31. marta studenti Filozofskog fakulteta, među kojima i članovi Studentskog parlamenta, sprečili su održavanje nelegalnih izbora za novi saziv Parlamenta.

Pokušaj organizovanja nelegalnih izbora izveden je od partijskih funkcionera dve najveće, prividno suprotstavljene, političke stranke – Demokratske stranke (DS) i Srpske napredne stranke (SNS).  Nakon što su iscrpli sva pravna sredstva, studenti filozofskog fakulteta rešili su da onemoguće sprovođenje ove farse. Najoštrije demantujemo da je iko od studenata koji su sprečili održavanje nelegalnih izbora fizički nasrtao na članove izborne komisije ili bio u alkoholisanom stanju. Odgovorno tvrdimo da su u akciji učestvovali isključivo studenti Filozofskog fakulteta, a ne „huligani“ kako je to neodgovorno medijima izjavio Srđan Marković, samozvani student prodekan.

Ovo je samo poslednja u nizu zloupotreba kojima vrhovi političkih partija narušavaju autonomiju univerziteta. Cilj je gušenje autentičnog studentskog sindikalnog organizovanja koje već godinama ukazuje na probleme visokih školarina, opšte dostupnosti visokog obrazovanja, kvaliteta studija.

Funkcioneri političkih stranaka i njihovih podmladaka univerzitet vide kao poligon za dokazivanje i napredovanje unutar stranačke hijerarhije, a njihov angažman na fakultetu se svodi na organizovanje žurki i ekskurzija. Uprava fakulteta stavlja im na raspolaganje fakultetske resurse (kancelariju studenta prodekana, mogućnost oglašavanja na zvaničnom sajtu fakulteta, štampariju itd), uprkos činjenici da nadležni organ, Savet fakulteta, nije izabrao Srđana Markovića za studenta prodekana, niti je prethodno to učinio Studentski parlament.

Treba napomenuti da je Srđan Marković funkcioner Demokratske stranke, dok mu u celoj ovoj ujdurmi pomažu i Željko Matić, sekretar Demokratske omladine Beograda i Željko Savić, predsednik Mesnog odbora Zeleni Venac i koordinator omladine Srpske napredne stranke.

Svemu ovome tokom prošle godine prethodili su višemesečni pritisci Nikole Dimitrijevića, člana predsedništva Demokratske omladine i gorepomenutog Srđana Markovića na legalne studentske predstavnike da se omogući da se određeni ljudi postave na određene funkcije, uz napomenu da kao predsednik Demokratske omladine Balša Božović ima interes da zna šta se dešava na Filozofskom fakultetu.

Uprkos najavi da će uz asistenciju privatnog obezbeđenja i policije nelegalni izbori biti sprovedeni, studenti Filozofskog fakulteta okupiće se danas, 1. aprila da spreče samovolju i bezobzirnu manipulaciju studentskim glasovima.

Zahtevamo da uprava Filozofskog fakulteta prestane da podržava nelegalne studentske predstavnike i njihovo delovanje u ovoj ustanovi i samim tim okonča ovu sramnu epizodu u istoriji našeg fakulteta koja je uvredljiva kako za studente, tako i za profesore. Isto tako, pozivamo celokupno društvo da nam se pridruži u odbrani principa autonomije univerziteta od sve ogoljenije partijske tiranije.

Odbrani Filozofski!

 
Studenti Filozofskog fakulteta u Beogradu, 01.04.2010.

Peščanik.net, 01.04.2010.