Pijemo kafu Dino Mustafić i ja u sarajevsko popodne, na glavnoj, još uvijek jednim dijelom Titovoj ulici. On jede dva velika kolača, dio dijetalne ishrane, i pričamo o tome kako da izvedemo nemoguće? Kako da u vrijeme u kome malo ko hoće da se to dogodi, podignemo muzej opsade, a ne samo to, nego da to bude živi organizam koji korespondira sa cijelim svijetom danas i koji će trajati kao socijalno dobro.

Ja ga pitam kako da postignem da ne vidim ono što se dešava i da opstrukcije ne uzimam u obzir, nego da i ja budem u jednom od paralelnih svjetova te da mi to pomogne da izvedemo naš plan za dobro čovjeka. Jer je očito cijeli svijet segmentiran, velika slika razbijena u milion kockica i ljudi se povezuju unutar njih. Nekako funkcionišu samostalno kao da oni drugi ne postoje nego se svako o svom dijelu brine.

A Dino kaže, sasvim mirno: ‘Budi jedna od životinja. Budi Žirafa.’

Dugo nisam čula nešto tako zanimljivo. Da neko u ova vučija vremena može tako nešto da izgovori.

I sjetim se postupka oneobičavanja kom nas je učio na režiji moj profesor Dejan Mijač. I od tada više nikada niko nije oneobičavao. Radili su razne prestrašne stvari bez imena znanog u dotadašnjim riječnicima. Ali ovo je odjednom, poslije mnogo godina, bilo nešto novo. Kao skok Alise u rupu, u potrazi za zecom koji odnosi sat u mrak.

Nasmijem se i ponovim ‘Žirafa?’

On nastavlja mirno: ‘Da. Posmatraj svijet odozgo, sa velikih visina, gledaj ih kao insekte.’

Shvatim, da, tako se mogu odvojiti, a biti prisutna, a da ne boli.

Požurim da ga pitam još nešto dok traje oneobičavanje. Jer kad je on to izgovorio zaustavio se žamor u kafani, i dim od cigareta na trenutak nije išao u zrak.

Bilo mi je kao kada u snu pitaš vilenjaka: ‘A ko može žirafu napasti?’

A Dino kaže dižući se sa stolice, jer idemo na promociju centra za globalno uvezivanje po savjesti i potrebi: ‘E , to ne znam. To moraš sama istražiti.’

U trenutku mi je izgledao kao čarobnjak iz Prstenova, bijela brada nestade, izađosmo na ulicu. A na meni je sada da udarim tačke, izdužim vrat i pogledam svijet odozgo. A ta preobrazba bi se mogla nazvati Iz početka. Pa da vidimo ko će sada prevladati? Oni ili mi?

Sarajevo, 8. april, 2013.

 
Peščanik.net, 09.04.2013.