Sa 58 minuta zakašnjenja počela je 11. juna inauguracija Tomislava Nikolića u predsednika Srbije. Uz manje od 1.200 zvanica je 13. maja 1993. godine Vojislav Šešelj zbog „patriotskih zasluga“ inaugurisao Nikolića na Romaniji (država Bosna i Hercegovina) u četničkog vojvodu. Srbija je zagazila u novo dvovlašće, nakon onoga u političkim filosofijama Nikolića i mandatara Borisa Tadića.

Pred zgradom Predsedništva uoči ceremonije nastala je gužva. Padala je kiša, iako su oluci na zapadnoj strani bivšeg dvora popravljeni u nedelju, dan pred predsedničku predstavu. Protokol predsedničkog kabineta je zagubio spisak sa akreditovanim novinarima. Jedan zaposlenik izvikao se: „Novinari da se odmah sklone, da uđe gospoda!”

Nikolić se prekrstio nakon intoniranja himne sekularne države čije sve reči njegova žena ne zna, a himnu Evropske unije ne zna celi novi vladajući bračni par. Na inauguraciji je Štefan File, komesar za proširenje EU održao prigodni govor vabljenja i opominjanja na liniji Beograd – Brisel. Dok je Čeh File govorio na engleskom, Nikolić je stavio naočare da ga bolje čuje. Nikolić je zatim rekao da „Srbija nema pravo da ima neprijatelje“, pozdravio „svete oce“, a na poslednjem mestu „građane Srbije“. „Građanke“ nije pomenuo. Boja haljine njegove supruge slagala se sa bojom kravate supruga.

Među gostima na inauguraciji nije bio nijedan predsednik države iz Evrope i sveta, osim crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića, Beograđanina koji se 1981. preselio u Titograd; predsednika poludržave Republika Srpska u državi BiH Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz RS Nebojše Radmanovića. Bratsku Rusiju, kao i Nemačku, Veliku Britaniju i Francusku predstavljali su ambasadori, a do Vujanovića najviši u rangu na inauguraciji je bio ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu. Došli su na ustoličenje niži diplomatski činovnici iz Italije, Slovačke, Grčke, Kipra, Alžira. Bilo je na okupu i estradnih umetnika i umetnica, glumaca, sportista, a među onima sa zaslugama za narod bili su biznismeni, pa i Đorđe Antelj kome se sudi od 2007. godine zbog sumnje da je „pribavio protivpravnu imovinsku korist od više od sedam miliona evra“ i selektor fudbalske reprezentacije Srbije Siniša Mihajlović koji je krajem maja izbacio iz reprezentacije Adema Ljajića, jer nije pevao himnu – odu srpskom rodu i srpskim zemljama pred prijateljski meč sa Španijom. Tu utakmicu je reprezentacija Srbije izgubila sa 0:2, a na dan inauguracije je opet Španac – Rafael Nadal „kaznio“ Novaka Đokovića u finalu Otvorenog prvenstva Francuske.

Nikolić je postao predsednik najveće države na teritoriji bivše Jugoslavije bez prisustva suseda. Predsednici Makedonije i Slovenije Đorđe Ivanov i Danilo Tirk nisu ni opravdali nedolazak. Predsednik Hrvatske Ivo Josipović se dvoumio do 6. juna čekajući „da se Nikolić jasno izjasni da napušta ideje četništva i ekspanzije, te da pokaže da želi evropeizaciju regije“. Iako ga je Nikolić osobno pozvao telefonom, predsedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nije došao u Beograd, jer Nikolićevi „prvi istupi ne ulivaju optimizam“. Predsednica Kosova koje je priznala 91 država, Atifete Jahjaga, nije pozvana, a Nikolić ne odustaje i od nasilne posete Kosovu jer „Kosovo je Srbija”.

Niko od predstavnika i institucija Srba u Hrvatskoj nije pozvan na feštu. Ni oni iz Vukovara, koji je, kako reče novi predsednik Srbije „bio i ostao srpski grad“. Hrvatski Srbi su Srbi poslednje klase. Srbi iz RS su prvoklasni – na inauguraciju su još pozvani predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić, Mladen Bosić, šef Srpske demokratske stranke (SDS) koja je i danas pod sankcijama SAD. Osnivači i funkcioneri SDS su Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik i Nikola Koljević. Došao je i predsednik Srpske napredne stranke u RS Adam Šukalo. Crnogorci su pozvani kao Srbi nulte kategorije. Nikolić je rekao novinaru TV Crne Gore da „ne priznaje razlike između Srba i Crnogoraca, jer ih nema.“

Tvrdnja da „u Srebrenici nije bilo genocida“ je predsednička opsesija. Izgovorio ju je dva puta Nikolić kao predsednik Srbije, a za njim ponovio bivši predsednik RS Karadžić u Hagu, upravo na dan inauguracije.

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je uoči inauguracije svog koalicionog partnera iz doba ratnog komandanta Slobodana Miloševića da „odsustvo lidera zemalja regiona smatra organizovanim bojkotom i uvredom za Srbiju“. Onih 50,46 odsto građana koji u drugom krugu nisu glasali za Nikolića smatraju da je Nikolić uvreda za Srbiju. Pozdravljaju se sa „Grobardan“, aludirajući na predsednikovo ranije mesto u društvenoj podeli rada.

Istraživači iz Freedom House, Transparency International i Svetskog ekonomskog foruma su u vreme majskih izbora smestili Srbiju na dno u gotovo svim oblastima – od zdravstva, školstva, visine javnog duga koji je gotovo 50 odsto BDP-a, korupcije, loše primene zakona, odlivu mozgova, padu dinara koji je iz dana u dan na „istorijskom minimumu“, spoljnog duga od 30,1 milijardi dolara… Dug ukupne SFRJ na izdisaju 1991. bio je oko 16 milijardi dolara.

Građani Srbije zarađuju i tako što prodaju organe, iako je to kažnjivo. Američki list International Herald Tribune je uočio da u Srbiji na crnom tržištu siromašni preko interneta prodaju bubrege, koštanu srž ili rožnjače, dok kriminalci uzimaju višestruku proviziju. Cena bubrega je od 10.000 do 30.000 eura, dok ih primaoci u inostranstvu plaćaju najmanje 100.000 eura. I pojavi se ovog juna u srpskom mediju oglas očajnika: Žena i muž prodaju svako po bubreg za ukupno 30.000 eura.

Dan uoči ustoličenja, državna agencija Tanjug objavila je da bi EU mogla Srbiju zbog velikog broja azilanata vratiti na „crnu šengensku listu“. Prošle godine je 14.000 državljana Srbije tražilo azil u zemljama EU.

Nikolićevo ustoličenje bilo je istog dana kada su u Beogradu pre 109 godina ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga, a pre 144 godine knez Mihajlo Obrenović. Ubistva su naručili iz dinastije Karađorđević. I nova „prva dama“ Srbije se zove Dragica-Draga. Dragica restaurira ikonostase, oslikava uskršnja jaja amblemima sportskog kluba, skuplja lekovite trave i pečurke, peče rakiju. Draga Mašin je pisala romane, pripovetke i prevodila. Bila je urednica časopisa i članica srpskog novinarskog društva.

Kraljevski par je ubijen tridesetak metara od zdanja pred kojim su se tiskale pokisle zvanice na ustoličenju Nikolića. Među njima i bračni par Karađorđević. Na spomeniku, ubijeni knez Mihajlo desnu ruku upire u pravcu Prizrena, 33 godine pre nego što je, kako je svedočio novinar Lav Trocki, u toj varoši ubijeno između 400 i 4.000 Albanaca da bi ovaj kosovski gradić mogao da postane kasaba velike Srbije.

Troškovi inauguracije Vladimira Putina koja je takođe bila u ponedeljak, 7. maja za dvostruko više gostiju nego što ih je bilo u Beogradu, su 664.000 dolara. Od toga je polovina potrošena za medalje gostiju, takođe isluženih državnika. U Kremlju su bili bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov, bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, udovica Borisa Jeljcina, četvorica kandidata koji su izgubili izbore i Emir Kusturica. Za prijem su spremljene dve boce šampanjca po glavi, rakovi sa Kamčatke, votka, kavijar… Na inauguraciji u Beogradu, predstave koja potiče iz rituala starorimskih sveštenika koji su pokušavali da prokljuve da li je izabrani po volji bogova, takođe se služilo penušavo vino francuskog porekla ali domaće izrade i neke od 12 vrsta rakija koje peče novopečeni predsednik, ćevapčići, sendviči bez gornjeg dela, pite, a sve začinjeno narodnim nošnjama, članovima dva kulturno-umetnička društva, frulama i narodnom muzikom od srednjeg do 21. veka.

Monitor, 15.06.2012.

Peščanik.net, 16.06.2012.