Niko ne bi rekao da je danas 21. maj, osim Crnogoraca; oni su nam na današnji dan pre četiri godine poklonili ono što smo oduvek sanjali: samostalnu, nezavisnu i samo našu Srbijicu. Na referendumu su se izjasnili da hoće da nas napuste i od tada smo ostavljeni samima sebi i ćudima prirode, što nikada ne izađe na dobro.

Teritorijalni integritet ovih dana je najviše ugrožen na teritoriji Trgovišta, Uba, Vršca, Zaječara, Leskovca, a neprijatelj je voda. Predsednik je obukao svoju specijalnu kožnu jaknicu, obuo nepromočive cipele, nabacio zabrinut pogled i posetio nesrećno Trgovište obećavajući pomoć patriotskih biznismena. Odmah se odazvao Miodrag Kostić, zvani Kostić Šećer, koga je Privredna komora proglasila biznismenom godine. On je, umesto da časti drušvo za stolom u klubu Privrednik, tih milion dinara obećao meštanima Trgovišta.

Nagradnu za životno delo Privredna komora je dala višedecenijskom gazdi od Vranja i Simpa, kome se još pre nekoliko godina javno divio sam predsednik. To je čuveni Dragan Tomić. On se nije izjasnio, ali se meštani Trgovišta nadaju da će ih se velelepni biznismen Tomić setiti i poslati makar neki kauč umesto onih koje im je odnela voda. Privrednoj komori je ostalo još da podeli dve nagrade, jednu za prekovremeni rad – Ratku Mladiću, i nagradu za sampregorni rad, posthumno, Slobodanu Miloševiću.

Oglasio se, besno, i načelnik sektora MUP-a za vanredne situacije, izvesni Predrag Marić koji je rekao: „Vreme je da neko za poplave odgovara.“

Tu rečenicu je pre 3.800 godina u Vavilonu izgovorio Hamurabi i napisao Zakonik. Nekoliko članova tog prvog pravnog zapisa u ljudskoj istoriji  jasno govore kakve kazne očekuju one koji budu odgovorni za poplave, ili one koji ne budu održavali kanale za navodnjavanje i time dovedu do plavljenja obradive zemlje.

Gospodin Marić i gospodin Tadić, koji je prilikom prvih prolećnih poplava nagovestio da će neko odgovarati za plavljenje kuća i obradive zemlje, izgleda ne mogu nekome ništa jer, po zakonu, niko konkretno nije odgovoran. Što bi rekao Mrkonjić za Koridor 10 – o njegovoj izgradnji su svi brinuli, ali niko nije bio konkretno odgovoran. Koliko puta smo do sada čuli tu rečenicu: to nije u redu, nije moralno, ali zakon nije prekršen. Ni ona pohlepna žena, bivša zamenica direktora PIO Fonda, koja je uzela otpremninu od 20.000 evra na osnovu racionalizacije državne uprave, a onda se sutradan zaposlila u drugoj državnoj  funkciji, nije prekršila nijedan zakon. Ministar za rad Ljajić misli da postoji zabrana za takvo ponašanje, ministarstvo finansija vodi računa samo o ukupnoj sumi koja se isplaćuje na ime otpremnina i ne zanimaju ih konkretni slučajevi, ministar za državnu upravu Marković kaže da je bio protiv toga, ali da su ga ignorisali, Cvetković je potpisao postavljenje gospođe Slavice zvane 20.000 evra, ali to je bilo po zakonu, mada nije moralno i gospođa Slavica je onda iz ličnih razloga podnela ostavku, ali je ostalo kviz pitanje: koliko još ima Slavica koje broje evriće sedeći na nekoj novoj državnoj stolici.

Što da ne sede, kada Tadić sedi na stolicama predsednika države i šefa stranke, i to je po zakonu. Ustavni sud se oglasio nenadležnim za ovo pitanje, profesor Čupić je rekao da Tadić nije u sukobu interesa. I nije, on i nema nikakav interes, osim da se slika, istoga dana u Trgovištu gde obećava nasipe, u Simpu gde je svratio da oda počast Tomiću, u Vranju gde obećava da će im nabaciti posao šivenja odeće za vojsku Srbije, ne bi da krši svoja ovlašćenja, ali zna čoveka – Šutanovca, a i od strateške je  važnosti da se ljudi, Srbi, ne sele sa juga zemlje. Svi znamo zašto.

Onda je stigla vest da je predsednik “započeo“ posetu Kipru. Započeo znači da će ostati nekoliko dana, a jedino opravdanje za tako dug boravak u tako maloj zemlji je ako predsenik hoće da je obiđe peške, mada je zvanično rečeno da je tamo da unapredi privrednu saradnju između Srbije i moćnog Kipra. Prošlogodišnja razmena sa Kiprom iznosila je 15 miliona dolara; šta smo trgovali za 15 miliona, mi njima vagon malina, oni nama vagon limuna, pa to je manje novca nego što je koštala turneja po Kipru Tadića i njegove svite.

Velika vest iz sveta je da su američki naučnici prvi put kreirali sintetičku ćeliju, tj. stvorili su veštački život; za nas je to još jedno suvišno otkriće, jer mi ne znamo ni šta ćemo sa prirodnim životom, još nam samo treba veštački, da se i sa njime mlatimo.

Muzika u današnjoj emisiji:

Melody Gardot – Cry Wolf

Victor Deme – Djon Maya

Madeleine Peyroux – To Love You All Over Again

 
Emisija Peščanik, 21.05.2010

Peščanik.net, 21.05.2010.