Poznata sociološkinja Janja Beč-Nojman prijavila je popisnoj komisiji da ju je popisivačica u Pančevu vređala zbog njenih prezimena, kao i zbog nemačkog dvojnog državljanstva.

Beč-Nojman je agenciji Beta ispričala da se popisivačica “čudila” njenim prezimenima i činjenici da ima i srpsko i nemačko državljanstvo i da je bila udata za Nemca.

Dodala je da joj je popisivačica nakon tih podataka kazala: “Ne mogu da vas gledam!”, nakon čega joj je Beč-Nojman kazala da napusti kuću i prijavila slučaj popisnoj komisiji.

Slučaj se desio u ponedeljak, a Beč-Nojman ga je prijavila i pokrajinskom ombudsmanu.

U utorak je na vrata porodične kuće u Pančevu došao rođak popisivačice, koji je pretio bratu Janje Beč-Nojman, što su oni prijavili policiji.

Janja Beč-Nojman je istraživačica genocida, pisac i univerzitetski profesor. U svom naučnom radu fokusira se na istraživanje ratnih zločina i genocida počinjenih na teritoriji bivše SFRJ.

Članica je Međunarodnog udruženja istraživača i profesora genocida.

Prema njenoj knjizi “Pucanje duše”, koja sadrži potresne ispovesti silovanih Bošnjakinja, rađena je istoimena pozorišna predstava.

Bila je jedna od 1.000 žena, boraca za ljudska prava u svetu, koja je 2005. godine nominovana za Nobelovu nagradu za mir.

 

Peščanik.net, 05.10.2011.