Predsednik je još uvek na ekskurziji u Ohaju i ostalim vajominzima, gde na marginama sednice SB gnjavi ljude i tapše ih po ramenima kao ortake iz gimnazije. Nije uspeo da ućuti ni malo, pa nam je i preko atlantskog okeana poslao poruku da će se brinuti o našoj bezbednosti kao i uvek, i jasno demonstrirao svoj muževni moral i muževni sistem vrednosti.

Ne znam šta li pomisli kada posle posete nekom novom stubu spoljne politike Srbije, sleti na Surčin – da li gde će da jede, kad će da se smrkne pa da polega – a jedino što bi bilo adekvatno je da pomisli, bože, bože, pa Srbija je još uvek tu, kako to da se ne raspadne smesta, na sastavne čestice.

Jutros je stotine policajaca na beogradskim ulicama, autobusi koji su ih odnekud dovezli su ispred skupštine, dele se u grupe po desetorica i odlaze u grad – više ne idu u trojkama nego u desetorkama. Nisam čula da se nešto specijalno dešava, pa se bojim da su umne glave smislile da se red u zemlju najbolje uvodi preko uniformisanih lica i da ćemo morati da se naviknemo na čete policajaca koje patroliraju gradom. Oni od jutros mi izgledaju kao simptom još jedne katastrofe koja nam se sprema, i to ne u obliku masovnog nasilja nego zavođenja reda preko uniformisanih ljudi sa pendrecima.

Već se teško disalo u ovoj izmrcvarenoj zemlji kad evo, otvorila nam se još jedna mučna i opasna perspektiva. Ideolozi i praktičari nove moderne Srbije su smislili da je najbolje red uvesti tako što će, na primer, ograditi žicom školska dvorišta – to su nam najavili gradski oci, ne izmišljam. Bojim da svi oni stabilnost i red zamišljaju kao tri obroka dnevno, plus tradicionalne vrednosti, plus kada se začuje buka sa ulice, ima da se zatvoriš u kuću i da spustiš roletne.

Ova jesen je najavila vreme gneva i slobodnog demonstriranja mržnje prema svemu drugačijem. A kako i ne bi, izgubili smo ratove, izgubili smo jedinu pobedu koju smo kao izvojevali 24. septembra i 5. oktobra 2000-te. Sve smo potrošili, zgazili, zdrobili i ostale su nam samo mržnja i frustracija. Ali nije nam teško, 20 godina vežbamo, pa smo navežbali. Dobro nam stoji.

Muzika u današnjoj emisiji:

Linda Ronstadt – You’re no good

Darko Rundek – Ay carmela

 
Emisija Peščanik, 25.09.2009.

Peščanik.net, 25.09.2009.