Od novinskog teksta do nasilja u 4 čina


Prvi čin

Književnica Biljana Srbljanović na svom tviter profilu objavi sliku patuljka Morgantea renesansnog slikara Anjola di Kozima Bronzina, uz satiričan komentar „Premijer u Firenci?“

Kurir napravi „vest“ i članak o tome uz naslov:

Mučka provokacija Biljane Srbljanović: Goli Dačić u Firenci!

Od naslova do poslednjeg slova tekst se bavi subjektivnim iznošenjem „moralnih sudova“ o tvitovima Biljane Srbljanović, njihovom tabloidizacijom i kršenjem gotovo svakog člana novinarskog Kodeksa. Na kraju članka Kurir u svojoj stalnoj rubrici STRIP postavlja i ’anketu’ koja potencira vređanje premijera uz podtekst da je Biljana Srbljanović bezobrazna veštica koju treba osuditi i defamirati, a pretnje i psovke čitalaca u komentarima teksta niko ne zaustavlja.


Drugi čin

“Vest“ dolazi do premijera koji daje komentar, koji ukazuje na kršenje ustava i nezakonito prikupljanje privatnih podataka: Video sam u novinama, Biljana Srbljanović sada može da govori i radi šta hoće, a kad bih ja sada rekao stvari iz njenog privatnog života, bio bih bezobrazan, je l‘ tako? Tekst Kurira se dalje bavi osudama te „mučke provokacije“, upiranjem prsta, lažnim moralisanjem i “skandalizovanjem” nad pričom koju su urednici sami plasirali i spinovali. Sam naslov, nakon kojeg mnogi čitaoci zapravo prestaju da čitaju, dovoljan je da podstakne i izazove u najmanju ruku nesimpatije i netrpeljivost javnosti prema zadatoj meti:

Do koske: rat premijera i Biljane Srbljanović; Golać: Slika zbog koje je Ivica Dačić pobesneo!


Treći čin

Paralelno, u online izdanju Danasa izlazi tekst njegovog urednika koji dovodi u pitanje kritičko mišljenje, nazivajući one koji se ne slažu sa njim „moralnom inspekcijom“. Među mešovitim reakcijama čitalaca, pojavljuje se i komentar ispod teksta koji poziva na ubistvo Biljane Srbljanović. I pored njene lične reakcije i zahteva drugih ljudi da bude uklonjen, komentar je stajao na sajtu gotovo 24 sata: poziv na ubistvo od strane anonimnog Mikija, koji referira na naziv Biljanine drame:


Četvrti čin

I tako se otvara sezona lova i progona i daje opravdanje svakome da slobodno preti ugrožavanjem života, jer se neće snositi posledice za ono što se izgovara ili piše. Kurir ih ne snosi, premijer ih ne snosi, a neće ih snositi ni nasumični Srbin koji je pročitao članak u Kuriru i odlučio da otvori tviter nalog da bi iskazao svoje “mišljenje” o Biljani Srbljanović. Kao na primer:

Dr Predrag Mijatović, narodni poslanik SNS-a u Skupštini Srbije koji ima stručno mišljenje i specijalno je kreirao tvitter nalog da bi ga iskazao:

 

 
Ili Milovan Đurđević, član GO DSS-a:

 

 
Ili novinarka Aleksandra Ranković, koja smatra da nije potreban poseban poziv za ubistvo Biljane Srbljanović:

 
 

 
Ili nasumični građanin Nebojša, koji “samo izražava svoje mišljenje” i smatra da trovanje ne vodi automatski do ubistva:

 

 
Prosurfujte internetom, bacite pogled i na druge komentare, jer ovo su samo neki od njih, a ima ih nažalost previše i postavljaju se praktično bez moderiranja. Lavina mržnje se ne zaustavlja, već podstiče i to od onih koji imaju odgovornost i moć da je zaustave.

Ne zaboravite i na još jedan napad na Biljanu Srbljanović, medijski linč od strane Blica iz januara ove godine. Neki od objavljenih komentara čitalaca:

Mamu joj jebem narkomansku!
Budalo drogirana ne trebaš da živis u Srbiji
Srbljanovićka, jedan propali abortus
Katran i perje!

Sa Blicove stranice vode direktni linkovi na Biljana Srbljanovic FB fan page, na kojoj su se našle reči:

Kučko moji preci su ostavili kosti na Ceru i ti upoređujes hitlerovski marš sa našom bog ima da ti uzme dušu u mučiliste.
Pa ko je uređuje neka je pozdravi i neka joj kaže da začepi svoja usta… puno priča gluposti nemoj da je trazim po bg u.

Istovremeno na tviteru, novoregistrovani korisnici, direktno inspirisani tekstom u Blicu pišu:

Popuše mi kurac i Biljana Srbljanović i Lili Marlen, kad već moram tako svedeno balkanski da se izrazim.
Mislim šta pametno može da kaže jedna narkomanka i prostitutka, ako si iz ds jeremiću ali svaka ti čast za ovo.
Alo bičarko jesi li ti normalna, šta trabunjaš više, idi u hrvatsku ili bih pa tamo živi, ostavi Srbiju i Srpski narod na miru!

Kada je tačno taj trenutak kada se govor mržnje, diskriminacija i pretnje smrću sankcionišu? Da li je to privilegija dece visokih državnih funkcionera? Da li se čeka da neko na ulici i fizički linčuje Biljanu ili bilo kog drugog građanina Srbije zbog ličnog mišljenja? Da li postoji razlika između prava na slobodno izražavanje i kritiku nasuprot govoru koji dovodi do ugrožavanja nečije bezbednosti? Šta jednom ljudskom biću daje za pravo da pretnjama nasiljem i smrću reaguje na drugačije mišljenje?

Biljana Srbljanović je samo slikovit primer onoga što se svakodnevno dešava u medijima u Srbiji. Čekamo da se likvidiraju i istrebe Romi u Zemun polju, jer neki mediji javljaju da prenose šugu? Čekamo da huligani pobiju sve LGBT osobe, jer je premijer izjavio da je homoseksualnost bolest i da “to nije normalno”? Čekamo da neki mediji linčuju roditelje i porodicu neke druge male Tijane?

Ajmo, novinari, novinarke, beogradski prajdovi, borci za ljudska prava, NVO sektor, šta ima, šta se radi? Da li ćete pružiti aktivnu podršku nekome ko se sa vama godinama bori za iste ciljeve, za slobodu govora i jednaka prava koja pripadaju svakom građaninu Srbije? Ili čekate da se sutra neko obruši na vas, vaše dete, ženu, majku, oca, brata, partnera, partnerku? Ponoviću još jednom: svako je sledeća meta.

Zabrinuta osoba iz Srbije.

Ovaj tekst upućen je Udruženju novinara Srbije, Nezavisnom udruženju novinara Srbije, Savetu za štampu, svim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i bore protiv diskriminacije, mržnje i nasilja; Republičkom javnom tužilaštvu, i ostalim nadležnim državnim institucijama i funkcionerima, ali i svim građanima i građankama Srbije.

 
Tumblr, 13.11.2013.

Peščanik.net, 14.11.2013.

Srodni link: Milica Jovanović – Predmet ćutanja