Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Dobro, gledali smo kako političari govore o sebi – i to o sebi imenom i prezimenom i o sebi kao da uopšte nisu prisutni – u trećem licu jednine. Gledali smo ih i kako, umesto u prvom licu množine, o postignućima države govore u prvom licu jednine. Gledali smo ih takođe i kako, poistovećujući sebe sa čitavom nacijom, govore o sebi u prvom licu množine. Ali izgleda da još ni približno nismo sve videli.

Nismo na primer gledali da političari sebe poistovete sa ovcama. Fotografija nedužnog stada pored natpisa Skupština opštine Mladenovac, koja je nekada stajala na zvaničnoj internet stranici, sada je na fejsbuku uvredila opštinske funkcionere čak toliko da su se obratili sudu. Na njihovu sreću izgleda da je i potupajući sudija takođe uvideo određenu sličnost, pa je odmah odvagao i kaznu onima koji su fotografiju postavili.

Kaznu, ali za istraživače javnog mnjenja, zatražio je i šef poslaničke grupe vlasti. On se nije poistovetio sa ovcama već sa glasačima pa je u republičkom parlamentu rekao da tužilaštvo i sud treba da se pozabave (ne u smislu zabave, naravno) rezultatima istraživanja koji kažu da su glasači vladajuće stranke većinski nižeg obrazovnog nivoa a više starosne dobi. Jer, kako se zapitao ovaj doktor pravnih nauka, nije jasno kako su istraživači saznali za koga anketirani glasaju kad je pravo glasa tajna. No, još je manje jasno kako onda glasači ostvaruju svoje pravo glasa ako je ono – tajna. (Koja valjda sme da se ispovedi samo bogu, popu i anketarima vlasti.)

Predsednica parlamenta nije imala kapacitet da se poistoveti baš sa svim glasačima nego je odabrala dvojicu – jednog, kojeg su zbog proganjanja žena iz javnog života (u virtuelnom i fizičkom svetu) prozvali Cyber Jutka i drugog, koji sam sebe zove raznim imenima ali mu pod svakim od tih imena suspenduju nalog na tviteru – i hrabro stala u njihovu odbranu zaključivši da oni koji se žale na ovu dvojicu „očito imaju problem sa iznošenjem različitog mišljenja”. Jer je opštepoznato da se žene plaše da će ih u mračnim haustorima napasti – različito mišljenje.

A onda se oglasio i predsednik vlasti i – pobrkao lončiće. Prvo je sve zamerke oponenata da je ova vlast bahata, lažljiva, neobrazovana, nekultivisana i lepljivih prstiju neosnovano preveo u: opozicija kaže da ste vi – glasači – glupi, nepismeni i krezavi, da bi zatim sebe, još neosnovanije, poistovetio sa tim „plebsom” i obećao da će sebe njih braniti od napada onih drugih njih. Jeste malo zvučao kao Cezar u Asterixu (Ko oni? – Pa, Vi. – Aha, Oni) ali možda je i došlo zadnje vreme da gledamo kako političari govore o sebi u trećem licu množine.

Peščanik.net, 15.07.2019.

Srodni linkovi:

Vladimir Gligorov – Moralno pitanje

Srđan Milošević – Logoreični davež

Ljubodrag Stojadinović – Mrzilačka ekstaza nepismenog predsednika

Mijat Lakićević – Aleksandar Vučić, lažni zaštitnik „krezubih“


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)