U turistički obilazak Srbije i svesrpskih zemalja ove izborne sezone je uključeno sve osim manastira i Kosova. U prvima nema mnogo birača a ono drugo je tamo daleko. Obilazile se u strahu od apstinencijalne krize posle 6. maja bebe iz epruvete, podrumi, jaganjčići, plastenici, tezge, kokošinjci, debla, groblja, trkačke staze, sale, hale. U Srbiji je najrodnija izborna godina. Nagon za političkim produženjem vrste vodio je preko septičkih jama.

Titovi pioniri sa geslom „Upoznaj domovinu da bi je više voleo“ su, videvši to, pokupovali sve bele listiće, a 1.403 državljana Srbije je, ne čekajući da se ostvare predizborna obećanja, od Nemačke tražilo politički azil. U prva tri meseca ove godine azilanti iz zemlje koja „nije bila u ratu“ najbrojniji su azilanti posle Avganistanaca, iz zemlje koja je u ratu od 1978.

Đurđevdan je izabran za izborni dan, jer po narodnom verovanju tog dana ne valja spavati „da ne bi bolela glava“. Glava će zaboleti one koji se nadaju gromoglasnom izlasku birača, jer je Đerđ sveopšti hrišćanski praznik koji proslavljaju još Goranci, Albanci, Romi. To je i Međunarodni dan bez dijete. Samo je u Srba uzdignut do kulta. Turci su odredili da im srpska raja porez plaća na Đurđevdan i na Mitrovdan, ali su u šume pobegavši utajivači poreza ova dva datuma beatizirali u „hajdučki sastanak“ i „hajdučki rastanak“.

Đurđevdanske noći neke žene po Srbiji vračaju i gole obilaze tuđe torove da bi oplodile svoju, a oduzele mleko tuđoj stoci. Da bi odagnali ove ženske zle duhove, brojni kandidati su navlačili ozbiljno-zabrinuta lica, odela i kravate pred ulazak u štale. Krave koje su ih dočekale su bile obučene casual – najčešće crno bela ili bež-smeđa kombinacija, sa izrazom lica trouglastim kao čvor na kravati.

Na Đurđevdan oko Timoka svaki domaćin dotera svešteniku muško jagnje. Sveštenik jagnjetu pred crkvom očita molitvu i blagoslovi ga za klanje. Svetovni gradonačelnik Jagodine Dragan Marković-Palma iz budžeta isporučuje po jagnje za klanje romskim domaćinstvima. Romi su najtraženija roba ovih izbora. Posećuju ih i oni koji se uče političkoj pismenosti ispisujući „Smrt Ciganima“. Uzalud. Trećina Roma u Srbiji nema lična dokumenta, a petina nije upisana ni u matičnu knjigu rođenih, što ih čini izborno nekorisnima. Ali, to nije jedini problem zabašuren u kampanji 2012.

Nijedan kandidat za predsednika Srbije neće tražiti da se utvrdi politički smisao ubistva Zorana Đinđića, iako su četvrtina kandidata njegovi klonovi. Ni onaj kojem bi novi, kao Vladimiru Putinu bio treći predsednički mandat, ni onaj čija je stranka uzela ime po stranci Vladimira Žirinovskog. Nikoga, pa ni kandidate novinare, ne zanimaju politička ubistva novinara, nasilje u sportu, rehabilitacija četništva, vaskrs fašizma, uloga Srbije u ratovima od 1991. do 1999. pa ni mrtvi koji su „pali za Srbiju“, zločini, monetarni poraz jer je dinar na godišnjem nivou za 9,5 odsto slabiji prema evru.

Predsednik u ostavci, pod rednim brojem 3. na kandidatskoj listi za opet predsednika, smirivši dilemu da li se ponovo kandidovati sa „treća je sreća“ nije proglasio dan žalosti kad se ugušilo šest mladih u novosadskoj diskoteci. Bili su iz svih krajeva Srbije, čiji bi on da bude predsednik. Zato se pažljivo izjašnjava – „posebno posvetivši pažnju jednom jajetu“ kao da je iz socijalističke Agrokoke: „Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje“.

SNS obećava 100 milijardi evra investicija. Prošlogodišnja zarada 30 najvećih nemačkih kompanija bila je 104,3 milijardi evra. DSS najavljuje deset milijardi ruskih investicija. Toliko zajedno vrede italijanski Gucci i francuski Chanel, jedan osnovan 1921, drugi 1913. Obećava se srpsko-ukrajinski helikopter i hvali prva srpska bespilotna letelica koja „registruje svaki pokret, najmanje temperaturne promene, prepoznaje objekte, tela čoveka ili sitne životinje, a pakuje se u vojnički ranac“.

Da nije bilo saopštenja njegovog ministarstva, ne bi se saznalo da je popečitelj vnutrenih dela Ivica Dačić razgovarao s „nekadašnjim predsednikom SR Jugoslavije i piscem Dobricom Ćosićem o najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima Srbije i srpskog naroda u celini“. Ćosić je prestao biti predsednik SR Jugoslavije juna 1993. voljom poslanika među kojima je bio i Dačić. Ćosiću je optužnicu očitao „dаleko je sunce“ Vojislav Šešelj zaključivši da je „naneo ogromnu štetu zemlji“ i da „preti opasnost od Ćosićevog bonapartizma“. Kandidat za predsednika Srbije 2012. je hteo da iz prve ruke sazna kako svaki mali čovek može da postane Bonaparta od 1,68 metara. Ćosić je u dva toma spakovao „Vreme vlаsti“ – prvi tom opisuje kako su vladali kao komunisti, jedan na fakultetu, a akademik bez fakulteta u komitetu i drugi kada su obojica shvatila koliko dobro može da se zaradi na nacionalizmu.

Dačić je tražio izborni blagoslov od patrijarha moskovskog Kirila i ministra za vanredne situacije Sergeja Šojgua, a u Beogradu se zbog toga uortačio sa organizacijom invalida. Brojio je pred biračima čaure iz „sačekuše“ u kojoj je na Novom Beogradu pred kafićem ubijen V. P. visoki funkcioner „Kekine grupe“. Uslov za učlanjenje u grupu „odranije poznatu policiji“ bio je da je kandidat ubio ili pokušao da ubije. Dok je tužilac u Ustavnom sudu Srbije tražio zabranu SNP 1389 zbog „rušenja ustavnog poretka“, aktivisti SNP 1389 su u istim prostorijama nesmetano delili propagandni i materijal za svoju izbornu listu.

Izjavio je Dačić da će kao predsednik Srbije nastojati da što pre otera Međunarodni monetarni fond (MMF) iz zemlje. MMF je dva puta naljutio Dačića. Prvi put kada je objavio da će privredni rast evropskih zemalja u tranziciji ove godine biti 1,9, a u Srbiji 0,5 odsto, a drugi put kada je primio Kosovo za člana. Dačić je bio poslanik kada je godine 1993. u novembru 1 DM vredela milion, a u decembru 800 miliona dinara. Dnevna stopa inflacije je bila gotovo 100 odsto. To je uspela jer je suspendovana iz MMF-a. Dušan Bajatović, potpredsednik Dačićeve stranke je kandidovan za premijera Vojvodine. Prema saznanju Agencije za borbu protiv korupcije, on po tri osnova sada mesečno uzima 1.345.000 dinara. Poslanik, direktor i član upravnog odbora bi „naterao banke da privredu kreditiraju po povoljnim kamatama i štampao novac“.

Milan Krkobabić, Dačićev koalicioni partner obećava da će penzije pratiti plate. U Srbiji jedan zaposleni radi za jednog penzionera. Samo u Beogradu svakog dana bez posla ostaje 200 ljudi, pa sledstveno 200 penzionera bez penzija. Zato je penzioner, Požarevljanin M. S. sa falsifikovanim dokumentima otišao u zatvor da umesto Z. S. odsluži šest meseci. Za to će od Z. S. dobiti 2.000 evra. Osim besplatnog stana, hrane, grejanja, harača Aleksandru Tijaniću i pranja posteljine M. S. će zarađivati i 11,11 evra dnevno. U Srbiji na penzije iz budžeta odlazi 13, a u evropskim zemljama 5,9 odsto bruto društvenog proizvoda.

Dok je u Kragujevcu 16. aprila državni vrh otvarao fabriku automobila, četrdesetak radnika kragujevačkog građevinskog preduzeća „Ratko Mitrović“ je štrajkovalo glađu, tražeći zarađeno. Niko nije trknuo do njih. Šta je za kandidate 40-ak birača, od kojih možda neki neće ni preživeti štrajk glađu do dana kad se otvaraju birališta. Za njih se zabrinuo samo šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer, iako su izbori za Evropski parlament tek 2014. Kad se slavljenički otpad iz Kragujevca otpremio, pompezno otvorena kompanija „Fijat automobili Srbija“ saopštila je da je od 2.400 koliko je planirano da se uposli za 365 dana, za 110 dana zaposleno svega 256 radnika.

Posle tri dana je kandidat za predsednika Srbije pod brojem 1. ministar zdravlja Zoran Stanković našao vremena da istrči iz izborne kampanje i dotrči do 1.000 zaposlenih u zdravstvu koji su štrajkovali zbog smanjenja plata za deset odsto. Štrajkačima koji su uzvikivali “Bando lopovska” ministar je poručio: “Ako dokažete da sam lopov streljajte me ovde, ili ću sam da se streljam”. Patološke sklonosti je ministar iskazao i kada je specijalizirao patologiju. Kandidat za streljački vod branio se na beogradskom Trgu Nikole Pašića. Na pariskom Trgu De Grev drumski razbojnik Ž. P. je 1792. giljotiniran, a naziv trga je ušao u francuski jezik kao grève (štrajk). Ministar, koji bi da bude i predsednik svih medicinara je svojim iskazom ubedio još 99.000 medicinara da štrajkuju, a lekare da leče samo hitne slučajeve. Stanković, kome ministarski mandat ionako ističe za dvadesetak dana, je rekao štrajkačima da će podneti ministarsku ostavku ako ga nadjačaju argumentima. Posle toga je otrčao da u ime Ujedinjenih regiona Srbije (URS) na pijaci objašnjava prošlogodišnji Nacrt platforme za regionalizaciju i decentralizaciju nebeske Srbije, prema kojoj su „Kosovo i Metohija jedan od sedam regiona Srbije“. URS toliko umnožava broj opština, da će u Beogradu mesne zajednice i komšiluk postati opštine. A ukupna Vojvodina svedena je na jedan region.

U predizborne poene Stanković beleži da su Kubanci ponudili Institutu Torlak da puni i deli njihovu vakcinu protiv raka pluća koju Svetska zdravstvena organizacija nije ni ispitala ni odobrila. Izborna naredba Vlade da proizvođači lekova i veledrogerije otpišu 40 odsto duga zdravstvenim ustanovama dovodi u bankrot farmaceutske kuće. Od 200 veledrogerija samo četiri normalno posluju. Istim udarcem se dovodi u pitanje snabdevanje lekovima, jer niko neće prodavati lekove za džabe. Republički fond za zdravstveno osiguranje plaća apotekama nakon 250, a bolnice veledrogerijama sa zakašnjenjem od 400 dana.

Stvarnost ide drumom, a obećanja šumom, kao što se razlikuju drumski i šumski razbojnici.

U ogoljenoj biopolitici nema podele na muške i ženske poslove. Gradonačelnik Novog Sada advokat Igor Pavličić posetio je bez maske na licu bebu Jelenu G. začetu vantelesnom oplodnjom, pohvalivši se da je vantelesna oplodnja u Novom Sadu bolja od republičkog proseka.

Predsednička kandidatkinja Socijaldemokratskog saveza (SDS) sa brojem 8. Danica Grujičić „neće da bude Evropejac, jer Srbija je u Evropi od kako je osnovana“. Deliće „materinske penzije“. Kandidatkinja je neurohirurg, čija su specijalnost povrede mozga i anomalije nervnog sistema. Na opštesrpsku sreću izgubiće, jer je njen stranački kolega poslednji predsednik SFRJ Borisav Jović. Analogijom, ako ona bude predsednica, Srbije neće biti. Ili će njom vladati Nemci kao Verner Čedernig (68) kandidat SDS za poslanika, tehničar zaštite životne sredine, nosilac priznanja „najbolji prijepoljski zet“ čiji je zakonodavni domet „ukidanje članarine u sportskim klubovima“.

Incestuozni odnos htenja birača i kandidata pokazuju i želje anketiranih na ulicama koji od kandidata traže bazene, pozorišta, golf terene, sreću i bolji život, duži godišnji odmor…

Autonomija.info, 24.04.2012.

Peščanik.net, 24.04.2012.