Zanimljivo kako toponimi čuvaju našu prošlost. Poznato izletište pored Sokobanje zove se Lepterija, a obližnja plaža Župan. Ime Lepterija potiče od grčke reči elefterija (ελευθερία), što znači sloboda, a naziv Župan od vladarske titule u srednjevekovnoj Raškoj.

Narodno predanje vezu župana i slobode opisuje kao ljubavni odnos. Prema legendi, Lepterija beše lepa kći gospodara Sokograda, koju je oteo sin susednog gospodara, Župan. Navodno, ludo su se voleli, ali im ljubav beše zabranjena. Tako, jednoga dana Župan sa družinom dođe pod zidine Sokograda i uze Lepteriju sa sobom. Predanje kaže da su oboje tragično završili – bacili su se sa obližnje stene Vidikovac u klisuru Moravice, ili ih je ubila potera.

Istorija koja leži iza predanja je sledeća: Stefan Nemanja, sin župana koji je svrgnućem brata postao župan, uzeo je slobodu (elefteriju) ljudima koji su živeli u Sokogradu.

Župan Nemanja je 1172. godine od Vizantije osvojio pograničnu utvrdu Sokograd. Postoji i verzija da je Sokograd teško stradao prilikom Nemanjinih progona hrišćana u Raškoj početkom 1170-ih, ali je moguće da se radi o istom događaju. Navodno su Soko Grad držali nepokorni raški hrišćani, bogumili, a i gospodar grada je bio uz njih, pa je župan sa svojom družinom opsedao grad, zauzevši ga uz velika razaranja. Možemo samo pretpostaviti da su mnogi tragično završili – bacali su se sa obližnje stene Vidikovac u klisuru Moravice, ili ih je ubila potera.

Ova pripovest nam već više od osam vekova prenosi da su župan i sloboda bili na različitim stranama tokom opsade grada.

 
Peščanik.net, 05.06.2012.