Sara Pejlin je neočekivano podnela ostavku na mesto guvernera Aljaske. Ona je postala poznata svetskoj javnosti prošle godine kada ju je Džon Mekejn, isto tako neočekivano, izabrao za svoju kandidatkinju za mesto potpredsednika SAD. Nakon poraza na izborima, Pejlin se polako vraćala u anonimnost, pojavljujući se samo povremeno na večerama podrške desničarskim ciljevima. Prošlog meseca je ušla u sukob sa Dejvidom Letermanom, zbog njegovih šala na račun njene ćerke koje su bile na granici dobrog ukusa, kako je i sam Leterman priznao. Ceo slučaj je ocenjen kao izmišljena kontraverza zbog Pejlinove želje za publicitetom. Njeni obožavaoci su čak održali i protest ispred studija u kome Leterman snima svoj šou, koji je privukao nekoliko desetina ljudi.

Guvernerka se smatra jednim od favorita za kandidata 2012, zbog podrške koju ima u bazi glasača republikanske partije (koja je veoma pobožna, veoma pro oružje, anti gej i veoma anti abortus, što su manje-više jedine tri teme na osnovu kojih glasaju). Ipak, van te baze je prilično nepupularna baš zbog svojih ekstremističkih stavova (protivi se abortusu čak i u slučajevima silovanja ili incesta). Ipak, budući da su ostali potencijalni kandidati padali kao muve u poslednjih nekoliko meseci, na Pejlinovu se ozbiljno računa. Osim nje, tu se pojavio i Bobi Džindal, guverner Luiziane, koji je izgledao privlačno zbog svog indijskog porekla. Međutim, nakon svog katastrofalnog govora koji je trebalo da bude replika na Obamin govor u Kongresu i otkrića da se na studijama bavio isterivanjem đavola, on je verovatno zauvek van igre. Drugi konkurent je bio guverer Južne Karoline, Mark Sanford, ali je on prošle nedelje upropastio svoje šanse nakon što je priznao da vara svoju ženu. Ničim izazvan, on je počeo da priča o „neprikladnim odnosima“ koje je imao sa drugim ženama.

Tako je Pejlin za sada jedini ozbiljni pretendent na kandidaturu 2012. Onda je pre neki dan iznenada sazvala konfernciju za novinare i u svom govoru objavila da podnosi ostavku na mesto guvernera. Ljudi veoma bliski Pejlinovoj su potvrdili da se ona zauvek povlači iz politike, „jer joj se ne sviđa ono što je njen život postao“. To ne zvuči preterano uverljivo u odnosu na sve što znamo o Sari Pajlin i njenoj neumornoj ambiciji (detaljno opisanoj u tekstu Toda Parduma). Druga mogućnost više proističe iz njenog karaktera: biće da je ovo pozicioniranje za 2012. Postoje indicije da se pored uobičajnog političkog marketinga iza ovog poteza krije još nešto. Federalni istražitelji proveli su nekoliko meseci na Aljasci tražeći dokaze da je Pejlinova ustupala unosne javne poslove privatnim kompanijama, u zamenu za poklone sebi i svom i mužu Todu, među kojima je i njihova nova porodična kuća.

Sledeće godine izlaze njeni memoari, za koje je dobila honorar od 11 miliona dolara. Do tada, ona će se sigurno povremeno pojavljivati na raznim večerama i skupovima pričajući o temama koje su popularne u njenoj bazi, polako skupljati novac za kampanju i nadati se da će Obama gubiti svoju popularnost (koja je trenutno oko 60%)

Peščanik.net, 05.07.2009.