Uzbudljivo je pratiti kako Ivo Josipović drugima zamjera da su učinili puno za sebe. Jer on najbolje zna kako se to radi.

On je kumovao zakonu koji mu donosi tantijeme od autorskih prava, svoju udrugu učinio je monopolistom u utjerivanju tog harača, a kućnom prijatelju sredio da ga se bez natječaja izabere za administratora kroz čije ruke prolaze deseci milijuna kuna.

 
Njegovi prijatelji

Kad je postao predsjednik, nakrcao je ured svojim i tuđim prijateljima, kumovima, rodbinom i bračnim drugovima, s HDZ-ovom vladom brzo sklopio pakt prema kojem je svoju šutnju trampio za povećani iznos iz Državnog proračuna, a prijatelje u medijima i državnim institucijama koristio za očuvanje statusa popularnog i nedodirljivog šefa države.

Uglavnom, sve što je radio otkako je stupio na Pantovčak radio je u prvom redu radi sebe.

 
Zašto zamjera Pupovcu

Zato je čudno kad upravo Josipović zamjera Miloradu Pupovcu da je “za Srbe učinio vrlo malo, za sebe iznimno puno”. Kad mu zamjera da zlorabi medije kako bi se osvećivao svojim političkim protivnicima. Kad mu predbacuje da je “ostvarivao velike financijske prihode iz proračuna”.

Kad je on ustvari radio to isto. Ili vrlo slično.

Upravo zato i njihova svađa praktički se vrti oko iste stvari – novca.

 
Oba su pala

Tjednik Novosti, čijeg je prethodnog glavnog urednika šef države javno smijenio nakon naslovnice “Oba su pala”, tjednima napada Ivu Josipovića zbog afere ZAMP. Sada Ivo Josipović napada izdavača tog tjednika Milorada Pupovca zbog “etnobiznisa”, zbog reketarenja bivših vlada radi ostvarivanja velikih financijskih prihoda iz proračuna, kao i zbog netransparentnog trošenja novca namijenjenog manjinama.

Pritom otkriva i razlog zbog kojih ga Novosti tako žestoko napadaju: “Pupovac mi je zamjerio moje negativno stanovište o izbornom zakonodavstvu koje je izrazito preferiralo njega i njegovu stranku na parlamentarnim izborima”, napisao je Josipović u svom pismu medijima, netipično direktnom i retorički žestokom.

 
Monopol na srpstvo, monopol na autorska prava

I eto, sve se lijepo složilo: Pupovac se navodno osvećuje Josipoviću zbog toga što mu ruši monopol na srpstvo, a Josipović mu uzvraća zato što se usudio kopati po njegovim poslovnim dealovima.

Pritom valja priznati da Josipović nije daleko od istine.

Pupovac je proteklih godina doista ratovao sa svim onim politikama koje mu nisu izlazile u susret (prvo s Račanom, a zatim s Milanovićem), surađivao s onima koji su ga financirali (Ivo Sanader), svojim saborskim mandatima ucjenjivao je HDZ da ga izbornim zakonom promovira u najjačeg srpskog kandidata, te godinama ratovao sa svim srpskim udrugama koje su se htjele ogrebati za svoj komadić proračunskog kolača.

 
U čemu Josipović griješi

Ali u ostalim stvarima Josipović griješi. Griješi kad se miješa u manjinsku politiku, kao i kad kritizira uređivačku politiku lista napadajući njegova izdavača. To je već jednom učinio, podilazeći atmosferi linča nakon objave naslovnice “Oba su pala”.

Griješi i kad udarom na manjinsku organizaciju pokušava skrenuti pažnju s dokumentiranih otkrića u vezi afere ZAMP, potvrđujući kako se iza njegove tobožnje brige za položaj srpske manjine u Hrvatskoj ne krije ništa više od brige za svoj položaj i status.

Nije Josipovića previše briga ni za Srbe ni za Hrvate, ni za novinare ni za medije, ni za Pupovca ni za Veljka Džakulu. A možda ga nije briga ni za Milorada Dodika, kojeg je posjetio u Banja Luci.

On brine samo o Ivi Josipoviću.

 
Što Josipović voli

A taj Josipović je navikao da ga mediji štite, a ne napadaju, da su mu izdavači prijatelji, a ne protivnici, da se njegove afere zataškavaju, a ne otkrivaju, te da mu je kao najpopularnijem šefu države zapadnije od Sjeverne Koreje dopušteno legalno izabrane predstavnike manjina optuživati za reketarenje i zamračivanje proračunskog novca.

Navikao je i da sve bude po njegovu.

Ovo pismo bila je još jedna Josipovićeva poruka Pupovcu da “razmisli o uređivačkoj politici” i obustavi medijske napade.

Jer, ovo je možda biznis. Ali zato je osobno.

 
Index, 17.08.2012.

Peščanik.net, 18.08.2012.