Politička promocija za funkciju gradonačelnika Kragujevca, koju je prošle nedelje sproveo aktuelni ambasador Srbije u Americi Vladimir Petrović, apsolutno je neprihvatljiva i iskače iz svakog okvira dopuštenog diplomatskog ponašanja – saglasni su sagovornici Danasa, bivši ambasadori.

Oni tvrde da bez obzira na to da li je Ministarstvo spoljnih poslova dalo dozvolu Petroviću, inače funkcioneru Demokratske stranke, da promoviše svoj stranački interes, ili nije, ambasadorska funkcija u načelu podrazumeva zastupanje interesa cele države i svih njenih građana, i u skladu s tim, ne trpi nikakvo lično ili partijsko promovisanje.

– Moram da priznam da me jako iznenadila ta vest kada sam je pročitao pre nekoliko dana. Nisam mogao da verujem šta čujem. Taj čin ambasadora u Americi je toliko skandalozan sa diplomatskog aspekta da sam bio zaprepašćen. Ambasador zastupa državu. Preciznije rečeno, ambasadorska uloga je da zastupa politiku vlade svoje države. On je na to mesto zato izabran i to čini suštinu njegove uloge. Bilo kakvo iznošenje čak i ličnog stanovišta dok traje ambasadorski mandat, neprihvatljivo je do te mere, da kada sam čuo da je neko sebe promovisao za gradonačelnika sa mesta prvog čoveka ambasade u nekoj državi, nisam mogao da verujem, ocenjuje za Danas Branko Branković, bivši ambasador Jugoslavije u Ženevi, pri Ujedinjenim nacijama.

Naš sagovornik naglašava da nije važno da li je Ministarstvo spoljnih poslova dalo dozvolu Petroviću da sebe promoviše na stranačkom skupu svoje DS ili nije, jer to ni nije u nadležnosti tog ministarstva.

– Nijedno ministarstvo ili državni organ, pa ni onaj najviši, ne može da dopusti ili da traži od ambasadora da vrši stranačku ili ličnu promociju ili da uopšte nastupa u nečije drugo ime, osim u ime cele države, odnosno politike aktuelne vlade. Nakon što sam čuo promociju Petrovića, moram da priznam da sam mislio da će on sutra objaviti da se povlači sa mesta ambasadora i da se vraća unutrašnjem političkom angažmanu. Međutim, kao što smo svi svedoci, to se nije dogodilo – zaključuje Branković.

Prema oceni Ognjena Pribićevića, bivšeg ambasadora u Nemačkoj, cela priča u vezi političke promocije ambasadora Amerike Vladimira Petrovića je “toliko neverovatna da on i dalje ne veruje u nju”.

– Valjda je svima jasno da ambasador nema pravo da govori ili zastupa bilo kakav ili čiji interes osim državni, da mislim da je svako napominjanje takve bazične istine, apsolutno besmisleno – smatra Pribićević.

On naglašava da je ambasadorska funkcija “čast i odgovornost”, kao i da mu je nezamislivo ponašanje ambasadora Srbije u Americi “do te mere da ostajem bez komentara”.

Vladimir Jevtović, portparol Gradskog odbora DS u Kragujevcu, smatra da nema ničeg spornog u tome što je ambasador Srbije u SAD Vladimir Petrović postao član GO DS u tom gradu, “jer svaki građanin ima pravo da učestvuje u političkom životu”. Jevtović ocenjuje za Danas da ambasador Srbije u SAD nije vršio političku promociju posetom Kragujevcu i članstvom u GO DS, “već je iskoristio priliku i došao da vidi svoj rodni grad”.

– Gospodin Petrović je iz Kragujevca. On se na konferenciji za novinare pojavio, ne samo kao ambasador Srbije u Americi, već i kao politikolog i sin Borivoja Petrovića, nekadašnjeg gradonačelnika Kragujevca. Tom prilikom je rekao da DS smatra jedinom političkom organizacijom koja može da donese boljitak našoj zemlji, ali i da će opravdati poziciju koju ima u Vašingtonu da pomogne Srbiji i Kragujevcu”, zaključuje Jevtović.

 
Danas, 17.01.2011.

Peščanik.net, 17.01.2011.