Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

U tekstu, šarmantno napisanom, o seriji svetskih prvenstava, gospodin Branko Milanović dao je, u delu posvećenom Svetskom prvenstvu na kome je poslednji put igrala reprezentacija SFRJ, nekoliko loših podataka:

„Mislim da je najgore svetsko prvenstvo održano 1990. Sećam se slabo posećenih utakmica i italijanskih stadiona koji su za razliku od stadiona na kojima se danas igra bili prilično zapušteni. Jugoslavija, koja je imala odličan tim, upravo se raspadala. Fudbalski savez Slovenije je povukao svoje igrače pre početka prvenstva. Posle turnira punog utakmica bez golova, dva tima su se nekako doteturala do jadnog finala, uz mnogo tuča, sumnjivih penala i još sumnjivijih izbacivanja iz igre.“

Na turniru je odigrano 52 utakmice od kojih je samo pet bilo bez golova, od kojih su tri bile u grupnoj fazi takmičenja, a dve u eliminacionoj.

Podatak da je Fudbalaski savez Slovenije povukao svoje igrače je pogrešan. Slovenija je u sastavu, koji je selektirao Ivica Osim, imala jednog predstavnika – Srećko Katanec je odigrao turnir. Ekonomski stručnjak Milanović je verovatno imao podatak da je 1991. godine, na Evropskom košarkaškom prvenstvu, takođe igranom u Italiji, Slovenija kao država zabranila nastup Juriju Zdovcu, pa ga je prebacio na fudbal. Inače, članovi fudbalske reprezentacije SFRJ iz 1990. bili su i fudbaleri koji će 1998. na Svetskom prvenstvu u Francuskoj osvojiti treće mesto u dresu reprezentacije Hrvatske – Alen Bokšić, Robert Prosinečki, Robert Jarni i Davor Šuker.

Ovo pišem jer će neko od mlađih koji se toga ne sećaju uzeti podatke zdravo za gotovo, a tako u našem društvu nastaju mitovi koji nam se kasnije na svakojake načine obijaju o glavu.

Peščanik.net, 03.07.2018.

Srodni link: Branko Milanović – Sva moja svetska prvenstva

NOGOMET / FUDBAL