U četvrtak, 22.04. u 19h u velikom amfiteatru Filozofskog fakulteta:

Vedrana Bibić i Jelena Miloš sa Sveučilišta u Zagrebu,

Miloš Miletić, student prorektor Univerziteta umetnosti u Beogradu,

Jelena Veljić i Maja Krek ispred grupe Odbrani Filozofski.

Studenti okupljeni u našoj inicijativi ukazuju na suštinsku sukobljenost interesa političkih partija i interesa studentkinja i studenata. U cilju napredovanja unutar stranačke hijerarhije, studenti koji su i partijski funkcioneri zloupotrebljavaju pozicije “studentskih predstavnika” kako bi sabotirali borbe i zahteve svojih kolega i kako bi ugušili svaku ozbiljniju kritiku odnosa države prema obrazovanju.

Fakulteti moraju, upravo zbog sveprisutnosti partokratije – i uprkos njoj – ostati stožeri kritičke misli. U tom cilju je neophodno da studenti imaju na raspolaganju autonomni univerzitetski prostor i slobodu organizovanja. Mnogi studenti iz naše inicijative pokušavali su da kroz aktivno učešće u radu parlamenta (kao jedinog od uprave priznatog tela) neutrališu stranačko mešanje u studentsku politiku. Međutim, Studentski parlament se pokazao kao neadekvatan i štetan.

Sužavanje prostora za studentsko organizovanje dovelo do toga da je dekanica Filozofskog fakulteta, prof dr Vesna Dimitrijević, stavila svoj potpis na odluku partijskih “parlamentaraca” o delegiranju dvoje članova Parlamenta FF iz njihovih redova u Parlament BU – uprkos tome što nisu ni održani izbori za predstavnike u Parlamentu BU. Ovaj primer pokazuje da se polje studentskog organizovanja zapravo ukida.

U skladu sa tim, mi zahtevamo da se na fakultetima omogući rad slobodnim studentskim inicijativama i samostalno studentsko organizovanje. Važno je ukazati na skandaloznu činjenicu da je uprava Filozofskog fakulteta u proteklih godinu i po dana uvela praksu zaključavanja učionica i zabranila sazivanje studentskih zborova. Ovakva praksa, zbog koje se studenti na svojim fakultetima osećaju kao nepoželjni gosti, novim generacijama se predstavlja kao “prirodna” i jedina moguća.

Tek kada studenti zajednički budu mogli da stanu iza odluka koje su doneli ravnopravnim učešćem u diskusiji i jednakim pravom glasa, prekinuće se atmosfera straha koju omogućava parlament kao jedino priznato studentsko telo, a društvo u celini će biti bogatije za jednu oazu lišenu partokratije.

 
Odbrani Filozofski, 21.04.2010.

Peščanik.net, 21.04.2010.