Tužilaštvo za organizovani kriminal prikuplja podatke o događajima koji su prethodili atentatu na premijera Zorana Đinđića 2003. godine, izjavio je specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Radisavljević je u intervjuu Večernjim novostima od utorka rekao da se ispituje pobuna Jedinice za specijalne operacije, i da tužilaštvo postupa po prijavi Srđe Popovića, punomoćnika majke i sestre pokojnog premijera.

“Podaci sadržani u samoj krivičnoj prijavi značajni su za naš dalji rad i sigurno će doprineti da pretkrivični postupak bude ubrzan i priveden kraju”, rekao je on.

Na pitanje o tome koji se još događaji istražuju, pored pobune Crvenih beretki, Radisavljević je rekao da se istražuju i osobe koje su dovođene u vezu sa atentatom, a čija su imena pominjana tokom suđenja.

“Postoje i druga pitanja na koja do danas nije bilo odgovora ili su ostala nedovoljno razjašnjena, poput pružanja pomoći i logističke podrške odbeglim pripadnicima klana”, rekao je Radisavljević.

Na pitanje koliko je realno da jedan od dvojice pripadnika zemunskog klana – Miloš Simović i Sretko Kalinić, dobije status svedoka-saradnika, Radisavljević je podsetio da su obojica pravosnažno osuđena na po 40 godina zatvora i da zato u ovom trenutku ne mogu dobiti taj status.

“Ako dođe do ponavljanja krivičnog postupka formalno-pravno mogli bi postati svedoci saradnici. A, da li je to realno, zavisi od niza uslova koje bi trebalo da ispune, a koji bi opravdavali takvu odluku suda”, rekao je Radisavljević.

 
Beta, 06.12.2010.

Peščanik.net, 07.12.2010.