Elita služi da uvidi, objašnjava, upozorava i upućuje o vremenu, događajima i opasnim znacima koji skrivaju zlo koje se može probuditi, one druge koji nemaju takav kapacitet dijagnosticiranja niti vrijeme niti hrabrost da se sami suočavaju sa okolnostima.

Srđa je bio dio te elite i ponekad bi samoj eliti morao ukazivati ono što oni još ne vide.

Danas, kada njega više nema, vi preostali se trebate još čvršće osoviti na svoje noge, i obnoviti hrabrost s kojom ćete stajati naspram onih ‘drugih’. Jer ti ‘drugi’ ne oklijevaju, ne čekaju, ne biraju sredstva, nego se otvoreno i surovo bacaju na duše gomile kojom treba zavladati.

Ne morate osnovati školu, niti predmet ‘građanin Srđa Popović’, ali Srđa vam može biti lična inspiracija i podrška kada god pomislite da popustite, da se povučete, da ne izrazite iskreno mišljenje, da ne odbranite svoja prava niti prava drugih. Sami za sebe se sjetite kako je on govorio i taj intelektualno/građanski podsjetnik će biti vaš po automatizmu. A istina je jednostavna i jasna, laži su komplikovane.

Tako ćete vi uticati na stalno istog/istu sebe a i preobrazbu onih drugih, vama važnih.

Bitka je u toku, nema veze što njih ima više miliona, a vas dvije stotine. Vaših dvije stotine kad im damo mjeru vašeg uma, znanja, talenta, karaktera i poštovanja drugih ima vrijednost dijamanta. Važno je sačuvati, razviti i stalno pokazivati te esencijalne vrijednosti.

Imali ste Srđu, on je pokazao da baš tako može.

I vi jeste i vi možete. Nemojte da ‘oni tamo’ pomisle da ste u defanzivi.

‘Oni tamo’ se najviše plaše istinskih vrijednosti, jedino ih to ponekad zaustavi, mada se u početku tome smiju, a onda im se smijeh i ruganje zalede kada istinske vrijednosti traju pa ih čak i oni u tišini na svoje iznenađenje poštuju.

Biti dio elite i u službi upućivanja, objašnjavanja i upozoravanja drugih za opšte dobro, znači da živite život kakav bi mogao da bude. Nikada se ne zna ko će na kraju pobijediti, zato morate biti vidljivi. Za sada znamo da je Srđa pobijedio sam za sebe.

Peščanik.net, 05.11.2013.

TEMA – SRĐA POPOVIĆ (1937–2013)