Foto: Ivana Karić

Foto: Ivana Karić

Godišnjicu svrgavanja Miloševićevog režima ovih dana su više proslavljali svrgnuti nego oni koji su ga tog petog oktobra svrgavali. Ministar spoljnih poslova se čak i javno zahvalio jer, kako je rekao, on bez Petog oktobra ne bi nikada postao predsednik Miloševićeve partije.

No, ako je Miloševićevo manipulisanje javnošću dobro opisivao onaj tada aktuelni vic da on samo navuče zavese na prozor kupea i ubeđuje saputnike da je voz krenuo, za ovaj režim je potrebna naprednija verzija tog vica. Naime, on, režim, ne mora ni zavese da navlači. Svi slobodno gledamo kroz prozor i svi lepo vidimo da voz stoji, ali nas vlast svejedno usrdno ubeđuje, ne samo da smo krenuli, nego i da jurimo najvećom brzinom ikada u modernoj istoriji jurenja.

A pošto to, naravno, ne bi bilo moguće bez saslužujućih medija, vlastodržci i vlastopodržavaoci stalno zameraju onima malobrojnima koji, umesto da se kao i oni dive brzini i predelima kroz koje prolazimo dok stojimo, uporno ukazuju da se voz ne pomera sa perona. Standardna zamerka tim medijima je da su „jednostrani“ jer ne daju prostor drugoj strani. A ta druga strana je vlast. Koja ima sav ostali prostor. Na kojem, gle čuda, takođe nije moguće ni čuti ni videti drugu stranu, odnosno one koji nisu obožavaoci vlasti.

Borbi za slobodu vlasti od slobodnih medija pridružila se i premijerka. Ona se požalila kako zna da je četvrtak onda kad ujutru dobije „negativan kliping“. Po toj logici i mi možemo reći da znamo koliko je sati kad vidimo da se oni koji vode državu prvo obaveštavaju o tome – šta je ko pisao o njima! A ne, kao što bi trebalo, o tome šta se dešava u zemlji i svetu.

Za to vreme, tačnije za sve preostalo vreme i sav preostali prostor, mediji naklonjeni vlasti izveštavaju – iz usta vlasti. Drugi izvori im ne trebaju. Štaviše, samo smetaju, čak toliko da je novoustoličeni član Upravnog odbora RTS-a javno poželeo „da se vrati Tito na pet minuta pa da policija išamara dokoličare i nauči ih redu“. Inače, dokoličari su oni koji javno izražavaju protest, o kojima javni servis svih građana ni do sada nije bogzna kako izveštavao, a sad će očito i manje.

Ali, pošto projekat oslobađanja vlasti od nenaklonjenih medija ne daje željene rezultate, naklonjeni mediji pojačavaju svoj posao. Osim što prave nameštene ankete u kojima stranački aktivisti glume ili slučajne prolaznike koji glorifikuju vlast ili opozicionare koji ispadaju glupi u društvu, oni rade i na prepakivanju vesti. Ako je, na primer, otkazan sastanak, onda je vest da „Kolinda još dugo neće videti Vučića“. Na stranu to što predsednicu Hrvatske oslovljavaju samo ličnim imenom (jeste zbog omalovažavanja ali omalovažavaju i muškarce pa su oni ipak Tači i Haradinaj, a ne Hašim i Ramuš) no, originalna vest je – da je sastanak odgodila predsednica Hrvatske (i to zbog verbalnih incidenata predsednika Srbije!) a ne obratno kako naslov sugeriše.

U prepakivanju vesti se ide toliko daleko da je moguće i da je devojčica povređena kad je na pešačkom prelazu naletela na policijski auto. Doduše, ta vest je kasnije ispravljena. Ali ne onako kako biste očekivali – da je ipak policijski auto naleteo na devojčicu već u: Devojčica povređena kad je u blizini pešačkog prelaza naletela na policijski auto. Jer, ne samo da je ona nasrnula na automobil nego ni ne poštuje saobraćajne propise.

A onda je mrmot zamotao čokoladu. I voz je krenuo „svemirskom brzinom“.

Peščanik.net, 09.10.2017.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)