Foto: Vladimir Milovanović, Beta
Foto: Vladimir Milovanović, Beta

”Ovo je država kontinuiteta”, odgovorio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić novinaru crnogorske državne televizije na pitanje o odlasku u Srebrenicu i pravnom karakteru masovnog istrebljenja Bošnjaka 1995. godine. “Nemojte stalno svakih mesec ili dva neko da pita srpskog predsednika kad ćeš da dođeš u Srebrenicu. Moj prethodnik je bio tamo i iskazao pijetet”, pojasnio je Nikolić. Rekao je još i da “to pitanje” treba ostaviti i da i ”njihove” roditelje, braću, sestre, decu ”treba pustiti da se odmore od svega toga”.

Nikolić, naravno, misli na kontinuitet poricanja genocida u Bosni, odnosno zvaničnu politiku Beograda uspostavljenu u vreme administracije Vojislava Koštunice a koja je potom legitimizovana širokim političkim konsenzusom kroz ”deklaraciju o pomirenju” Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije.

“U Srebrenici nije bilo genocida”, odgovorio je Nikolić na direktno novinarsko pitanje u intervjuu koji je na TV CG emitovan u četvrtak, 31. maja.

Do sada su zahtevom za izvinjenje zbog ovih reči reagovali Fond za humanitrano pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava. Čelnici tzv građanske opozicije i civilnog sektora koji su na majskim izborima podržali politiku ”manjeg zla” – navodno upravo zbog Nikolićeve sumnjive prošlosti devedesetih, odnosa prema zločinu i neprihvatljivih šovinističkih stavova – zasad previđaju ovaj predsednički istup.

Izgleda da je to ćutanje strateško, u skladu sa pragmatičnom predizbornom odlukom da se koalicija Tadića, Dačića, Palme i Krkobabića podrži po svaku cenu. Pregovori oko formiranja nove vlade, jasno je, ušli su u svoju nervoznu fazu. ”U ovom trenutku ne postoji parlamentarna većina”, priznao je u subotu Ivica Dačić, bivši portparol stranke za vreme čije vlasti Srbija nije bila u ratu ali jeste finansirala i organizovala ratne zločine po regionu. Dačić je ovo izjavio u Banjaluci gde je otišao da se požali svom savezniku u zlu, Miloradu Dodiku. ”Pitanje odnosa prema Republici Srpskoj za mene je veoma bitno pitanje. Ja sigurno neću ući u vladu koja će govoriti da je RS genocidna tvorevina”, obećao je Dačić. Sa svoje strane, kao da je nekome potreban njegov blagoslov, Dodik je najavio da će se Republika Srpska ”usprotiviti” učešću Liberalno-demokratske partije u novoj vladi Srbije.

Dodik je ljut jer je Čedomir Jovanović ranije često ponavljao istinu da je Republika Srpska nastala na genocidu. Hapšenje Karadžića i Mladića lider LDP je nekada ocenjivao kao uslov povratka Srbije u civilizaciju kojoj želi da pripada, ”kraj mrcvarenja i agonije” koja je trajala 16 godina – a ne moralni podvig. ”Ako govorimo o moralu, mi smo meru svog morala pokazali kroz rezoluciju o Srebrenici, kada smo se cenjkali i nekim polurečenicama pokušali da uradimo ono što niko normalan u Evropi ne bi prihvatio”, govorio je nekada Jovanović. Dodik nije obavešten, danas su decenijski državni cirkus od potere za ratnim zločincima i sramna rezolucija o Srebrenici za LDP i srodni krug poštene inteligencije postali mera vrednosti ”manjeg zla”, a pitanje o društvu u kojem 50 posto ljudi smatra da je Mladić heroj prepušteno je zaboravu.

Dok traju pregovori o vladi i nova runda cenjkanja o eventualnom ulasku LDP u Tadićev kabinet, nije red da se pita o maturantima koji su u petak držali centar Beograda pod opsadom, dizali desnice u nacistički pozdrav i urlali ”Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji” – poklič koji su državni mediji nazvali ”neukusnim”. Dok su šetali kolovozom duž Terazija i ulicom Kralja Milana pevali su svoju himnu, ”Bože pravde”. To je sistem vrednosti koji slavi Mladića, ”oslobođenje” Vukovara, Srebrenice, Albance smatra ”moralnim talogom Evrope” i sanja o srpskim zemljama, kontinuitet vrednosti koje podjednako oličavaju i Nikolić i Tadić.

Svoje učešće u tom kontinuitetu ovih dana potvrdili su i nosioci vlasti u Republici Srpskoj. Dok se u Višegradu obeležava 20 godina od pohoda srpskih snaga u kom je pobijeno više od 1.700 – od kojih stotinu dece – a proterano 14.000 Bošnjaka, tamošnji gradonačelnik takođe traga za rečju prikladnijom od ”genocida”. Višegrad je, smatra čelnik, ”prošlost ostavio iza sebe” pa su valjda zato zločinci koji su učestvovali u višegradskim pokoljima i danas na slobodi.

U petak je obeleženo i dvadeset godina od pokolja u Zvorniku gde su srpske paravojne jedinice pobile oko 1.300 Bošnjaka. Polovini se ni do danas ne zna grob.

”Bilo je to vreme u kojem ste ili bili patriota ili niste postojali”, prisetio se predsednik Tomislav Nikolić u intervjuu u kom je potvrdio kontinuitet naše tvorevine.

Peščanik.net, 03.06.2012.

SREBRENICA