropa je bila poslednja šansa da Britanija obnovi svoju ulogu velikog igrača, a Cameron je to prokockao. Pred njom su teški dani: Škotska je već najavila novi referendum. Da je Churchill živ, nazvao bi Camerona “velikim magarcem”. Njegova ostavka ne umanjuje njegovu odgovornost.

Jürgen Todenhöfer facebook

Oscar Lafontaine – Duh pušten iz boce

Velika Britanija je izašla iz Evropske unije i to je „tužan dan za Evropu i Britaniju“, kako je izjavio nemački ministar spoljnih poslova Steinmeier. Za liderku ekstremno desnog Nacionalnog fronta Marin Le Pen to je „pobeda slobode“. Evropska ideja je pretrpela težak udarac, ali ne tek juče i ne samo zbog odluke britanskih građana, već pre svega zbog razorne politike štednje.

Vlada Angele Merkel je drugim državama EU nametnula politiku štednje kako bi zaštitila interese nemačkih banaka i kompanija, i nemačke izvozne ekonomije. U Grčkoj se išlo do suspendovanja demokratije, samo da bi ova politika bila bespoštedno sprovedena. Kancelarka snosi najveću odgovornost za porast nepoverenja prema evropskoj birokratiji svedenoj na suprotstavljene grupe lobista, što je na kraju dovelo do brexita.

Evropa više nije simbol obećanja bolje budućnosti i istorijska šansa, već simbol ukidanja socijalne države, ograničenih radničkih prava i razorene demokratije. Ako želimo da spasemo evropsku ideju, treba krenuti iz početka. Evropa treba da postane socijalnija i demokratskija, a njenim mladim ljudima treba vratiti veru u budućnost. Alternativa je raspad Evropske unije.

Autor je bivši nemački ministar finansija (1998-1999), jedan od osnivača i prvi predsednik leve partije Die Linke.

Oscar Lafontaine facebook

Preveo Miroslav Marković

Peščanik.net, 25.06.2016.

BREXIT