Oko dve trećine mladih u Srbiji izaći će na lokalne, pokrajinske, parlamentarne i predsedničke izbore 6. maja, saopšteno je prošle sedmice. Prema istraživanju “Stavovi mladih o društveno-političkim prilikama u Srbiji”, samo 29 odsto ispitanika sme da kaže za koga će glasati na Đurđevdan. Autori istraživanja su nemačka Fondacija Fridrih Ebert, Centar za slobodne izbore i demokratiju i Centar za novu politiku.

Mladima je u predizbornim obećanjima najbitnije zaposlenje, potom rast životnog standarda, ekonomski rast, borba protiv korupcije, a na petom mestu je Evropska unija, koja je 2008. godine bila na prvom mestu. Više od polovine ispitanika je za ulazak Srbije u EU, protiv je svaki četvrti ispitanik, dok je 60 odsto protiv ulaska Srbije u NATO. Trećina mladih bi se iselila iz Srbije zbog ekonomskih nevolja i uselila u zemlje EU i NATO-a.

U istraživanju su među mlade svrstani oni od 18 do 35 godina – ovi poslednji zato jer žive sa roditeljima i ne rade. Neradne dane otaljavaju, a samo trećina se politički angažuje. Neće da rade bez plate pa i kada treba brinuti o životinjama, plastičnim bocama u rekama, starim komšijama: u Srbiji gde je stopa nezaposlenosti 23,7 odsto volontira 16 odsto ljudi, u Norveškoj sa 2,4 odsto nezaposlenih je 57 odsto volontera. Dobrovoljnim i humanitarnim radom bavi se 54 odsto Kamerunaca – stanovnika zemlje fudbalera i 200 jezika.

PATER SERBSKI: Iako samo dva procenta ispitanika veruje političkim strankama, uzimaju partijske knjižice ne bi li dobili posao, pokazuje istraživanje. Više od tri četvrtine odsto ispitanika ocenjuje da je njihov  politički uticaj ništavan ili sićušan. Istraživanje je pokazalo da svakom četvrtom ispitaniku ništa nije jasno u politici, a 18 odsto je pokazalo da im dosta toga nije jasno.

Politički su najaktivnije pristalice stranke Ujedinjeni regioni Srbije. Upravo oni čija se stranka zalaže za departizaciju, najviše očekuju da se partijskim naporom domognu radnog mesta – navedeno je u istraživanju.

Mladi su se zasitili “istorijskog mesije”, osvajačke kulture premazane ratnim bojama. Žele zaštitnika srpskog naroda u Srbiji, da bude pater familias, obavezno rimski državljanin, kome je dozvoljeno da prodaje decu u roblje, da ih ubija i jedini je vlasnik porodične imovine. Mihael Erke, direktor Fondacije Fridrih Ebert u Srbiji, protumačio je da je srpska omladina isključena iz sveta i nije povezana sa drugim pokretima mladih. Rođeni u vreme bosanskog genocida, agonije svoje države,  sa planetarnom stopom inflacije od 313 miliona procenata, platama i penzijama srozanim na četiri DEM danas podjednako slave svoju i tuđu giljotinu. 

Od oko 1,5 miliona mladih u Srbiji, trećina pripada grupama sa rasističkim ili nacionalističkim stavovima. Nasuprot njima je 15 odsto onih koji su „moderni“. Procenat od 11 odsto rasista među mladima je veći od procenta rasista u ostatku populacije. To je društveno leglo navijačkih grupa i desničarskih pokreta. Ako bi danas vlast odlučila da je bolje drugačije, prve efekte bi socijalna inercija pokazala za 15-ak godina. Ustavni sud godinama raspravlja o zabrani patriotskih grupa koje nasiljem ruše ustavni poredak patria-e.

Najviše poverenja mladi imaju u crkvu i vojsku, čijim se generalima sudi za ratne zločine najvišeg čina. Za većinu mladih dometi petooktobarskih promena su skromni: “Sve je isto, samo njega nema”. Samo četiri odsto veruje vlasti koju će zadržati ili zameniti 6. maja.

Većina mladih uverena je da je Kosovo deo Srbije. Kada su ih pitali šta će biti sa Kosovom, 41 odsto je uzvratilo da će ono biti nezavisna država. Svaki peti misli da je podela na srpski i albanski deo najbolja za sve.

PRVI PUT S OCEM NA JUTRENJE: Na ovim izborima prvi put glasa generacija za koju su istraživači Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji utvrdili da bi tukla žene, gejeve i Rome. Kao i otac Mitar Laze Lazarevića koji je išao u kafanu svako veče, a u crkvu samo na Đurđevdan, mladi glasači će o Đurđevdanu 2012. kad biraju bolju budućnost, misliti da su se dovoljno za to iskupili.

Za 41 odsto ispitanika je homoseksualizam bolest – iako je on 1994. kada su oni rođeni dekriminalizovan. U predrasudama prednjače muškarci, zbog uzrasta nesigurni u svoju muškost, a stav su iskazali sa „Smrt pederima“, „Čekamo ih“ i „Stop gej populaciji“.

Najliberalniji su u Zrenjaninu, gde trećina stanovnika nisu Srbi, a najviše mrze u Beogradu, glavnom gradu države sa 27 nacionalnosti uoči rata, gde danas od 1.546.812 stanovnika 9,02 odsto nisu Srbi.

Šovinističke stavove prema Romima ima 37 odsto najmlađih glasača jer su „prljavi, neće da uče, mentalno su manje sposobni za učenje, rađaju više dece da bi prosjačila, treba ih ubiti, Hitler je za njih“. Najnegativnije stavove prema Romima imaju niški srednjoškolci, a najslobodoumniji su u Novom Pazaru. Jedan procenat ovogodišnjih birača opravdava Rome jer „nemaju uslova za učenje i diskriminisani su“.

Na pitanje koje nacije su najnepoželjnije u Srbiji, budući birači odgovaraju da su to Albanci (21 odsto), Hrvati (15 odsto), slede Romi, Amerikanci i Mađari. Mržnja je ubrizgana, trajna, nema stida ni sućuti. Kad su birači 2012. rođeni, Kosovo je već bilo tuđa zemlja. Na Kosovu su od 1998. do 2000. rođaci,  znanci, komšije, bakalini njihovih roditelja ubili 9.260 Albanaca. Mađari su proterani iz čitave jugoslovenske Srbije. Sada ih je 3,6 odsto. Hrvata je oterano oko 23.500 i nema ih ni jedan odsto u Srbiji.  Nema empatije za male. „Ova generacija nije generacija promena, nije generator promena“, prokomentarisao je Erke.

DOMAĆICA DOMAĆINA-PREDSEDNIKA: Srednjoškolci u Srbiji su umereni tradicionalisti, pokazalo je istraživanje. Trećina mladih smatra da je žena jedino ispunjena kada postane majka, a 44 odsto se slaže da glavnu reč u porodici treba da ima muškarac. Svaki deseti ispitanik će ošamariti partnerku. Čak 62 odsto srednjoškolaca bilo je svedok fizičkog zlostavljanja, a 13 odsto je priznalo da su bili žrtve torture.

Takođe, 43 odsto smatra da žene treba da rađaju više da bi nacija Srba opstala. Desničarske organizacije, Evropejci, manjinski narodi, država, opozicija i SPC uglas propagiraju Prvu knjigu Mojsijevu: „Rađajte se i množite se, i napunite zemlju“. Patrijarh Irinej je pročitao ovog Uskrsa da se “čedomorstvo, najveći zločin ovoga veka, kao kuga širi u našem narodu. Supružnici, imajte na umu reči Gospodnje: ‘Ne ubij, jer ko ubije, biće kriv sudu'”. U Novom Pazaru, gradu sa 84,86 odsto Bošnjaka više od polovine mladih bi zabranilo abortus. 

Trećina predsedničkih kandidata i kandidatkinja u Srbiji ima najmanje troje dece: haška supruga Jadranka Šešelj, sandžački muftija Muamer Zukorlić i tzv. Evropljanin Čedomir Jovanović koji pristaje da ga u predsedničkom spotu aktivistkinja hvali sa: „On je odgovoran otac četvero dece, pa će biti odgovoran i za moju“.

 
Monitor, štampano izdanje, 27.04.2012.

Peščanik.net, 28.04.2012.