Foto: Neda Radulović-Viswanatha
Foto: Neda Radulović-Viswanatha

Izraelska podrška Trumpu jedna je od najvećih istorijskih ironija. U novoj knjizi Johna Kellyja, čoveka koji je bio Trumpov šef osoblja u Beloj kući, piše da je „bivši predsednik iskazivao divljenje prema Hitleru“. Novinarka Jonit Levi je izvestila da je čak izjavio „da je [Hitler] obavio dobar posao“. Hitler je uništio šest miliona Jevreja. Bio je monstruozni fašista i sadista. Masovni ubica, jedan od najvećih u istoriji ljudskog roda. Jedan od najopasnijih ljudi koji su hodali zemljom. A Trump je njegov obožavalac. I smatra da je „obavio dobar posao“.

Levi je ovu anegdotu ispričala kao dodatak prezentovanim rezultatima istraživanja javnog mnjenja. Jedno od pitanja je bilo koga bi Izraelci voleli da vide na mestu predsednika Sjedinjenih Država: 44 posto je izabralo Trumpa, Hitlerovog obožavaoca, koji je i sam po sebi odvratan i zao čovek. Bolesni narcis, patološki lažov, seksualni napasnik i šovinista, čovek o kom je preminuli (i veliki) jevrejski pisac Philip Roth napisao da „ne zna ništa o upravljanju državom, istoriji, nauci, filozofiji, umetnosti. To je čovek kome nedostaje sposobnost da se izrazi i uoči finese i nijanse, pritom lišen svake pristojnosti i koji poseduje rečnik od 77 reči koji se tačnije može opisati kao tupav, a ne kao engleski.“

Sjedinjene Države su, kaže Roth, u 21. veku upale pravo u katastrofu goru od svih drugih mogućih nesreća. Ona se iskazuje ne kroz užasan prizor orvelijanskog velikog brata, već kroz groteskni i zlokobni lik koji donosi loše vesti iz komedije del arte. Jedina njegova ideologija, tvrdi Roth, je isprazna ideologija jednog megalomana. Ali otkriće Kellyja, koji je pouzdan izvor u vezi sa dešavanjima u Beloj kući tokom Trumpovih dana, pokazuje da ovaj užasni čovek jeste klovn, ali klovn koji obožava Hitlera. Reč je o sindromu divljenja Hitleru od strane njegovog poslanika.

Bolno je i ironično kazati, ali čak se i deo izraelske desnice divi Hitlerovom tipu fašizma. Osim činjenice da je pokušao da uništi jevrejski narod, duh njegovog fašizma je blizak izraelskom fašizmu nasuprot liberalnoj viziji koju Biden predstavlja za Bliski istok i inače. Na centru i levici Biden ima većinu. Odavde je moguće zaključiti isto što je pretpostavio i novinar Amit Segel: javnost je, jedan za drugim, usvojila sve Netanjahuove stavove, osim onog o njegovoj podobnosti da bude premijer. Javnost se protivi Bidenu i njegovoj politici i želi „apsolutnu pobedu“ iznad svega. Milion glasača se pomerilo udesno (prema istraživanju, Liberman ima 10 mandata).

Lice Izraela je Trumpovo lice. Čak je i Ben Gvir uobraženi klovn. I njegova ideologija je megalomanska i šuplja. Kada se Trump u novembru vrati na vlast, Izrael, koji je postao fašistički više nego ikad zbog oktobarskog pokolja će činiti deo njegovog globalnog bloka. Ben Gvir i Trump, biće to sjajna ljubavna priča.

Haaretz, 14.03.2024.

Prevela sa hebrejskog Alma Ferhat

Peščanik.net, 18.03.2024.

IZRAEL
TRAMPOZOIK