zastrašujuća plastična maska

Foto: Predrag Trokicić

Organi gonjenja su uhapsili manijaka koji samo što nije silovao devojčicu u tramvaju. Manijake koji preko medija samo što ne siluju svakog ko nije gorljivi podržavalac vlasti – nisu i neće.

Pa ipak, iako je i tog jednog manijaka policija uhvatila zato što je ukrao burek, ministar policije je rekao da je Srbija bezbedna zemlja, da je Beograd siguran grad i da on, ministar, „hoće“ da se svaki građanin oseća bezbedno. Nije rekao da je to samo pod uslovom da „građanin“ nije vođa neke opozicije, naravno. Ili pristalica opozicije. I da nije voditelj one TV emisije. Ili da u svojoj emisiji ne pominje ono. I da ne radi na onoj televiziji i ne piše u onim novinama. Niti na tviteru. Da ne vodi neku fondaciju, humanitarnu ili nevladinu organizaciju. I da naravno ne istražuje vlast. I ne govori ništa što nije hvalospev vlastima. U suprotnom, kako to svojevremeno reče današnji predsednik države, a tadašnji ministar informisanja: „vodite računa o svojoj bezbednosti pa vam se ništa neće desiti“.

U zemlji u kojoj je vlast tako laka na obaraču (verbalnom za sada) i u kojoj su se tabloidne novine i televizije toliko raspištoljile da ne biraju oružje iz kojeg će pucati po metama, prilično je neubedljivo kad ministar policije „hoće“ da se „svi“ osećaju bezbedno. Kao što verovatno i „neće“ da neko shvati ozbiljno sve navodne pretnje kojima je predsednik države izložen (počev od 97 atentatora u Jajincima o kojima je sam ministar policije izvestio javnost), pa da na primer pošalje eksplozivne pakete glumcima, opozicionim političarima i novinarima kao što je to sada učinio onaj manijak iz Floride.

Naravno da bombe na adresu Hilari Kinton, Obame, De Nira, Sorosa, Bajdena, CNN-a „nije hteo“ ni predsednik SAD niti mediji koji mu pružaju razjarenu podršku, ali su bombe ipak stigle. I Tramp je reagovao sasvim – po naški. Pošto je rekao da on ne snosi nikakvu odgovornost za bombaša, pozvao je medije na primirje bukvalno im rekavši da oni moraju da obustave beskrajno neprijateljstvo sa njim i konstantne negativne i često lažne priče o njemu. Kao da su, zbog kritičkog izveštavanja medija, bombe poslate njemu – a ne njegovim nepristalicama i to pod uticajem baš njegovih negativnih i često otrovnih priča.

No, mi nismo Amerika. Predsednika naše države mediji ne mogu primorati da se, pa makar i trampavo, pravda zbog manijaka koji svakog dana otvaraju sezonu lova na nepristalice vlasti. Nadajmo se samo da nismo ni Saudijska Arabija.

Peščanik.net, 29.10.2018.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)