Foto: Slavica Miletić
Foto: Slavica Miletić

Iako je od uručenja prvostepenih presuda vodećim akterima afere Indeks na kragujevačkom Pravnom fakultetu – najvećem korupcionaškom skandalu u domaćem visokom školstvu od formiranja Liceja u Kragujevcu 1838 – prošlo tek mesec i po dana, te nije izvesno ni da li su ih svi osuđeni indeksovci primili, Odbor Skupštine za ustavna pitanja i zakonodavstvo požurio je da u radnu grupu za izradu akta o promeni ustava izabere indeksovca dr Srđana Đorđevića, koji je nepravosnažnom presudom Višeg suda u Smederevu iz decembra 2019. fasovao tri godine robije. Skupštinskom odboru u žurbi je promaklo i to da Srđan Đorđević nije ekspert za ustavna pitanja, već da na kragujevačkom Pravnom fakultetu čiji je prodekan za nastavu, godinama unazad predaje Uvod u pravo.

Nakon što je ova odluka skupštinskog odbora procurila u javnost, dr Đorđević je, posredstvom lista Danas, obavestio javnost da se samoinicijativno povukao, odnosno da se iz ličnih razloga zahvalio na imenovanju, te da ne učestvuje u radu radne grupe u koju je bio imenovan. Malo je pritom kleo sve koji su pisali da je njegov izbor u radnu grupu za pripremu promene ustava skandalozan, poželevši im da „onoliko para koliko je on uzeo u aferi Indeks, oni potroše na veselje“. Đorđevićeve kolege sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu tvrde da se on ni mrtav ne bi povukao iz radne grupe za promenu ustava, već da mu je, nakon što je pukla bruka, sa nadležnog mesta poručeno da pokupi prnje i promenu ustava prepusti drugima.

U šumadijskoj i široj akademskoj zajednici ne znaju kome je uopšte palo na pamet da relativno taze osuđenog indeksovca izabere za člana tima koji treba da pripremi izmene najvišeg pravnog akta u zemlji, ali nimalo ne sumnjaju da bi to imenovanje prošlo da javnost za njega nije blagovremeno saznala. Kako god, osuđeni indeksovac Srđan Đorđević definitivno više nije član tog tima, čime ne gube ni struka ni ustav. Naprotiv, gubitnik je samo (pre)ambiciozni Srđan Đorđević kojeg pojedine kolege sa Pravnog fakulteta u Kragujevca optužuju i za plagijat. Autor ovog teksta je u listu Danas svojevremeno pisao da je Etičkoj komisiji Pravnog fakulteta u Kragujevcu, 28. decembra 2018. dostavljen zvaničan zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja nastavnika i oduzimanje nastavničkog zvanja Milanu Paleviću i Srđanu Đorđeviću, zbog plagiranja.

Rad Milana Palevića i Srđana Đorđevića „Sloboda informisanja i zloupotreba medija u procesu globalizacije“, objavljen u zborniku „Usklađivanje pravnog sistema Srbije sa standardima EU“ – knjiga 6, plagijat je, smatraju potpisnici zahteva za utvrđivanje neakademskog ponašanja Palevića i Đorđevića. Oni konstatuju da je za trećinu tog rada utvrđeno da je plagijat tekstova novinarki AFP-a, Katarine Subašić i Nevene Ružić. Uprkos priloženim dokazima, neakademsko ponašanje Palevića i Đorđevića nikada nije utvrđivano, niti je pokretana inicijativa da im se oduzmu nastavnička zvanja. Bez ikakve reakcije ostale su i sumnje u verodostojnost Đorđevićeve doktorske disertacije „Teorija i praksa suverenosti južnoslovenskih naroda“, koju je 2000. odbranio u Banja Luci.

Srđan Đorđević je, podsetimo, jedan od 16 aktera afere Indeks, vezane za prodaju ispita i diploma na kragujevačkom Pravnom fakultetu, koji su nepravosnažnom presudom Višeg suda u Smederevu od 5. decembra 2019, posle suđenja koje je trajalo celih 11 godina, osuđeni na ukupno 61 godinu zatvora. Od 16 osuđenih, njih 12 su profesori i saradnici kragujevačkog Pravnog fakulteta. Najveće kazne dobili su dr Sveto Purić, koji je u vreme hapšenja indeksovaca bio dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu, i profesorka dr Dragana Petrović, koja je u javnosti slovila za vođu korupcionaške ekipe na tom fakultetu, i koji su osuđeni na 8, odnosno 7 godina zatvora. Profesorka i nekadašnja pomoćnica ministra prosvete Emilija Stanković dobila je 5 godina zatvora, profesor Dragan Bataveljić takođe 5, Srđan Đorđević 3…

Gotovo svim osuđenim profesorima izrečena je i zabrana obavljanja nastavničkog poziva u trajanju od 3 do 5 godina, nakon što im presude postanu pravosnažne. Srđan Đorđević, ukoliko bude pravosnažno osuđen, nastavničkim pozivom neće moći da se bavi 3 godine. Nevolja sa ovom kaznenom merom je u tome što su pojedini profesori kojima je izrečena – Sveto Purić i Emilija Stanković na primer – već u penziji, dok će većina ostalih, ukoliko ikada budu pravosnažno osuđeni, u to vreme takođe biti penzioneri.

Izrada presuda indeksovcima trajala je čak 17 meseci, te je zakonski rok za njihovu izradu i uručenje prekoračen za 500 dana. Predsednica Višeg suda u Smederevu i sutkinja u konkretnom slučaju Slađana Bojković tvrdi da je to prekoračenje u skladu sa zakonskim ovlašćenjima. Tim pre što presuda ima 548 strana, pri čemu je samo njeno štampanje i koričenje, pojašnjava, trajalo oko 20 dana. Uručenje presuda akterima afere Indeks konačno je počelo 17. maja ove godine i još se ne zna da li su je svi osuđeni indeksovci dobili. Sutkinja Bojković tvrdi i da ne postoji mogućnost zastarevanja predmeta u slučaju Indeks, „pošto za krivično delo primanja mita, za koje je zaprećena kazna od 2 do 12 godina zatvora, apsolutna zastarelost nastupa tek za 30 godina“.

Činjenica je, ipak, da su pojedini postupci u aferi Indeks, na primer oni vođeni protiv profesorki Nade Todorović i Nevenke Bačanin (u međuvremenu preminula) – ipak zastareli. Zastareli su i postupci protiv većine studenata koju su kupovali ispite i diplome i koji su, nakon zastarelosti postupaka protiv njih, prevedeni u svedoke saradnike. Neizvesno je i da li će i kada biti izrečene presude nekadašnjem dugogodišnjem dekanu Pravnog fakulteta u Kragujevcu dr Bori Čejoviću i profesoru Branislavu Markoviću (ocu bivše funkcionerke DS-a, a sada SNS-a Jelene Trivan), protiv kojih su postupci izdvojeni zbog bolesti. Ispod radara je ostao i slučaj dr Predraga Stojanovića koji je nedugo po izlasku iz istražnog zatvora gde je bio 7 meseci, zajedno sa ostalima iz zatvorskog bratstva indeksovaca preuzeo apsolutnu vlast na kragujevačkom Pravnom fakultetu. Na vlasti su i danas, dok prodekan Srđan Đorđević slovi za sivu eminenciju Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

U šumadijskoj akademskoj, ali i široj javnosti malo ko veruje da će neko od indeksovaca na kraju biti i pravosnažno osuđen. Očekuju dalja odugovlačenja, najpre na apelaciji, zatim na ponovljenim postupcima pred Višim sudom u Smederevu. U državi Srbiji čije su institucije urušene do nepostojanja, od februara 2007. nema ni političke volje da se afera Indeks okonča na način na koji je istoimena afera u Hrvatskoj završena za nepunih godinu dana – pravosnažnim presudama nastavnicima uključenim u sličan korupcionaški slučaj na Sveučilištu u Zagrebu.

Predsednica Višeg suda u Smederevu i sutkinja Slađana Bojković je rok za izradu presude od 15 dana sama sebi produžila na rok koji joj je bio potreban da napiše i odštampa 548 stranica. Taj broj stranica, tvrde u stručnoj javnosti, predstavlja osnov za novo odugovlačenje postupka u apelaciji, ali će poslužiti i zasenjivanju prostote. Oni ističu da je, poređenja radi, američki sudija Frank Labud u svom najobimnijem procesu sa 35 optuženih presudu doneo za 8 nedelja. Slađana Bojković je u postupku protiv 27 optuženih samo za izradu presude potrošila 75 nedelja.

Srđan Đorđević, dakle, sigurno nije srećan zbog toga što je, kako se osnovano pretpostavlja, najuren iz radne grupe za pripremu promena ustava, ali kad je ishod suđenja u aferi Indeks u pitanju – gotovo izvesno (kao i ostali iz zatvorskog bratstva indeksovaca) može da nakrivi šajkaču ili šubaru.

O razmerama afere Indeks na Pravnom fakultetu u Kragujevcu svedoči i činjenica da je na 3 godine robije, zbog prodaje ispita i diploma na tom fakultetu, osuđen i domar te visokoškolske ustanove.

Autor je novinar iz Kragujevca.

Peščanik.net, 03.07.2021.