„Na ovom prostoru se decenijama vodi rat interpretacija, a ono što se olako previđa, zbog sopstvenih interesa velikog broja uključenih u slučaj Bosna, je jednostavnost istine ako se razmatraju samo činjenice“. Ovim citatom, Suada Kapić i FAMA TIM (Miran Norderland, Asja Hafner, Davor Vidović), najavljuju premijeru novog projekta na internet portalima, u produkciji FAMA metodologije-R2.1-Videor studija.

Metodologijom dokumentarne animacije slučaj Bosna i Hercegovina se smješta u istorijski kontekst u periodu od 1878. do 2014. godine (od Berlinskog kongresa na kome je Bosna i Hercegovina predata pod upravu Austrougarske carevine, preko Sarajevskog atentata, Prvog svjetskog rata, stvaranja i kapitulacije prve Jugoslavije, Drugog svjetskog rata, stvaranja i raspada druge Jugoslavije, Dejtonskog mirovnog sporazuma i post-dejtonske Bosne, pa do socijalnih protesta u februaru 2014), sa fokusom na rekonstrukciju sarajevskog atentata.

Uz edukacijski video u trajanju od 60 minuta koji je platforma razvoja projekta ŠKOLA ZNANJA, možete gledati:

TEME ZA RAZMATRANJE (urednica Asja Hafner), o kojima govore i govoriće eksperti, intelektualci, umjetnici, istoričari, a u cilju stvaranja kolekcije mišljenja i znanja za predavanja u formatu Javnog časa na Balkanu kome trebaju činjenice da učvrste sadašnjost i budućnost, a smanje uticaj političke manipulacije zajedničke prošlosti: bosanski slučaj, rat interpretacija, politizovanje/upotreba istorije, early warning signs, upotreba mitologije, antifašizam, teror, nacija i etnicitet, mirovni sporazum kao ustav, identitet građanin, izravna demokracija, klasno ovješćivanje, 21. vijek: modernizacija starih tema.


Pogledajte ISTORIJU KOJA SE DOGAĐA:

Fama metodologija

Peščanik

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Monitor

na UK portalu R2.1

YouTube kanal

Video je isključivo namijenjen za korištenje u edukativne svrhe

Pogledajte projekte FAMA TIMA:

FAMA COLLECTION

SREBRENICA – MAPPING GENOCIDE

Peščanik.net, 28.06.2014.

PRVI SVETSKI RAT