Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve prihvatio je predlog episkopa valjevskog Milutina da se Justin Popović kanonizuje. Episkop valjevski je u ime sveštenstva valjevske eparhije rekao da će tim povodom u hramu svetog Save 2. maja biti obeležena kanonizacija svetog Justina Popovića. Novi svetac postaće i iguman manastira Dajbabe Simeon Popović.

Otac Justin Popović je, pored vladike Nikolaja Velimirovića, u svoje vreme bio najistaknutiji duhovnik srpske crkve. Uz Dimitrija Ljotića, čiju rehabilitaciju ovih dana zahteva udruženje Naši iz Aranđelovca, Justin i Nikolaj su simboli ideologije svetosavskog nacionalizma (jedan narod, jedna religija, jedna država – bog na nebu, kralj u državi, domaćin u porodici) čiji su današnji eksponenti otačastveni pokret Obraz, Srpski sabor dveri i druge paracrkvene organizacije kao i određen broj vladika u SPC.

Današnji episkop Artemije i mitropolit Amfilohije bili su učenici Justina Popovića, njegova „duhovna deca“. Njih dvojica su, uz Atanasija Jevtića i Irineja Bulovića, najzaslužniji za rehabilitaciju Nikolaja Velimirovića i njegovu kanonizaciju. Rehabilitovan je u prvim danima rata na prostoru bivše Jugoslavije maja 1991. kada su njegovi posmrtni ostaci iz Amerike prebačeni u Srbiju, a kanonizovan maja 2003. godine u hramu svetog Save u Beogradu. Nastavljači i poštovaoci Justinovog učenja su i vladike Pahomije, Jovan i Lavrentije.

Nikolaj je, za razliku od Ljotića, odbio saradnju sa nacistima tokom Drugog svetskog rata, zbog čega je kao „zatvorenik sa specijalnim statusom“ odveden u logor Dahau (zajedno sa tadašnjim patrijarhom Gavrilom). Nikolaj i Gavrilo su posle nekoliko meseci pušteni iz logora, što je bio deo političkog dogovora Milana Nedića i nacista.

Nikolaj je ostao je čuven po svom izraženom antisemitizmu: Sva moderna gesla evropska sastavili su Židi, koji su Hrista raspeli: i demokratiju, i štrajkove, i socijalizam, i ateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam, i sveopštu revoluciju, i kapitalizam, i komunizam. Sve su to izumi Židova, odnosno oca njihova đavola.

  • Nikolaj Velimirović: Kroz tamnički prozor

Justin Popović bio je žestoki protivnik zapadne kulture, ujedinjene Evrope, individualizma, demokratije, liberalizma, ljudskih prava, antifašističke tradicije i ekumenskog dijaloga.


Best of Justin

Kakva tmina, kakva pomračina, gde su Srbi? Mnogo je bivših Srba. Pravih Srba malo je, tako malo.

Poludeo evropski svet, čovek, nauka, mudraci – hoće svet da urede bez boga. Vidimo kako ga uređuju – ratovi, nesreće, bune, pobune. O gospode, oprosti im jer zbilja ne znaju šta rade.

Ti zemaljska Srbijo, kuda ideš, šta je tvoj kraj? Šta ako ne propast, pogibija, propast, pogibija srpskih duša, pokolj srpskih duša. Eto to je srpska zemlja, al’ to je skoro svaki Srbin dobrovoljno dao, dobrovoljno vrši i ubija svoju dušu. Puna je srpska zemlja leševa duhovnih. O, sveti oče Savo, oprosti i pomozi. Oprosti i pomozi nama duhovnim mrtvacima po zemlji srpskoj.

Ali, danas je srpski veliki petak, ’ajmo do Beograda. U Beogradu – šta je? Sve radnje otvorene, sva nadleštva rade. Ljudi, šta je to? Evo odgovora. Na Terazijama, sveti Sava raspet na krstu. Hajdemo malo dalje, hajmo do univerziteta. Šta je to? Omladina. Ko, ko je vodi? Nema svetog Save na univerzitetu, nema Hrista njegovog, a koga ima ako Hrista boga nema, ako svetog Save nema. ‘Ajde širom srpske zemlje.

Srbi neće u monahe, Srbi krenuli za Evropom, žene trče za pariskom modom i po varoši i po selima. Ko će čuvati dušu srpskoga naroda, svima je do uživanja stalo. Srbi, na šta ste sveli svoju istoriju i sebe? Bioskopi pre svega i pozorišta iznad svega. Srbi krenuli za kulturom, za civilizacijom evropskom, za modom evropskom. O, leševi srpski!

Šta nam daje ta kultura i civilizacija? Šta osim laži? Šta osim lažnih uživanja? Šta nam daju palate i fabrike? Šta vam daju avioni? Pogledajte duše svoje. Gde su vam duše?

Šta ćeš raditi u momentu smrti? Jesi li čovek? Jesi li Srbin? Šta se zbiva sa srpskim čovekom? Opusteli manastiri, pred svakim raspeti Sveti Sava, tužan i jadan, gledajući svoje potomke, svoju nesretnu pastvu kako propada u lažnim kulturama i civilizacijama, jauče sa krsta – gospode oprosti, jer ne znaju šta rade.

 
Peščanik.net, 30.04.2010.