Svega nekoliko dana nakon policijske intervencije na Platou, dvoje aktivista grupe Odbrani Filozofski dobilo je prekršajne prijave i poziv za suđenje za organizovanje neprijavljenih skupova koji su održani pre godinu dana, odnosno šest meseci.

Odbrani Filozofski smatra da je to nastavak državne represije nad studentskim aktivistima, započete pokušajem hapšenja studenata aktivista grupe Odbrani Filozofski. Podsetimo, 2. novembra 2010. godine na Platou ispred Filozofskog fakulteta grupa Odbrani Filozofski je organizovala bojkot nelegalnih izbora za Studentski parlament i tom prilikom informisala javnost da nelegalne izbore organizuju studenti koji su istovremeno omladinci i funkcioneri dve najveće političke partije u Srbiji – Demokratske stranke i Srpske napredne stanke.

Ono što situaciju čini posebno alarmantnom jesu slučajevi nasumičnih pretnji od strane policije studentkinjama i studentima koji učestvuju u aktuelnim protestima (sa zahtevima za plaćanjem školarine svim studentima koji su ostvarili uslov za upis naredne godine i povećanjem budžetskih kvota za master studije).

Pripadnici policije tokom poslednja dva meseca nekoliko puta su studentima pretili hapšenjem i pisanjem prekršajnih prijava pod sumnjom da su odgovorni za organizovanje studentskih protesta, bez ikakvih dokaza o tome. Studentima su istovremeno upućivane i pretnje „aktiviranjem starih prekršajnih prijava“.

Tokom protesta ispred Vlade Srbije, održanog u ponedeljak, kada je počeo štrajk glađu grupe studenata u protestu, jedan student je uhapšen. On je optužen da je službenika Vlade koji je prolazio kroz okupljene studente gađao sitnim novcem. Uprkos žestokom protivljenju dela demonstranata, policija je odvukla studenta do patrolnih kola, uz konstantne pretnje ostalima da će i njih pohapsiti.

Da je po sredi drastično pojačanje državne represije govori i činjenica da su naši aktivisti prekršajne prijave dobili upravo tokom ovih studentskih protesta, a samo nekoliko dana nakon pokušaja hapšenja studenata na Platou. Prvo suđenje zakazano je za danas, a drugo za 6. decembar.

Pozivamo sve da se sa našim aktivistima i aktivistkinjama i studentima u protestu solidarišu protiv represije koju sprovodi država koja svoje obaveze prebacuje na teret studenata i njihovih roditelja! Pridružite nam se u borbi za besplatno i svima dostupno obrazovanje!

 
Peščanik.net, 01.12.2010.