Grad Sarajevo, kao pokrovitelj projekta, četiri člana Konzorcija – FAMA, MESS, OGBIH (Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu), YIHR (Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini) – i opština Centar najavljuje projekat Muzej opsade (FAMA kolekcija, interaktivna stalna postavka u Sarajevu). Otvaramo doba edukacije u regionu, koristeći FAMA KOLEKCIJU kao bazičnu platformu transfera znanja o periodu 1991-1996.

U današnjem vremenu u kome je istorija još živa, riječi i postupci gube vrijednost, u vremenu uznemirujućih nastojanja da se diskvalifikuju uzroci i posljedice važnih događaja u periodu 1991-1996, ovaj projekat će kreirati novi način učenja o fenomenu opsade Sarajeva mapiranjem činjenica, uzroka i posljedica i načina opstanka u opkoljenom gradu. Kroz interaktivne mape, digitalnu hronologiju, animiranu enciklopediju, filmove, video arhiv, fotografije, crteže, arte
facts, tematske boksove, Muzej opsade će predstavljati pozitivni transfer znanja i spomenik ljudskom umu, dostignuću, kreativnosti i snazi ljudske prirode koje su Sarajlije pokazali za vrijeme četverogodišnje opsade. Projekat će predstavljati spremište kulture sjećanja i kroz edukacijski model (univerzalni model, model za osnovne škole, model za srednje škole, model za studente), biti integralni dio procesa istine i pomirenja u regionu.

Osim Muzeja opsade u Sarajevu, ova banka izuzetnog znanja biće dostupna korisnicima iz svih krajeva svijeta, kroz online virtualnu kolekciju, društvene mreže i mobitel aplikaciju. Takav pristup omogućiće pojedincima, obrazovnim ustanovama institutima, muzejima, medijima, NGO organizacijama i običnim posjetiocima, da uče o novom edukacijskom modelu primjene istoriografije u 21. vijeku. Cilj projekta je da postane globalni pokret angažovanjem i povezivanjem studenata, profesora, intelektualaca, naučnika, umjetnika, škola, medija, boraca za očuvanje okoline i mislilaca iz svih krajeva planete, kroz platformu jedinstvenog znanja za suočavanje sa izazovima 21. vijeka.

Za više informacija, pogledajte trejler: http://vimeo.com/23038114, password: fama2011.

 
FAMA kolekcija – interaktivna stalna postavka u Sarajevu, 30.05.2011.

Peščanik.net, 30.05.2011.