Kako se bliži beogradska parada ponosa u glavi nam odzvanjaju reči jednog od jahača apokalipse: „Drvo koje ploda ne rađa siječe se i u oganj baca“.

Glasnogovornik kleropolitičke organizacije Risto Radović je upotrebio ovu, navodno Isusovu izreku, protiv homoseksualaca, praveći opasnu analogiju da su oni jalovi, te ih treba seći i u oganj baciti.

Zanimljivo da su naši prosvetitelji upravo ovom izrekom kritikovali njemu slične crkvene neženje. Dositej Obradović u svom Životu i priključeniju koristi Isusovu parabolu o „neplodnom drvetu“ protiv neženjenih kaluđera, koje treba ukinuti, a manastire “u škole, u bolnice i u vaspitališta sirote narodne dece preobratiti.”

Homoseksualce i crkvene neženje (monahe i episkope) povezuje to što su jedine dve društvene grupe koje ne ispunjavaju svoju reproduktivnu funkciju. U smislu seksualne produktivnosti, oni su „jalovo drvo“. Koristeći ovu izreku protiv homoseksualaca, Risto je osudio samog sebe. Drvo je koje ploda ne rađa.

Međutim, Isus ovom izrekom uošte nije mislio na biološku plodnost. On pričom o drvetu i plodovima daje uputstvo za otkrivanje „lažnih proroka“, koji dolaze u smernoj odeći, a iznutra su zveri. Poznaju se po plodovima, kao što se svako drvo poznaje po svom plodu. Dobro drvo daje dobar plod, a rđavo rđav. S trnja se ne bere grožđe. Dobar čovek iz svoga srca iznosi dobro, a zao čovek iz obilja svoga srca iznosi zlo. Isus zaključuje:

„Svako drvo, koje ne rađa dobra ploda, seče se i u vatru baca.“

Sada vidimo da Risto uopšte nije citirao Isusovu izreku. On ju je suštinski izmenio. Isus ne govori protiv ljudi koji nemaju dece, već protiv onih koji ne čine dobra dela. Isus kao da govori o Ristu Radoviću. On nosi smernu odeću ali iznutra nije nimalo krotak. Govor mržnje odaje ga. On hvali najveće zločince iz prošlog i pretprošlog rata, on likuje na grobu ubijenog premijera Đinđića. On prezire “truli mir”, on priželjkuje novi rat na Balkanu. Pokušao je da zloupotrebi Isusove reči protivu drugih ali one se vratiše protivu njega.

On osudi samog sebe. Drvo je koje ne rađa dobra ploda.

Prema merilu koje je sam izabrao, Risto bi završio u vatri. Ja mu ne želim ništa slično. Želim mu da živi i pusti druge da žive.

Peščanik.net, 28.09.2012.

LGBTQIA+