“Mlekare ugrožava uvoz iz EU”, Uvoz mleka dupliran”, “Jeftino mleko iz EU ruši srpske farmere”, Srpska mlekarska industrija pred kolapsom”, “Privremeno zabraniti uvoz mleka iz EU”… To su samo neki od naslova koji su ovih dana preplavili srpsku štampu. Mora da je i to mleko preplavilo Srbiju, misli prosečni čitalac.

Slučaj je dobio i najvišu političku dimenziju: oko mleka su se žestoko zakačili i predsednici dvaju vlada – što je večni Koraks duhovito ovekovečio – ove prave, zvanične, Vučić, i one u hladu, tj. senci, Pajtić.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković je brže bolje obećala da će zaštititi domaće mlekare.

Đavo je odneo šalu.

Ali, možda nije zgoreg u ovom času malo obratiti pažnju na činjenice. Koliko je stvarno uvezeno mleka (i mlečnih proizvoda) u Srbiju. Prema podacima, koje je u svom pismu podrške Vladi, izneo Imlek, za prva četiri meseca uvezeno je 2.700 tona mleka, mleka u prahu i sireva. To je duplo više nego prošle godine u istom razdoblju.

Ali, koliko se uopšte, možda nekoga zanima, proizvodi mleka u Srbiji. Godišnja proizvodnja mleka u Srbiji, kaže statistika, iznosi oko milion i 400.000 tona. To znači da dosadašnji uvoz predstavlja 0,2 odsto ukupne godišnje proizvodnje. Ako se to protegne na celu godinu, uvoz će dostići (neverovatnih!?) 0,6 odsto.

Dakle, čitava ova galama po novinama, svi ti vapijući glasovi, cela ta vatrogasna uzbuna u Vladi, sve se to diglo zbog uvoza koji je manji od jedan odsto domaće godišnje prozvodnje.

A Imlek naravno da je zadovoljan. Vlada je samo u protekla dva meseca podelila pet miliona evra za pomoć mlekarskoj industriji, sad će da zatvori tržište – divota. Ko u takvim uslovima ne bi bio uspešan.

Peščanik.net, 27.05.2015.

The following two tabs change content below.
Mijat Lakićević

Rođen 1953. u Zaječaru, završio pravni fakultet u Beogradu 1975, od 1977. novinar Ekonomske politike. Devedesetih i stalni saradnik mesečnika Demokratija danas. Godine 1998. dobija otkaz u Ekonomskoj politici; 1999. je među pokretačima Ekonomist magazina, gde je direktor i zamenik gl. i odg. urednika, a od 2001. gl. i odg. urednik; 2008. napušta EM sa Vladimirom Gligorovim, Predragom Koraksićem... Prelazi u Blic, gde je gl. ur. ekonomskog dodatka Novac. Krajem 2009. prelazi u NIN na mesto urednika ekonomske rubrike. Godine 2011. je među osnivačima nedeljnika Novi magazin, gde je i danas zamenik gl. urednika.

Pisao za brojne novine u Jugoslaviji i Srbiji. Zajedno sa Mišom Brkićem urednik serije od 12 TV debata pod zajedničkim nazivom „Kad kažete…“ Fonda za otvoreno društvo, u Medija centru NUNS-a, prikazivanih na TV Studio B. Godine 2011. objavio knjigu Ispred vremena, o nedeljniku Ekonomska politika i reformskoj deceniji u SFR Jugoslaviji (1963-1973). Sa Dimitrijem Boarovim 2013. napisao knjigu Kako smo izgubili (Našu) Borbu. Jedan od autora izložbe "Polet: Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969-1980". Član Izvršnog odbora NUNS-a.

Mijat Lakićević

Mijat Lakićević (Svi tekstovi)