Zoran Milanović ponosno je – u unajmljenom fraku, molim lijepo – pozirao na bečkom Opernbalu.

A zašto i ne bi? Ionako kažu da ne vodi Vladu na čijem je čelu.

Jadranka Kosor kaže kako je jasno “tko zapravo vodi, odlučuje i donosi ključne odluke u Vladi, a to su gospodin Čačić i Linić”. “Oni su sigurno najmoćniji ljudi ove vlade i tu činjenicu treba uzimati u obzir”, rekla je šefica opozicije.

Isto je rekao i laburist Dragutin Lesar. “Rekao sam tri mjeseca prije izbora da će vladu voditi Čačić i Linić, a da će Milanović biti samo premijer”, kazao je u intervjuu za tjednik Forum.

 
Što radi Milanović?

I doista, nakon Milanovićeve kontroverzne izjave neposredno uoči odlaska na Opernbal kako mu nije baš jasno što zapravo stoji u odluci Vlade o imenovanjima u nadzorne odbore, otvorilo se pitanje što Milanović zapravo radi u Banskim dvorima.

Previdio je imenovanje Srećka Ferenčaka u Nadzorni odbor Janafa. Ne zna što stoji u odluci Vlade koju je sam predstavio. Čačiću je prepustio da preuzme javna poduzeća i mnoge resore, što je izazvalo svađe u kojima premijer nastupa kao medijator.

 
Ogradi se od Linića

S druge strane, Slavko Linić daje najave od kojih se Vlada panično ograđuje.

On kaže da će biti rezova u državnom sektoru, Vlada kaže da neće. Linić kaže da se gasi Vjesnik, Vlada kaže da odluka još nije donesena. Linić kaže da treba mijenjati Ugovor sa Svetom stolicom, Vlada kaže da su međunarodni ugovori svetinja. Linić kaže da će otpustiti službenike s ugovorima na određeno, Vlada kaže da će prvo mjeriti produktivnost i da neće biti fleksibilizacije rada.

Ali sve to ne kaže Zoran Milanović. To govore anonimni izvori iz Vlade, pa Vladin Twitter, pa ptičice na grani.

Premijer uglavnom šuti.

 
Sakrij se dok grmi

I time izaziva pitanja o tome tko vodi Vladu, tko donosi odluke, zna li Milanović što u tim odlukama stoji i slaže li se s njima. Kao i nagađanja kako je ovdje riječ samo o nastavku taktike iz oporbenih dana: sakrij se dok grmi, preuzmi zasluge kad prođe.

No, ako je točno ono što svi tvrde, da Čačić i Linić vode Vladu, je li to onda loša ili dobra vijest?

Bolja ili gora od tvrdnje kako Vladu vodi Zoran Milanović?

 
Svali sve na Čačića i Linića

Milanović je u nekoliko navrata prije izbora otvoreno priznao da se ne razumije u ekonomiju. Stoga je taj resor uglavnom prepustio Prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću, zaduženom za investicije, dizanje BDP-a i prihodovnu stranu proračuna.

U više od nekoliko navrata Milanović je pokazao nema hrabrosti ili jednostavno nema želje upuštati se u svađe, poduzimati drastične mjere, zamjerati se Crkvi, sindikatima, poslodavcima, oporbi, medijima, građanima…

Ne želi biti donositelj loših vijesti pa je stoga sve to svalio na leđa Slavka Linića.

 
Lesar ima razumijevanja

On je na tu ulogu već navikao. Prije deset godina već je počistio jedan nered koji je ostavio HDZ, sad mora čistiti drugi. Nije mu onda teško još jednom preuzeti na sebe gnjev javnosti.

Čak i Dragutin Lesar ima razumijevanja za Čačića i Linića: “Imaju neosporna znanja u dijelu posla kojim se bave i to im nitko normalan neće osporavati”.

Problem je, kaže on, u tome da su “arogantno bahati”. “Svoje stavove i ideje ne brane argumentima, nego bahatošću. Zapovijedaju. Ne dopuštaju nikakve rasprave”.

 
Zabuna oko toga što radi, a ne tko radi

Ali postoji u ovoj priči još jedan, možda čak i krupniji problem. Zbog Milanovićeve pasivnosti nastaje zabuna oko toga što Vlada radi. A ne oko toga tko u toj Vladi radi.

Tko može biti toliko hrabar pa pretpostaviti koji će biti idući potez Vlade? Isto tako, tko može biti toliko hrabar pa pretpostaviti da će se neki idući najavljeni potez doista i provesti?

Probajte zamisliti kako bi izgledala Vlada da u njoj ne sjede Čačić i Linić. Da glavnu riječ vode Zoran Milanović, Neven Mimica, Branko Grčić, Mirela Holy i Vesna Pusić. Ili točnije, da je vode svi navedeni, osim Milanovića.

 
Na koga se vaditi

Na koga bi se onda premijer mogao vaditi i koga bi u tom slučaju javnost mogla nesmetano mrziti? Ali isto tako, u koga bi se ova Vlada i ovaj premijer mogli pouzdati?

Ovako, Milanović može mirne duše navući frak i krenuti u Beč. Kad je bal, nek’ je Opernbal.

 
Index.hr, 17.02.2012.

Peščanik.net, 18.02.2012.