Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

Vlast nam se nikada nije obraćala u rukavicama, naprotiv. Pa i sada ih je stavila ne zbog korone već samo da bi nam ih bacila u lice. Ali naravno da ne očekuje da joj izađemo na dvoboj. Jer ova vlast izaziva samo kad je sigurna da niko neće biti u mogućnosti da joj odgovori.

A razloga da se odgovori je mnogo. Ministar policije, na primer, ne obrazlaže policijski čas nego vođu opozicije i optužuje ga da nije dao niti jedan evro za borbu protiv pandemije (zašto bi uopšte i dao ali i kako zna da nije – kontroliše mu račun ili zaključuje po tome što nije postavio fotografije kao što to vlast radi?). Poslanik vladajuće partije nema problem sa neustavnim ukidanjem parlamenta jer je, iako su izbori otkazani, zauzet snimanjem svojih „humanitarnih“ obilazaka starijih sugrađana koji mu, onako nezaštićeni, otvaraju vrata pre nego i pozvoni. Premijerka na tviteru malo najavljuje šta će reći zamenica direktora Batuta (a reći će da je napravila lapsus kada se izlanula o prvom obolelom, kojeg ne bi ni tada priznali da RTS nije nesmotreno preneo da je jedan zaraženi u Egiptu doputovao iz Srbije), a malo optužuje kopredsedavajućeg Saveta Evrope za širenje lažnih vesti jer je (ispravno) primetio da se od donošenja kineske pomoći pravi predstava (premijerka je najavila čak i spomenik Kini) dok se Evropska unija, koja dostavlja značajno veću pomoć, ogovara na konferencijama za medije. Ministar vojske je usred vanrednog stanja koje je sam zatražio – doduše, pošto mu je predsednik države pred kamerama izdao uputstvo (naređenje) kako to da uradi – raspisao tender da mu se meri rejting narednih godinu dana. PR služba ministarstva odbrane je taj njegov beskrupulozni postupak branila rečima da je merenje rejtinga redovna aktivnost (doista? Možda u redovnom stanju, ali u vanrednom… Pa ako psi moraju da izdrže po 14 sati bez vršenja nužde valjda i ministar vojni može da izdrži nekoliko meseci bez vršenja istraživanja).

Ali naravno da ništa od toga nije izazvalo predsednika države da izgrdi svoje potčinjene zbog neprimerenog ponašanja u ovom vremenu. Njega izazivaju samo oni koji su se uplašili mogućeg boravka na Sajmu te je njima odgovorio kako „mora“ da smisli neko još strašnije mesto. Kao da nije dovoljno strašno što, iako je Sajam najavljen samo za lakše obolele, predsednik države objašnjava kako je taj prostor izabran jer je baš zgodan za iznošenje leševa i „ne mora posle da se dezinfikuje pola dana“.

Izazivaju ga i opozicionari kad daju konstruktivne predloge te je morao da ukine i onaj jedan interval za šetanje psa i da svima ostalima zapreti da neće biti dovoljno grobova samo ako pomisle da pomole nos kad mu vreme nije.

Izazivaju ga i oni koji primete da Kina šalje pomoć i drugima u Evropi a ne samo njemu te mora da nam ponovi kako nas Kina voli, a Evropa ne voli jer, ne samo što je još pre korone počela da obraća pažnju na pad sloboda u Srbiji nego i sad primećuje da je Srbija uveliko skrenula sa puta ka EU i ušančila se na putu svile.

Da, vlast nije nikada bila u rukavicama a sada su pale i maske. I to ne ove hirurške koje ionako nose na podvaljku umesto da njima pokriju usta. Jer ono što iz njih izlazi je bolesno. I zarazno.

Peščanik.net, 30.03.2020.

KORONA VIRUS

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.
Nadežda Milenković

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)