Angels in America
Foto: Angels in America

Čini se da je sve napisano o gej paradi. I za i protiv. Jedna Srbija nepomirljivo je protiv, druga, manja, nepomirljivo je za. I to je otprilike to. A opet, zašto je gej parada važna? I da li je važna? Čega je promovisanje parade indikator, ili još bolje, šta nam govori pretnja zabranom? Da li je zaista svejedno? Da li je slučajno da su redovno protiv parade lica koja nesumnjivo pripadaju zatrovanom političkom miljeu, poznata po čitavom nizu manje ili više problematičnih stavova, nacionalističkih ispada ove ili one vrste? Da li je slučajno da upravo ta lica pokušavaju sada da se sakriju iza pitanja bezbednosti i pretnji ekstremista? Da li je slučajno da ta lica traže i lako pronalaze izgovore koji opravdavaju njihove istinske namere? Da li slučajno postoji mogućnost da oni zapravo imaju svašta protiv parade i da jedva čekaju priliku za zabranu, iako u medijima tvrde suprotno? I zašto su za paradu upravo oni koji su za slobodu?

Dokazani borci za pravdu, istinu, ravnopravnost? Zašto paradu podržavaju najprogresivniji umovi ove zemlje? Zato što je zastupanje ravnopravnosti greška? Zato što je podrška različitosti izvitoperena? Da li samo letimičan pogled dovoljno govori ko je tu iskren a ko ne? Da li je pogrešno biti za ljudska prava i slobode? Da li je ispravno zabranjivati ispoljavanje posebnosti i drugosti? Da li je opravdano kažnjavati zbog specifičnosti? O čemu se zapravo radi kada pričamo o paradi? O pitanju zaštite bezbednosti? Ili o pitanju zaštite uskogrudosti? Zaštite sužene svesti i kratkovidosti, besperspektivnosti i gluposti? Šta se još štiti zabranom parade? Tradicionalne vrednosti? Snaga tradicionalnih vrednosti, porodice i morala je tako slaba da je može ugoriti stotinak ljudi koji se šetaju gradom slaveći ljubav? Zahtevajući jednakost, prihvaćenost, solidarnost?

O čemu se tu radi? O državi koja promoviše bahatost i političku nekorektnost? O državi kojom vladaju pendrek & mirkofon, s tim što je penderk za druge, a mikrofon za prve? Ko je ovde zaista ugrožen? Država ili pojedinci? Ko se krije iza države ili još bolje, šta pokušavaju da sakriju iza imena države? Čije pozicije su neodbranjive ukoliko parada uspe? Ko gubi politički uticaj i poene? Čiji glasači se osipaju? Ko steže uzde i demonstira čvrstinu? Ko je promoter istinskih vrednosti Srbije? Ko je kreator tih vrednosti koje vape za zaštitom? Ko je zaista ugrožen paradom? I šta se zaista dobija zabranom parade? Šansa da Srbija ikada postane civilizovana zemlja? Prilika da se u Srbiji posadi zrno normalnosti iz koga će iznići nešto? Mogućnost da stane u red sa zemljama koje su odavno iza sebe ostavile pitanja osnovnih ljudskih prava?

Dobija se na vremenu da zacementiramo svaku perpektivu koja bi vodila napred? Uništimo svaku veru u normalnost? Nadu u razvoj zdravog društva? Ljubav prema različitosti i posebnosti? Dobija se mogućnost da se Srbija još jednom nepogrešivo svrsta na pogrešnu stranu? Da još jednom ispadne iz istorije? Napiše još koju stranicu koje će se neko možda u budućnosti stideti? Dobija još jednu priliku da demonstrira nezrelost i nesposbnost da uhvati korak sa vremenom, prepozna tokove? Ili da konačno obrati pažnju na suštinski važna pitanja? Pitanja koja se tiču života njenih građana? Pitanja koja se odnose na prava njenih građana? Gubi mogućnost da konačno izađe iz začaranog kruga u kome je zemlja sve a čovek ništa? Država iznad građanina? Tradicionalna vrednost iznad ljudskih prava?

Fantom porodičnog morala iznad slobode? Gde mi zapravo želimo da živimo? U okoštaloj, neprilagođenoj, besciljnoj budućnosti? Gde i dalje postoje građani prvog i drugo reda? Pri čemu smo svi mi za njih građani drugog reda, samo ne smeju da nam kažu. Smeju samo onim prokaženim, za koje nema ko da se bori. Tako je to u životu, nekom pendrek, nekom mikrofon. Pa ko prihvati. Ali drago mi je što vidim da ima sve više onih koji neće prihvatiti i koji će se boriti. Za društvo jednakosti i pravde. Pa ma koliko to nekome otrcano zvučalo. Samo tako ova država može imati budućnost.

Peščanik.net, 26.09.2012.

LGBTQIA+