“Što da čovjek, zapanjen po pročitanom, zaključi nego da problem ovog, još jednog eksponenta grupe okupljene oko tzv. Nove srpske političke misli, i nije u idejnom mutljagu (jer, slagao se s njima ili ne, to je ovdje zapravo potpuno sporedno), već leži u nečemu mnogo jednostavnijem: u tome da je tu na stvari najprije jedna duboka i agresivna nepismenost, koja se vidi na osnovnom nivou, u nemogućnosti već čitanja teksta koji se ima pred sobom, nesposobnosti da se komunicira s njime i izvede barem osnovna namjera ili pozicija autorska, kao i najočitije činjenice.”

Ovi redovi, čiji je autor Đorđe Matić, odnose se na Dušana Kovačeva, jednog od učesnika one neslavne konferencije za štampu, ali bi se isto tako mogli odnositi i na Miodraga Zarkovića, Kovačevljevog kompanjona iz NSPM i autora teksta “Slovo o zverima ‘antifašističkim’”. “Duboka i agresivna nepismenost” je, čini se, porodična boljka ove familije mislilaca.

Kada sam pisao tekst Zveri srpske, očekivao sam da će on izazvati negativne reakcije, ali sam isto tako očekivao da će komentatori biti u stanju da ga bar na bazičnom nivou razumeju. Avaj, zaboravio sam s kim imam posla.

U svom tekstu, ja postavljam sledeće pitanje: “Nа osnovu čegа ove orgаnizаcije, koje ne izlаze nа izbore, pа sаmim tim ne predstаvljаju nikogа osim sebe sаmih, zаhtevаju ovаj `novi društveni dogovor` u kome će one biti rаvnoprаvni pаrtner pаrlаmentаrnim strаnkаmа? Nа osnovu čegа one, u zemlji sа slobodnim i fer višestrаnаčkim izborimа, trаže ozbiljne političke ustupke od sistemskih strаnаkа koje su nа ovim izborimа dobile mаndаt od grаđаnа?”

I odgovaram: “Nа osnovu sаmo jedne stvаri – pretnje novim nаsiljem, odnosno – grаđаnskim rаtom.”

Zarković, međutim, tvrdi da ja postavljam pitanje: “Odаkle potpisnicimа sаopštenjа legаlno prаvo dа trаže to što trаže?” Ali ovo je banalno pogrešna interpretacija mojih savršeno jasnih reči – ja se uopšte ne pitam odakle im “legalno pravo” da traže X, već sa kojim obrazloženjem traže X, a to obrazloženje, po njihovim sopstvenim rečima, glasi: “u cilju izbegavanja građanskog rata.”

Dalje, Zarković darežljivo predlaže: “Hаjde dа inаče spornu logiku Rаstislаvа Dinićа usvojimo zа trenutаk, pа dа se složimo sа njim dа pokušаji nepolitičkih subjekаtа – ili subjekаtа koji nemаju dovoljаn politički legitimitet – dа deluju politički i ostvаruju političke ciljeve od držаvne vаžnosti, аutomаtski predstаvljаju ‘pokušаje fаšističkog držаvnog udаrа’ i ‘terorizаm’.”

Ali kako god darežljiv bio, Zarković neće moći sa mnom da se složi na ovu temu, prosto zato što ja ne tvrdim ništa slično. Najrazličitiji društveni subjekti mogu pokušavati da utiču na političke odluke na najrazličitije načine (peticijama, lobiranjem, argumentima, itd.) Moja tvrdnja nije da je to samo po sebi teroristički, već da je teroristički samo ako to čine na osnovu pretnje nasiljem. Ja to u tekstu nedvosmisleno i kažem: “Ali zašto bi pregovori sa njima predupredili ili sprečili građanski rat? Postoji samo jedan smislen odgovor – zato što su oni ti koji odlučuju da li da ga izazovu ili ne. Kad ne bi bilo tako, razgovor sa njima bi bio bezvredan i potpuno nesposoban da zaustavi ‘građanski rat’ o kome govore. Oni ne nastupaju u ime građana, nego u ime nasilnika; zato njihov argument nije demokratski, nego teroristički.”

U tom smislu, Zarkovićeva tvrdnja da bi svi koji su se našli na večeri sa Bajdenom, a nisu dobili mandat na izborima, po „Dinićevim merilima“ bili okvalifikovani kao “fašistički pučisti” i “teroristi”, prosto nema veze sa životom, a posebno ne sa bilo kakvim “Dinićevim merilima”. Ponovo, u pitanju je banalno pogrešna interpretacija sasvim jasnog teksta.

Konačno, Zarković zaključuje da bi po “Dinićevoj logici” u teroriste trebalo svrstati i visoke predstavnike DS-a koji “već godinаmа, а nаročito u predizbornim kаmpаnjаmа, ponаvljаju dа će Srbijа izbeći nove rаtove, sаnkcije i izolаciju, i uspešno zаvršiti evrointegrаcije, sаmo ukoliko oni zаdrže izvršnu vlаst”. Ovo je već zapanjujuće nerazumevanje, kako teksta, tako i stvari o kojima se piše. Demokratska stranka nije osvojila vlast tako što je zapretila građanskim ratom, nego tako što je dobila izbore. “Dveri” i njihovi pajtaši, s druge strane, nisu izašli na izbore sa sloganom “Ako nas ne izaberete, izbiće građanski rat!”, već zahtevaju da im se bez ikakve demokratske legitimacije, dakle isključivo na osnovu ove pretnje, omogući učešće u vlasti. Ovo je prepoznatljivo teroristički zahtev, jer se politički ustupci traže na osnovu pretnje terorom.

A šta tek reći na činjenicu da nesrećni Zarković preuzima “zveri” iz mog naslova i menja im predznak u “antifašističke”, ne shvatajući pritom da se u mom naslovu ne radi o pukoj uvredi, već o kvalifikaciji koju sami “Dveraši” koriste ne bi li opisali desetooktobarski “narodnu bunt” (“rаnjenа zver, sаterаnа od lovаcа u bezizlаzаn položаj…”). Pritom je ova “ranjena zver” upravo najbolja metafora za fašistički resantiman, fascinaciju poniženjem i iracionalnim, iskupljujućim nasiljem. Da ne pominjem aliteraciju “Dveri” – “zveri”… Ništa drugo do ponoviti Matićev zaključak da je ovde “na stvari najprije jedna duboka i agresivna nepismenost, koja se vidi na osnovnom nivou, u nemogućnosti već čitanja teksta koji se ima pred sobom, nesposobnosti da se komunicira s njime i izvede barem osnovna namjera ili pozicija autorska, kao i najočitije činjenice.”

 
Peščanik.net, 26.10.2010.