Vidim da su se mnogi uzbudili zbog prostačenja u skupštini: džukele, pijandure, narkomani i ostali atributi razmenjivani su među bivšim, sadašnjim i budućim ministrima. Razredna, Slavica Đukić-Dejanović, zakazala je sednicu kolegijuma skupštine, na kojoj će se raspravljati o nevaspitanim narodnim predstavnicima. Oglasio se i čovek koga bi svaka majka poželela za zeta, između ostalog i zbog lepih manira, predsednik države, i ukorio ministre i poslanike zbog lošeg vladanja. Nastavnik psihologije je pozvao svoje bivše i sadašnje koalicione partnere da se upristoje, inače će da pljušte ukori. Ne kažem da primitivci naše političke scene ne treba da budu kažnjeni, ali glavni problem je u tome što je poslednjih godina baš taj nastavnik psihologije sa svojom strankom najodgovorniji što je ne samo od parlamenta, nego i od vlade i od države napravio mesto na kojim vladaju zakoni džungle; gde je tržište, političko, ekonomsko i svako drugo shvaćeno kao lovište u kome je jedina vrednost MOĆ, snaga, nekada fizička, nekada ekonomska, a najbolje je kada su ujedinjene.

U tom lancu ishrane ponekad Dinkić jede Mrkonjića, Dačić Dinkića, Jorgovanka Tabaković glođe Suzanu Grubješić, a Nada Kolundžija uživa, kao prava lepo vaspitana dama na dijeti, u gastronomskim kapacitetima svojih koalicionih partnera. Uvrede koje su jedni drugima uputili u skupštini su ništa prema uvredama koje svakoga dana, u svakom pojedinačnom slučaju, upućuju svojim građanima tretirajući ih kao marvu, kao one koje hrane tek toliko da prežive, da bi mogli da nastave da im sisaju krv.

Neko je predložio da se u skupštini uvede alko test, Velja Ilić je odmah doneo potvrdu da nije pijan, a onda predložio da se uvede i test na drogu. Na sve testove bi pristali, samo ne na test inteligencije i na test koji bi pokazivao ko je od njih najveći idiot. Bila bi to divna skupština i divna vlada, nigde nikoga, samo portiri i kafe kuvarice, i poneki vozač.

Neće biti pristojnijeg i inteligentnijeg skupštinskog saziva sve dok postoji tzv. imperativni mandat, tj. blanko ostavka i dok su poslanici Tadićevi, Nikolićevi, Dinkićevi i Palmini piončići, koje gazda stranke može svakoga časa da šutne i ukine mu pristup novcu i moći. Savet Evrope, čiji smo mi član, obavezuje sve svoje članove da ukinu sve nedemokratske institute kao što je blanko ostavka; ali mi imamo naš ustav, u čijem pisanju su učestvovali i Tadić i Dinkić i Nikolić, a ne samo Koštunica, koji im omogućava da poslanike drže na kratkom lancu. Zato se poslanici i ostali partijski kadrovi sramote gde god stignu pokušavajući da udovolje šefu. Nesrećna Verica Kalanović tako ovih dana otvara 4.600 metara puta od Kragujevca do Batočine, ministarka pravde kaže kako je dokaz da je reforma pravosuđa uspela to što je sud brzinom svetlosti završio proces protiv onog čoveka koji je udario Velimira Ilića i osudio ga na dve godine zatvora. Ministarka u liku dobre Tadićeve devojčice lupeta, jer joj je traženo da brzo, brzo pokaže neki uspeh i onda ona izabere da istakne baš ovaj slučaj kao dokaz pravednog i efikasnog sudstva. To je kao kada bi Božidar Đelić rekao da je dokaz uspešnosti evropskih integracija to što je Vuk Jeremić stalno u Briselu, ili kada bi ministarka finansija rekla da je dokaz da izlazimo iz ekonomske krize to što firme Srđana Šapera, Nebojše Krstića i Dragana Đilasa dobro posluju.

Drugo uzbuđenje izazvalo je otkazivanje konferencije Srbija sa jakim saveznicima ili neutralna, koja je otkazana zbog intervencije ruskog ambasadora Konuzina. A što da ne interveniše, proćerdavaju nas za Kosovo, daju nam kredit. Pa i Kinezi su tražili da cenzurišemo kineski film na festivalu u Beogradu, u američkoj ambasadi su pravili poslednju vladu, mi smo banana država kao što i treba da budemo. Nama sloboda nije potrebna. Kao što je rekao jedan mladi Hitlerov nacista – najzad smo se oslobodili slobode.

Muzika u današnjoj emisiji:

King Candy – Simple Twist of Faith

Antony & the Johnsons – Dust and Water

Muse – Resistance

Stacey Kent – Bookends

 
Emisija Peščanik, 09.04.2010.

Peščanik.net, 09.04.2010.